autor:

Alice Ciobanu

» » , Dulciuri diverse, Prajituri

Prajitura racoroasa

Autor: Alice Ciobanu (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 30 mai 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Alice Ciobanu (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 30 mai 2011

Ingrediente
pentru blat:, 6 ouă, 5 linguri lapte, 6 linguri zahăr pudră, 3 linguri ulei, 150 gr făină, 35 gr cacao, 1 1/2 plic praf de copt, o esenţă de vanilie, pentru cremă:, 300 ml smântână pentru frişcă (sau frişcă lichidă), 250 gr mascarpone, 200 ml lapte, 2 gălbenuşuri, 9 linguri zahăr pudră, 1 lingură amidon alimentar, 15 gr gelatină, piersici (sau caise) din compot, pentru însiropat blat:, zeamă de compot de piersici (caise), pentru glazură:, 150 gr ciocolată (50% cacao), 100 ml frişcă lichidă sau smântână pentru frişcă

Dificultate: Medie Timp: 1h 20 min

87 voturi

Mod de preparare

Blatul l-am confecţionat rapid astfel: albuşurile le-am bătut spumă cu un praf de sare. Gălbenuşurile se mixează cu zahărul pudră şi esenţa de vanilie până ce se transformă într-o cremă dulce şi spumoasă. Se adaugă apoi laptele şi ulei şi se mixează puţin. Apoi se adaugă făina amestecată cu cacao şi praful de copt. La final se adaugă spuma de albuşuri şi se amestecă bine cu o lingură de lemn. Se dă totul la cuptor cam pentru 20 minute (faceţi testul cu scobitoarea) într-o tavă de 24/35 cm, tapetată cu foaie de copt. Blatul l-am lăsat apoi la răcit şi l-am tăiat în două.

Crema:

Gelatina se pune la hidratat pentru 10 minute în 3-4 linguri de apă rece, după care se pune la topit (aveţi grijă să nu fiarbă!) pe baie de aburi.

Cele două gălbenuşuri se mixează cu 5 linguri de zahăr pudră (ca la blat) apoi se adaugă amidonul. Se pune laptele călduţ şi se pune la foc mic, amestecând continuu până se îngroaşă. Se lasă la răcit.

Brânza mascarpone se freacă spumă cu 4 linguri zahăr pudră şi se pune în crema de ouă când aceasta este rece. Se mixează bine pentru omogenizare. Frişca lichidă sau smântâna pentru frişcă se mixează până se îngroaşă şi se întăreşte. Dacă folosiţi smântână pentru frişcă aveţi grijă să nu o transformaţi în unt. Adăugaţi apoi în crema de ouă şi mascarpone. Piersicile se taie bucăţi şi se adaugă la final în cremă.

Blatul se însiropează cu zeama de compot, se pune în tavă se pune stratul de cremă şi deasupra cealaltă parte de blat însiropat. Se dă la frigider pentru 2 ore.

Pentru glazură am pus pe foc frişca lichidă în care am rupt bucăţi potrivite de ciocolată. Am amestecat continuu până ce ciocolata s-a topit, şi puţin peste. Am turnat fierbinte peste blatul asamblat. Se lasă apoi la răcit.

Se consumă cu moderaţie sau nu :))
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura racoroasa" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Prajituri
Prajitura racoroasa cu piure de castane si kiwi

Prajitura racoroasa cu piure de castane si kiwi

Se prepara 2 blaturi de aceleasi dimensiuni din cate 5 albusuri mixate cu un praf de sarea apoi cu

3 voturi    0 comentarii
1h
Prajituri
Prajitura racoroasa cu mere

Prajitura racoroasa cu mere

Se curata merele de coaja. se taie felii si se aseaza intr o tava unsa cu margarina. Se presara peste

34 voturi    16 comentarii
1h
Budinci
Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Breville Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 40 %
499.99 lei
299.99 lei

Panini Maker

- 40 %
249.99 lei
149.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • Reteta testata de 2 utilizatori Ai testat si tu reteta?
  • AndreeaGraversen25

    AndreeaGraversen25 (Chef de cuisine):

    tare buna o iesit!!

  • Fara foto

    gianina (Bucatar sef):

    super buna si ...racoroasa, desi am adaugat dupa capul meu gelatina (in reteta scrie doar cum se pregateste gelatina, nu si unde se adauga si cand).pe viitor vreau sa fac tort cu aceasta crema si sincer cred ca am nevoie de reteta completa sa iasa...ca in poza! va multumesc!

  • 27 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Budaca Dana , 08 decembrie 2014

    Cu bicarbonat stins cu zeama de lamaie sau cu otet.

  • Fara foto

    Lena Pricop , 08 decembrie 2014

    Cu ce se poate inlocui praful de Copt? Multumesc !

  • Fara foto

    Felicia Cucos , 05 octombrie 2014

    pai daca nu ai amidon se poate inlocui cu faina alba!!!!!!!!!!!!!! si daca nu ai gelatina ce se poate pune ca inlocuitor????????????

    • LALY

      LALY (Chef de cuisine) , 24 martie 2014

      Ce bine arata,cu siguranta am sa incerc si eu reteta!

    • Monica_Zah

      Monica_Zah (Maestru bucatar) , 18 ianuarie 2014

      am facout-o si este foarte buna,deosebita,va multuesc pentru reteta!

    • Fara foto

      Claudia Florina , 09 ianuarie 2014

      Cu bicarbonat stins cu zeama de lamaie sau cu otet.

    • Fara foto

      bimbi.paul , 22 noiembrie 2013

      daca este buna

    • Fara foto

      Sabau Maria , 30 octombrie 2013

      Cu bicarbonat stins cu zeama de lamaie sau cu otet.

    • Fara foto

      Szilagyi Corina , 30 octombrie 2013

      Cu bicarbonat stins cu zeama de lamaie sau cu otet.

    • Fara foto

      Rodica Comaniciu , 30 octombrie 2013

      Cu bicarbonat stins cu zeama de lamaie sau cu otet.

    • Fara foto

      Gabriela Alexandru , 30 octombrie 2013

      Cu bicarbonat stins cu zeama de lamaie sau cu otet.

    • Fara foto

      Lucia-Andreea Brasoveanu , 29 octombrie 2013

      Cu bicarbonat stins cu zeama de lamaie sau cu otet.

    • Fara foto

      nicoleta , 29 octombrie 2013

      gelatina se adauga in crema de ou calda

    • Fara foto

      Sabau Maria , 29 octombrie 2013

      Am o mica problema,ca niciodata de data aceasta nu am putut descarca cartea cu cele 50 prajituri.

    • Fara foto

      Carmen Bianca Moldovan , 29 octombrie 2013

      Aceeasi intrebare. gelatina, iar amidonul se poate inlocui cu altceva. Eu traiesc in Spania

    • Fara foto

      Adyna Balu , 29 octombrie 2013

      si cu gelatina ce fac? unde si cum o bag?

    • Fara foto

      Andreea Lupus G , 23 august 2013

      foarte buna prajiturica... eu am adaugat ca decor zmeura. Un deliciu!

    • Fara foto

      Mirela Jurconi , 23 august 2013

      arata deosebit de bineeee!

    • Fara foto

      Simona Sava , 22 august 2013

      trebuie neaparat amidon alimentar?

    • Aniela_Marinescu

      Aniela_Marinescu (Chef de cuisine) , 24 martie 2013

      daca te mai ajuta Lorricik,gelatina se pune in creme de obicei, deci cred ca si acum e la fel.-in cazul nostru mascarpone amestecat cu frisca si gelatina la urma peste toata compozitia.

    • Fara foto

      Lorricik (Maestru bucatar) , 16 februarie 2013

      eu totusi nu am inteles ce fac cu gelatina. Ma poate lamuri cineva?

    • Catalina

      Catalina (Chef de cuisine) , 15 februarie 2013

      arata tare bine!

    • Cris

      Cris (Chef de cuisine) , 15 februarie 2013

      Arata foarte bine! Felicitari!

    • Alice Ciobanu

      Alice Ciobanu (Chef de cuisine) , 31 mai 2011

      e f buna, racoritoare asa, fresh... merita sa o incercati

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 31 mai 2011

      Delicioasa si super aspectoasa ! *****

    • Licuta Marin

      Licuta Marin (Chef de cuisine) , 30 mai 2011

      Trebuie neaparat incercata. Arata delicios!

    • Adelina Damian-Fekete

      Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine) , 30 mai 2011

      Arată bine, pare uşor de făcut, deci la treabă!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

1h 20 min

87 voturi

Ingrediente

  • pentru blat:
  • 6 ouă
  • 5 linguri lapte
  • 6 linguri zahăr pudră
  • 3 linguri ulei
  • 150 gr făină
  • 35 gr cacao
  • 1 1/2 plic praf de copt
  • o esenţă de vanilie
  • pentru cremă:
  • 300 ml smântână pentru frişcă (sau frişcă lichidă)
  • 250 gr mascarpone
  • 200 ml lapte
  • 2 gălbenuşuri
  • 9 linguri zahăr pudră
  • 1 lingură amidon alimentar
  • 15 gr gelatină
  • piersici (sau caise) din compot
  • pentru însiropat blat:
  • zeamă de compot de piersici (caise)
  • pentru glazură:
  • 150 gr ciocolată (50% cacao)
  • 100 ml frişcă lichidă sau smântână pentru frişcă

Raporteaza reteta

Retete
de Alice Ciobanu
Salată de leurdă

Salată de leurdă

Se spală bine leurda şi toate celelalte, se taie potrivit, se amestecă şi se stropeşte cu ulei

10 voturi    2 comentarii
30 min
Salate de legume
Aripi de raţă cu varză

Aripi de raţă cu varză

Se spală raţă şi se pune la fiert. Varza se toacă, se taie... cum o face fiecare pentru mâncarea

2 voturi    3 comentarii
1h 30 min
Mancaruri cu carne
Cighir a la "Ciobeni"

Cighir a la "Ciobeni"

Se spală foarte bine toate măruntaiele cu apă rece şi se taie în bucăţi potrivite. Rinichiul

3 voturi    0 comentarii
1h 40 min
Aperitive cu carne

LALY (Chef de cuisine)

Ce bine arata,cu siguranta am sa incerc si eu reteta!

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Prajituri

Prajitura cu gutui Prajitura cu gutui

Gutuile le spalam de puf, le curatam si le razuim sau le taiem in bucati. Intr-o tigaie antiaderenta, punem gutuile, 2-3 linguri de

0 voturi    0 comentarii
30 min
Dulciuri diverse
Prajitura Fanta Prajitura Fanta

Mod de preparare pentru blat: Se pun ouale la robot, se adauga zaharul si se mixeaza pana se obtine o pasta densa. Se amesteca faina

0 voturi    0 comentarii
1h 40 min
Dulciuri diverse
Tort de mere si grepfruit