Prajitura Jerbo sau Greta Garbo

Reteta de prajitura Jerbo sau Greta Garbo. Prajitura Jerbo sau Greta Garbo reteta simpla si gustoasa. Prajitura cu foi, gem si nuci.

Timp pregatire
75 minute
Complexitate
medie
Prajitura Jerbo sau Greta Garbo

Ingrediente

  • Pt. aluat:
  • 500 g faina
  • putina sare
  • 2 lg untura
  • 80 g zahar
  • 2 gălbenușuri
  • 1 lgt coaja rasa de lamaie
  • 2 lg smantana
  • 15 g drojdie proaspata
  • 100 ml lapte
  • Pt. umplutura:
  • gem de prune
  • 230 g nuca macinata
  • 180 g zahar
  • esenta de rom
  • Pt. glazura:
  • 9 lg zahar
  • 3 lg cacao
  • 50 g unt
  • 3 lg lapte

Mod de preparare

Aluatul: se cerne faina intr-un bol, se adauga sarea si se pune apoi zaharul, coaja de lamaie, untura, smantana si galbenusurile amestecate putin. Se pregateste maiaua din laptele caldut, 1 lgt zahar, 1 lg faina si drojdia zdrobita. Se lasa sa dospeasca, dupa care se toarna peste faina.

Se framanta un aluat nu foarte tare, elastic, care sa se poata intinde. Se lasa o jumatate de ora sa creasca. Se imparte in 3 parti egale si se intind foile cat dimensiunea tavii folosite.

Se ia o tava si se tapeteaza cu hartie de copt. Se asaza prima foaie, se unge cu gem, iar deasupra, se presara jumatate din cantitatea de nuca amestecata cu zahar. Se stropeste usor cu esenta de rom. Se asaza cu grija cea de- a doua foaie, se unge din nou cu gem si se presara deasupra restul de nuca, apoi se stropeste din nou u esena de rom. Ultima foaie care se asaza deasupra, se va intepa cu o furculita din loc in loc.

Se lasa prajitura sa dospeasca timp de o ora, apoi se da la cuptorul preincalzit, la 180 de grade C. Se lasa sa se coaca aproximativ 25-30 de minute, pana se rumeneste frumos deasupra. Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca.

Intre timp, se prepara glazura. Intr-o craticioara, se pune zaharul, cacaoa, untul si laptele. Se incalzeste usor, amestecand continuu pana se topeste zaharul. Se toarna fierbinte peste prajitura si se lasa sa se intareasca.

Desi este o prajitura cu foi, se coace totul deodata in tava, este frageda, gustoasa si aromata. Incercati si voi reteta de prajitura Jerbo sau Greta Garbo. Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise