autor:

Sinziana

» » , Dulciuri diverse, Prajituri

Prajitura pandispan cu caise

Autor: Sinziana (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 27 iunie 2015

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Sinziana (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 27 iunie 2015

Ingrediente
 1 kg de caise,  120 g zahăr,  120 g făină,  6 ouă,  1 praf de sare,  1/2 lămâie,  100 g unt,  100 g zahăr pentru tavă,  1 plic praf de copt - opţional,  1 plic zahăr vanilat

Dificultate: Medie Timp: 1h 30 min

1 vot

Mod de preparare

Se spală fructele, se taie în jumătăţi şi sâmburii se înlătură.

În tava în care facem prăjitura, punem caisele aranjate una lână alta, după ce în pealabil am uns peste tot cu unt şi am presărat zahărul (cam 100 g). Punem tava la cuptor pentru 15-20 de minute la foc mediu, până ce vedem că fructele s-au înmuiat şi au prins un aspect de rumenit. Scoatem tava şi o lăsăm să se răceasca.

Pandişpanul se face astfel:

Separăm albuşurile de gălbenuşuri şi punem câte puţină sare pe fiecare. Batem albuşurile spumă şi, cam la jumătatea procesului, adăugăm zeama de la 1/2 de lămâie şi zahărul, dpă care continuăm să le batem (mixăm). Când albuşurile s-au întărit şi sunt ferme, adăugăm gălbenuşurile şi la sfârşit făina, eventual amestecată cu un praf de copt dacă dorim ca blatul să crească mai mult şi să fie mai gros. Amestecăm uşor cu un tel şi turnăm toată compoziţia peste fructe, apoi o nivelăm cu o spatulă şi o introducem în cuptor pentru 30-40 de minute. Nu deschidem uşa cuptorului în primele 2 de minute!

Când vedem că s-a rumenit deasupra, scoatem tava şi, după ce verificăm marginile prăjiturii să nu fie lipite de tavă, eventual le desprindem cu un cuţit, răsturnăm toată prăjitura dintr-o dată pe un platou sau un fund de de lemn mare care acoperă toată suprafaţa tăvii, astfel ca fructele să ajungă deasupra şi siropul rezultat să curgă în pandişpan şi să-l însiropeze. Când s-a răcit, tăiem frumos în pătrăţele şi o aranjăm pe un platou de servit.

Eu nu am pus praf de copt şi mi-a rezultat un blat mai îngust, dar pufos şi plăcut la gust.

Această prăjitură se păstrează chiar şi 2-3 zile, asta dacă rezistaţi să nu o mâncaţi în tot acest timp. Ea poate fi făcută cu orice alt tip de fructe (piersici, mere, pere, prune, etc.), după acelaşi procedeu, şi în funcţie de preferinţe, putem înlocui zeama de lămâie cu rom.
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura pandispan cu caise" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Prajituri
Cremsnit

Cremsnit

Punem jumatate din lapte cu untul pe aragaz. Cand s-a topit untul punem zaharul si amestecam pana

0 voturi    0 comentarii
40 min
Prajituri
Prajitura cu mere nuca si crema de vanilie

Prajitura cu mere nuca si crema de vanilie

Aluatul - Untul tinut la temperatura camerei, impreuna cu zaharul si sarea se mixeaza bine spuma,pina

3 voturi    3 comentarii
2h
Prajituri

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 23 %
389.99 lei
299.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Medie

Timp

1h 30 min

1 vot

Ingrediente

  •  1 kg de caise
  •  120 g zahăr
  •  120 g făină
  •  6 ouă
  •  1 praf de sare
  •  1/2 lămâie
  •  100 g unt
  •  100 g zahăr pentru tavă
  •  1 plic praf de copt - opţional
  •  1 plic zahăr vanilat

Raporteaza reteta

Retete
de Sinziana
Orez cu fenicul si telina la cuptor

Orez cu fenicul si telina la cuptor

Spalam bine orezul (in 2-3 ape), apoi il lasam la inmuiat in apa curata, 1-2 ore. Intre timp spalam

1 vot    0 comentarii
1h 30 min
Budinci
Clatite fine cu mere

Clatite fine cu mere

Se bat oule intregi cu telul, adaugand un praf de sare, pana devin spumoase. Adaugam o lingura mare

1 vot    0 comentarii
2h 30 min
Dulciuri diverse
Salata de legume cu sos de maioneza si tarhon

Salata de legume cu sos de maioneza si tarhon

Se decojesc si se spala bine toate legumele. Se pun legumele sa fiarba in apa cu sare (sarea nu lasa

1 vot    0 comentarii
2h
Aperitive
Adauga reteta
Retete

din Prajituri

Tarta cu blat fraged si nectarine caramelizate Tarta cu blat fraged si nectarine caramelizate

Margarina moale se mixeaza cu zaharul pudra, cu oul, apoi se adauga si galbenusurile si la sfarsit, faina amestecata cu amidonul. Se

0 voturi    0 comentarii
40 min
Dulciuri diverse
Prajitura Ciresica cu bezea Prajitura Ciresica cu bezea

Se mixeaza galbenusurile cu un praf de sare si zahar, se adauga uleiul, laptele si apoi faina, amoniacul stins cu suc de lamaie. Se

0 voturi    0 comentarii
50 min
Dulciuri diverse
Prajitura cu nuca si bezea