Prajitura Martisor

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
Prajitura Martisor

Ingrediente

  • Blat:
  • 100 gr cacao
  • 200 ml apa clocotita
  • 200 gr unt
  • 300 gr zahar brut
  • 1 cana lapte ( 200 – 250 ml)
  • 6 oua
  • 1 plic praf copt
  • 400 gr faina alba
  • Sirop
  • 400ml apa
  • 3 lg miere
  • 3 lg amaretto
  • Crema:
  • 250 gr mascarpone
  • 400 gr smantana
  • 100 gr zahar pudra
  • 100 gr fulgi ciocolata
  • Glazura:
  • 400 gr ciocolata minim 50% masa cacao
  • 2 cani lapte dulce
  • Crema alba:
  • 100 gr mascarpone
  • 200 gr smantana lichida
  • 50 gr zahar pudra vanilat
  • Alune in ciocolata
  • Cacao pt pudrat

Mod de preparare

Intr-un castron, punem cacaoa, zaharul si adaugam apa clocotita. Amestecam rapid cu un tel, apoi adaugam untul taiat cubulete. Amestecam in continuare pana se topeste untul si se omogenizeaza compozitia. Adaugam laptele si apoi ouale, pe rand, amestecand bine dupa fiecare. Cernem faina cu praful de copt si incorporam in compozitie.

Pregatim o tava dreptunghiulara, prevazuta cu hartie de copt. Ca sa intindeti mai usor hartia de copt in tava, umeziti-o un pic pe spate si apoi intindeti-o in tava. Va fi mai maleabila si se va aseza mai frumos. Turnam compozitia si batem usor tava de blatul mesei, astfel vor iesi bulele de aer formate.

Dam tava la cuptor pentru aproximativ 40 minute. Va rezulta un blat crescut frumos si drept. Lasam la racit.

Intre timp, punem apa la fiert intr-un ibric, sa putem face siropul. Lasam sa fiarba, apoi dam la racit. Cand apa a devenit calduta numai, punem cateva linguri de miere, amestecand ca sa se topeasca si adaugam lichiorul. Lasam deoparte.

Intr-un castron, punem smantana si zaharul si mixam bine. Cand se intareste un pic, adaugam branza mascarpone si o incorporam. Dam crema la frigider.

Taiem blatul in doua straturi, atentie sa fie oarecum egale. In aceesi tava de copt, lasam hartia de copt si asezam un prim strat de blat pe care il insiropam cu jumatate din cantitatea de sirop. Blatul este unul dens, ciocolatos, si va absorbi mult sirop, insa fara a fi extrem de umed. Adaugam crema si apoi presaram fulgi de ciocolata. Asezam cel de-al doilea strat de blat si insiropam. Asezam o hartie de copt deasupra prajiturii si o dam la rece sa se aseze.

Intre timp, pregatim glazura. Ciocolata o punem la topit, pe baie de aburi, adaugam laptele, amestecam si o lasam pe baie de aburi. Va reiesi o compozitie fluida, numai buna pentru glazurat prajitura.

Dupa ce s-a racit prajitura, o taiem in patrate potrivite sau o putem decupa cu o forma rotunda. Glazuram fiecare portie cu ciocolata calda si apoi dam din nou la rece.

Intr-un castron, turnam smantana lichida si o mixam bine. Cand incepe sa capete consistenta, adaugam zaharul vanilat si mixam in continuare. Adaugam branza mascarpone si mixam pana la omogenizare. Crema astfel obtinuta o turnam intr-un poche si ornam fiecare portie de prajitura. Atentie! Glazura de pe prajituri trebuie sa fie racita cand ornam, altfel riscam sa se inmoaie crema. Asezam cate o aluna in ciocolata si pudram un pic de cacao. Dam la rece pana la servire!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Spuma de capsuni

Spuma de capsuni

Reteta de spuma de capsuni. Spuma de capsuni cu albusuri gatite. Reteta de spuma de capsuni cu bezea italiana. Retete cu...

Spuma de capsuni
Ardei umpluţi (slow cooker)

Ardei umpluţi (slow cooker)

Ardei umpluţi (slow cooker)
Gem de cirese

Gem de cirese

Reteta de gem de cirese fara conservanti. Gem de cirese retea simpla si usor de preparat.

Gem de cirese
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor