Prajitura racoroasa

Timp pregatire
80 minute
Complexitate
medie
Prajitura racoroasa

Ingrediente

  • pentru blat:
  • 6 ouă
  • 5 linguri lapte
  • 6 linguri zahăr pudră
  • 3 linguri ulei
  • 150 gr făină
  • 35 gr cacao
  • 1 1/2 plic praf de copt
  • o esenţă de vanilie
  • pentru cremă:
  • 300 ml smântână pentru frişcă (sau frişcă lichidă)
  • 250 gr mascarpone
  • 200 ml lapte
  • 2 gălbenuşuri
  • 9 linguri zahăr pudră
  • 1 lingură amidon alimentar
  • 15 gr gelatină
  • piersici (sau caise) din compot
  • pentru însiropat blat:
  • zeamă de compot de piersici (caise)
  • pentru glazură:
  • 150 gr ciocolată (50% cacao)
  • 100 ml frişcă lichidă sau smântână pentru frişcă

Mod de preparare

Blatul l-am confecţionat rapid astfel: albuşurile le-am bătut spumă cu un praf de sare. Gălbenuşurile se mixează cu zahărul pudră şi esenţa de vanilie până ce se transformă într-o cremă dulce şi spumoasă. Se adaugă apoi laptele şi ulei şi se mixează puţin. Apoi se adaugă făina amestecată cu cacao şi praful de copt. La final se adaugă spuma de albuşuri şi se amestecă bine cu o lingură de lemn. Se dă totul la cuptor cam pentru 20 minute (faceţi testul cu scobitoarea) într-o tavă de 24/35 cm, tapetată cu foaie de copt. Blatul l-am lăsat apoi la răcit şi l-am tăiat în două.

Crema:

Gelatina se pune la hidratat pentru 10 minute în 3-4 linguri de apă rece, după care se pune la topit (aveţi grijă să nu fiarbă!) pe baie de aburi.

Cele două gălbenuşuri se mixează cu 5 linguri de zahăr pudră (ca la blat) apoi se adaugă amidonul. Se pune laptele călduţ şi se pune la foc mic, amestecând continuu până se îngroaşă. Se lasă la răcit.

Brânza mascarpone se freacă spumă cu 4 linguri zahăr pudră şi se pune în crema de ouă când aceasta este rece. Se mixează bine pentru omogenizare. Frişca lichidă sau smântâna pentru frişcă se mixează până se îngroaşă şi se întăreşte. Dacă folosiţi smântână pentru frişcă aveţi grijă să nu o transformaţi în unt. Adăugaţi apoi în crema de ouă şi mascarpone. Piersicile se taie bucăţi şi se adaugă la final în cremă.

Blatul se însiropează cu zeama de compot, se pune în tavă se pune stratul de cremă şi deasupra cealaltă parte de blat însiropat. Se dă la frigider pentru 2 ore.

Pentru glazură am pus pe foc frişca lichidă în care am rupt bucăţi potrivite de ciocolată. Am amestecat continuu până ce ciocolata s-a topit, şi puţin peste. Am turnat fierbinte peste blatul asamblat. Se lasă apoi la răcit.

Se consumă cu moderaţie sau nu :))

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise