Prajitura pandispan cu caise

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie
Prajitura pandispan cu caise

Ingrediente

  • 1 kg de caise
  • 120 g zahăr
  • 120 g făină
  • 6 ouă
  • 1 praf de sare
  • 1/2 lămâie
  • 100 g unt
  • 100 g zahăr pentru tavă
  • 1 plic praf de copt - opţional
  • 1 plic zahăr vanilat

Mod de preparare

Se spală fructele, se taie în jumătăţi şi sâmburii se înlătură.

În tava în care facem prăjitura, punem caisele aranjate una lână alta, după ce în pealabil am uns peste tot cu unt şi am presărat zahărul (cam 100 g). Punem tava la cuptor pentru 15-20 de minute la foc mediu, până ce vedem că fructele s-au înmuiat şi au prins un aspect de rumenit. Scoatem tava şi o lăsăm să se răceasca.

Pandişpanul se face astfel:

Separăm albuşurile de gălbenuşuri şi punem câte puţină sare pe fiecare. Batem albuşurile spumă şi, cam la jumătatea procesului, adăugăm zeama de la 1/2 de lămâie şi zahărul, dpă care continuăm să le batem (mixăm). Când albuşurile s-au întărit şi sunt ferme, adăugăm gălbenuşurile şi la sfârşit făina, eventual amestecată cu un praf de copt dacă dorim ca blatul să crească mai mult şi să fie mai gros. Amestecăm uşor cu un tel şi turnăm toată compoziţia peste fructe, apoi o nivelăm cu o spatulă şi o introducem în cuptor pentru 30-40 de minute. Nu deschidem uşa cuptorului în primele 2 de minute!

Când vedem că s-a rumenit deasupra, scoatem tava şi, după ce verificăm marginile prăjiturii să nu fie lipite de tavă, eventual le desprindem cu un cuţit, răsturnăm toată prăjitura dintr-o dată pe un platou sau un fund de de lemn mare care acoperă toată suprafaţa tăvii, astfel ca fructele să ajungă deasupra şi siropul rezultat să curgă în pandişpan şi să-l însiropeze. Când s-a răcit, tăiem frumos în pătrăţele şi o aranjăm pe un platou de servit.

Eu nu am pus praf de copt şi mi-a rezultat un blat mai îngust, dar pufos şi plăcut la gust.

Această prăjitură se păstrează chiar şi 2-3 zile, asta dacă rezistaţi să nu o mâncaţi în tot acest timp. Ea poate fi făcută cu orice alt tip de fructe (piersici, mere, pere, prune, etc.), după acelaşi procedeu, şi în funcţie de preferinţe, putem înlocui zeama de lămâie cu rom.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Zmeurata de casa

Zmeurata de casa

Reteta de zmeurata de casa. Cum se face zmeurata de casa reteta de lichior de zmeura.

Zmeurata de casa
Paste cu vinete

Paste cu vinete

Reteta de paste cu vinete. Cum faci acasa paste cu vinete reteta simpla si delicioasa.

Paste cu vinete
Pandispan cu zmeura si mure

Pandispan cu zmeura si mure

Separam ouale.

Pandispan cu zmeura si mure