autor:

Anca E. Voicu

» » , Mancaruri pentru copii, Prajituri

Prajitura Lyra

Autor: Anca E. Voicu (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 18 martie 2016

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Anca E. Voicu (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 18 martie 2016

Ingrediente
Pentru pandispan:, 5 oua, 5 linguri de zahar, 5 linguri de faina, 1 cescuta ulei, un varf lingurita sare, un plic praf de copt, , Pentru sirop:, 400 ml apa, 2-3 linguri zahar, Jumatate de pastaie de vanilie, , Pentru crema de lamaie:, 250 ml lapte, 3 linguri zahar, 3 linguri faina, coaja rasa de la 1 lamaie, semintele de la o jumatate de pastaie de vanilie, 150 g unt, , Mai avem nevoie si de: dulceata de zmeura, , Pentru glazura de ciocolata:, 3 linguri lapte, 100 g ciocolata neagra, , Pentru decor:, 200 ml frisca lichida, decoratiuni de ciocolata

Dificultate: Ridicata Timp: 2h

3 voturi

Mod de preparare

Pentru ca imi plac stelele, am inceput acum ceva timp o colectie de prajituri avand ca tema universul. Exista o teorie conform careia sunt zone din univers care contin un compus chimic asemanator la gust cu zmeura. Asa ca m-am lasat inspirata de aceasta legenda si m-am gandit sa pregatesc o prajitura cu pandispan alb insiropat, crema de lamaie, un strat de dulceata de zmeura, glazura de ciocolata si ornata cu frisca si decoratiuni de ciocolata. Asa s-a nascut prajitura mea Lyra :)


Mod de preparare:
Se preincalzeste cuptorul.
Pentru pandispan: se separa ouale, se bat cu mixerul albusurile cu un praf de sare pana se fac spuma, se adauga zaharul si se bat in continuare pana se intareste spuma. Se adauga treptat galbenusurile. Se toarna incet si uleiul, amestecand continuu cu mixerul. Apoi se adauga praful de copt, faina si omogenizam. Vom obtine o compozitie moale, pufoasa si aerata.
Compozitia se toarna in tava (a mea e patrata de 25x25 cm) pe foaie de copt, se rade un pic de ciocolata pe deasupra si se da la cuptor, la foc potrivit, aprox 35-40 de minute.

Cat se coace aluatul, putem pregati siropul si crema, pentru a le lasa timp sa se raceasca bine.
Pentru sirop: se pun intr-un vas, la foc mic, apa cu zaharul si o jumatate de pastaie de vanilie, se lasa sa fiarba cam 5 minute.

Pentru crema: intr-o craticioara se pun laptele cu faina, zaharul, coaja rasa de lamaie si semintele de la o jumatate de pastaie de vanilie (impreuna cu pastaia) si se fierb la foc mic. Cand incepe sa se ingroase, mai amestecam un pic, apoi luam focul. Abia acum adaugam untul si amestecam bine.

Pentru a asambla: se taie pandispanul in doua, se insiropeaza. Stratul inferior de pandispan se unge cu un strat subtire de dulceata de zmeura, se intinde bine peste aceasta si crema de lamaie, iar deasupra se vine cu cealalta jumatate de la pandispan.

Pentru decor: se incalzeste putin lapte, se da de pe foc, se adauga ciocolata rupta in bucatele si se amesteca bine pana se omogenizeaza. Frisca lichida se bate cu mixerul pana se obtine o frisca densa, cremoasa. Se toarna ciocolata peste prajitura, apoi se orneaza cu frisca si decoratiuni de ciocolata (eu le-am cumparat, dar se pot face si in casa).

Dupa pregatire, ar trebui data la rece, dar eu nu am avut rabdare si am taiat cateva felii pentru a o gusta :) Insa va recomand s-o lasati cateva ore la frigider inainte de servire, ca sa se intareasca si crema, glazura sa prinda luciu si toate aromele sa se aseze.

Pofta Buna!

Reteta se gaseste si pe blogul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.ro/2016/03/prajitura-lyra.html
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura Lyra" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Prajituri
Prajitura cu dovleac si aroma de anason

Prajitura cu dovleac si aroma de anason

1.Se prepara blatul,mixand bine albusurile cu un praf de sare apoi cu zaharul turnat treptat.Galbenusurile

0 voturi    0 comentarii
1h
Prajituri
Placinta de gutui

Placinta de gutui

Se rad gutuile si se amesteca cu putina zeama de lamaie si cu 200 g zahar. Se pregateste aluatul:

23 voturi    8 comentarii
1h 35 min
Prajituri

Recomandari pentru tine si casa ta

Ultra Sonic Steam

- 20 %
799.99 lei
639.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 3 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    George , 09 mai 2018

    Wauu, ce prajitura buna,gustoasa, frumos prezentata, imi place mult.

  • Fara foto

    Paul , 25 februarie 2018

    O prajitura foarte buna, imi place cum este ornata.

  • Fara foto

    Ionela , 23 februarie 2018

    Imi place cum ai ornat aceast bunatate de prajitura,felicitari.

Dificultate

Ridicata

Timp

2h

3 voturi

Ingrediente

  • Pentru pandispan:
  • 5 oua
  • 5 linguri de zahar
  • 5 linguri de faina
  • 1 cescuta ulei
  • un varf lingurita sare
  • un plic praf de copt
  • Pentru sirop:
  • 400 ml apa
  • 2-3 linguri zahar
  • Jumatate de pastaie de vanilie
  • Pentru crema de lamaie:
  • 250 ml lapte
  • 3 linguri zahar
  • 3 linguri faina
  • coaja rasa de la 1 lamaie
  • semintele de la o jumatate de pastaie de vanilie
  • 150 g unt
  • Mai avem nevoie si de: dulceata de zmeura
  • Pentru glazura de ciocolata:
  • 3 linguri lapte
  • 100 g ciocolata neagra
  • Pentru decor:
  • 200 ml frisca lichida
  • decoratiuni de ciocolata

Raporteaza reteta

Retete
de Anca E. Voicu
Prajitura cu dulceata si glazura de albus cu nuca

Prajitura cu dulceata si glazura de albus cu nuca

Blatul: Se freaca galbenusurile cu zaharul, se adauga margarina, praful de copt stins in zeama

11 voturi    6 comentarii
35 min
Prajituri
Prajitura cu foi de miere si crema de smantana

Prajitura cu foi de miere si crema de smantana

Foile cu miere: Se freaca zaharul cu ouale, se adauga mierea, uleiul, bicarbonatul stins in zeama

3 voturi    4 comentarii
59 min
Prajituri
Ecleruri in forma de inimioara

Ecleruri in forma de inimioara

Eclerurile: Se pun la fiert apa cu uleiul si cu un praf de sare. Cand fierbe apa, dam de pe foc

2 voturi    3 comentarii
2h 30 min
Dulciuri diverse

George

Wauu, ce prajitura buna,gustoasa, frumos prezentata, imi place mult.

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Prajituri

Prajitura cu caise si zmeura Prajitura cu caise si zmeura

•Ouale se bat energic cu zaharul brun, zaharul vanilinat si un praf de sare. Se adauga alternand uleiul si laptele de cocos. •Dupa

2 voturi    1 comentariu
1h
Dulciuri diverse
Prajitura cu capsuni Prajitura cu capsuni

Aceasta este o prajitura de sezon, pe care o putem prepara fie cu capsuni, fie cu cirese. Eu am folosit capsunile care au dat prajiturii

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Dulciuri diverse
Fursecuri cu nuci