autor:

Timea

» » Prajituri

Prajitura Lamaita

Autor: Timea (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 28 mai 2013

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Timea (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 28 mai 2013

Ingrediente
Foi: 2 oua, 8 linguri zahar pudra, 3 linguri margarina, 200 ml lapte, lingura bicarbonat de sodiu, 600 gr faina, Crema: 900 ml lapte, 10 linguri faina, 10 linguri lapte, sucul de la 2 lamai, 250 gr unt (sau margarina rama), Sirop: 100-150 ml apa calduta, 2 lingurite zahar pudra, 1 lingurita esenta vanilie, Glazura: 150 gr ciocolata neagra, 7 linguri frisca lichida, Glazura alba: 50 gr ciocolata alba, 2 linguri frisca lichida

Dificultate: Medie Timp: 2h 30 min

29 voturi

Mod de preparare

Foi: intr-un bol frecam ouale cu zaharul, adaugam margarina apoi bicarbonatul stins cu putin lapte. Treptat incorporam laptele caldut si faina ametescand pana putem cu lingura de lemn apoi cand aluatul capata consistenta, rasturnam pe masa de lucru tapetata cu faina si framantam pana incorporam toata faina.
Impartim aluatul in 4 parti egale. Ungem dosul unei tavi cu putin ulei, asezam aluatul si il intindem cu sucitorul.
Coacem foile pe rand in cuptorul preincalzit la 175 de grade timp de 10-12 minute.
Asezam foile coapte pe hartie de copt, punem si intre ele hartie de copt pt a nu se lipi cat sunt calde.
Crema:
Intr-o cratita punem cele 10 linguri de faina, 10 linguri zahar, zeama de la lamai, si adaugam treptat laptele rece amestecand sa nu se formeze cocoloase. Punem vasul pe foc mic si amestecam pana se ingroasa ca o budinca. Luam de pe foc si lasam sa se raceasca usor. Adaugam untul/ margarina si mixam sa se omogenizeze.
Asamblare:
Asezam prima foaie pe un platou, cu o pensula o insiropam si o ungem cu o parte din crema. Asezam a doua foaie si procedam la fel, urmeaza a treia foaie si iar sirop si crema si deasupra vine a 4-a foaie pe care doar o insiropam usor.
Glazura:
Topim pe baie de aburi ciocolata neagra impreuna cu frisca lichida si o turnam peste ultima foaie niveland cu un cutit. Pregatim la fel si glazura alba pe care o punem intr-o punguta, o gaurim la una din capete si trasam peste glazura neagra dungi. Cu o scobitoare tragem de la un capat la altul peste glazura alba (vezi poza) .
Dam prajitura la rece pana a doua zi pentru a se intari crema si a se inmuia foile.
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura Lamaita" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Prajituri
Prajitura  Lamaita

Prajitura Lamaita

Preparam foile asa: amestecam intrun castron ingredientele pt foi, framantam bine pana ce aluatul

46 voturi    3 comentarii
2h 10 min
Prajituri
Prajitura Lămâiţa

Prajitura Lămâiţa

O prajitura simpla, gustoasa care ti se topeste in gura….o prajitura cu dor de copilarie. Aluat Intr-un

14 voturi    0 comentarii
50 min
Dulciuri diverse

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 17 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Luci , 05 noiembrie 2014

    Imi cer scuze, dar se pune o limgura de bicarbonat de sodiu? Nu este cam mult?

  • Fara foto

    Kriss Edith , 22 octombrie 2014

    Prajitura aceasta este fantastica. O fac de mai mult de 20 de ani. Diferenta este ca la crema intai topesc untul, amestec cu faina si apoi torn laptele firbinte cate putin pana se incorporeaza tot. Crema este fantastica. Este singura crema de prajituri favuta in casa care o tolerez, toate celelalte mi se par gretoase Pofta buna!

  • Fara foto

    Milica Trandafir , 13 iunie 2014

    Super buna!

    • Fara foto

      Ce a mai gatit Timea , 29 aprilie 2014

      nu se branzeste laptele nici daca se fierbe cu sucul de lamaie. Puteti incerca. Nu mi s-a branzit niciodata laptele la creme de nici un fel

    • Fara foto

      Ce a mai gatit Timea , 29 aprilie 2014

      da este vb de zahar. am sa verific sa vad daca se poate modifica reteta

    • Fara foto

      Florea Marina , 17 aprilie 2014

      La crema ati adaugat 900 ml lapte si 10 linguri de lapte (care cred ca ar trebui sa fie zahar) ^_^

    • Fara foto

      Marcela Carabiber , 20 decembrie 2013

      Prajitura aceasta este fantastica. O fac de mai mult de 20 de ani. Diferenta este ca la crema intai topesc untul, amestec cu faina si apoi torn laptele firbinte cate putin pana se incorporeaza tot. Crema este fantastica. Este singura crema de prajituri favuta in casa care o tolerez, toate celelalte mi se par gretoase Pofta buna!

    • Fara foto

      Mary Samm , 20 decembrie 2013

      Prajitura aceasta este fantastica. O fac de mai mult de 20 de ani. Diferenta este ca la crema intai topesc untul, amestec cu faina si apoi torn laptele firbinte cate putin pana se incorporeaza tot. Crema este fantastica. Este singura crema de prajituri favuta in casa care o tolerez, toate celelalte mi se par gretoase Pofta buna!

    • Fara foto

      Timea , 27 noiembrie 2013

      Marcela , dar de ce sa se branzeasca laptele? Nu am patit niciodata asa ceva, nici nu stiu cum e aia :)))

    • Fara foto

      Sala Mihaela , 27 noiembrie 2013

      La crema asta merg foarte bine foile cu miere!

    • Fara foto

      Nyta Burdet , 11 noiembrie 2013

      arata bine jaa

    • Fara foto

      Marcela Carabiber , 11 octombrie 2013

      Din cauza lamaei nu se branzeste laptele?

    • Fara foto

      silvia (Chef de cuisine) , 10 octombrie 2013

      ce dimensiune are tava?

    • Fara foto

      biatu costica , 10 octombrie 2013

      Am poftit...

    • Fara foto

      Costica Biatu , 10 octombrie 2013

      Am poftit...

    • Fara foto

      Floare de colt (Chef de cuisine) , 01 iunie 2013

      Delicioasa ! Explicita si operatiunea de decor !

    • cristina a

      cristina a (Chef de cuisine) , 29 mai 2013

      bun.! test!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

2h 30 min

29 voturi

Ingrediente

  • Foi: 2 oua
  • 8 linguri zahar pudra
  • 3 linguri margarina
  • 200 ml lapte, lingura bicarbonat de sodiu
  • 600 gr faina
  • Crema: 900 ml lapte
  • 10 linguri faina
  • 10 linguri lapte
  • sucul de la 2 lamai
  • 250 gr unt (sau margarina rama)
  • Sirop: 100-150 ml apa calduta
  • 2 lingurite zahar pudra
  • 1 lingurita esenta vanilie
  • Glazura: 150 gr ciocolata neagra
  • 7 linguri frisca lichida
  • Glazura alba: 50 gr ciocolata alba
  • 2 linguri frisca lichida

Raporteaza reteta

Retete
de Timea
Prajitura cu mar si scortisoara

Prajitura cu mar si scortisoara

Se separa albusurile de galbenus. Albusurile se bat spuma cu mixerul apoi se adauga zaharul si mixam

11 voturi    3 comentarii
1h 10 min
Prajituri
Tort de biscuiti cu budinca

Tort de biscuiti cu budinca

Intr-un bol se zdrobesc biscuitii cu mana si se amesteca cu cele 2 linguri de cacao. Laptele se

10 voturi    4 comentarii
1h 40 min
Torturi
Placinta de cartofi si ceapa

Placinta de cartofi si ceapa

E foarte usor de facut, iar imaginile practic nici nu mai necesita explicatii! - se curata ceapa

22 voturi    11 comentarii
3h
Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Luci

Imi cer scuze, dar se pune o limgura de bicarbonat de sodiu? Nu este cam mult?

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Prajituri

Prajitura cu gutui Prajitura cu gutui

Gutuile le spalam de puf, le curatam si le razuim sau le taiem in bucati. Intr-o tigaie antiaderenta, punem gutuile, 2-3 linguri de

0 voturi    0 comentarii
30 min
Dulciuri diverse
Prajitura Fanta Prajitura Fanta

Mod de preparare pentru blat: Se pun ouale la robot, se adauga zaharul si se mixeaza pana se obtine o pasta densa. Se amesteca faina

0 voturi    0 comentarii
1h 40 min
Dulciuri diverse
Tort Diplomat