autor:

Alice Ciobanu

» » , , Dulciuri diverse, Prajituri, Torturi

Prajitura Sah-Mat

Autor: Alice Ciobanu (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 10 ianuarie 2012

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Alice Ciobanu (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 10 ianuarie 2012

Ingrediente
pentru blaturi:, 300 gr unt, 400 gr zahar pudra, 15 ml esenta de vanilie, 500 gra faina, 2 lingurite praf de copt, 6 oua, 4 linguri de cacao, un praf de sare, o cana de compot de caise, pere pentru insiropat, pentru crema:, 200 gr ciocolata amaruie, 250 ml frisca lichida, 150 gr unt, 50 ml lichior de caise sau cirese (optional), pentru ornat:, 250 ml frisca lichida, 80 gr fulgi de migdale, bilute mici-mici colorate :P optional of, course

Dificultate: Ridicata Timp: 1h 55 min

23 voturi

Mod de preparare

Asa.... mai intai procedam la fabricarea blaturilor. Astfel ca intr-un bol curat frecati spuma untul la temperatura camerei, cu zaharul pudra. Adaugati treptat ouale mixate bine cu un praf de sare, vanilia si faina cernuta si amestecata cu praful de copt. Impartiti apoi compozita astfel rezultata in doua boluri in cantitate egala. In unul din ele adaugati cacaua si omogenizati bine. Turnati apoi compozitia alba (cea fara cacao) intr-o tava intinsa 24*35, unsa bine cu unt sau puneti o hartie de copt. Si coaceti la foc potricit cam 25-30 minute, pana se coace uniform, faceti testul cu scobitoarea, e mai sigur! Apoi procedati identic si la fel :P, si cu compozitia cu cacao. Lasati blaturile sa se raceasca complet, pe un gratar metalic, apoi le insiropati putin cu sirop din compot, sirop de zahar ars sau ce vreti voi, sau le lasati asa... neinsiropate.
Intre timp vom proceda la fabricarea cremei. Un proces tehnologic foarte simplu dar cu un rezultat spectaculos de delicios. Intr-o craticioara, pe baie de aburi, topiti ciocolata si lasati-o apoi la racit, la temperatura camerei. Separat mixati frisca lichida pana sta teapana. Adaugati in ea mixand continuu ciocolata topita, racita, dar inca fluida si untul topit dar rece. Mixati si dati la rece.
Pentru asamblarea prajiturii Sah-Mat va trebuie doar putintica rabdare, incredere si migala. Pe un blat de lucru se va desfasurta intreg procesul de asamblare.
Astfel ca mai intai taiati blaturile (pe lung) in fasii egale, cam de 4 cm. apoi puneti o fasie alba, una neagra, una alba si iar una neagra. e ca intr-un joc cu alba-neagra? Hmnmm...n-as crede! E mai tare ! :)) So, dupa ce ati aranjat fasiutele, lipiti-le intre ele, (una de alta adica), cu crema. Puneti crema si lipiti, asa ca-ntr-un pupic :)) Cand ati terminat de lipit cele patru bucati, ati format baza. Ungeti-le cu crema pe deasupra bine de tot dintr-un capat in altul, (puneti un strat de crema :P). Continuati sa ridicati al doilea etaj de fasiute, dar de data aceasta veti porni cu culoarea opusa celei de jos, adica negru, alb, negru alb. Inteles? le lipiti si pe acestea, exact ca la primul strat. Apoi le ungeti pe deasupra cu crema si procedati la fel si cu cel de al treilea strat de fasiute. Astfel ca la sfarsit veti obtine o minunata prajitura cu efectul tablei de Sah. Strangeti bine prajitura in folie de alimente si dati la rece cateva ore.
Pentru ornat puteti folosi o tableta de 200-250 gr ciocolata amaruie, topita si apoi turnata direct peste preajitura si ornata dupa cum va duce imaginatiunea. Sau puteti proceda cum am facut eu. Adica am mixat teapan 250 ml frisca lichida cu care am uns bine de tot prajitura pe toate fetele,.... dar mai inainte de asta....uitai sa ma spun: taiatu capetele prajiturii si transferati-o pe un platou lung.:P....apopi treceti la ornat! Deci inveliti-o bine in frisca si apoi va jucati dupa cum va duce imaginatia. Cum nu ma descurc cu posul sa fac minuni din frisca, a trebuit ca dupa ce am uns-o cat de cat, sa o impananez cu fulgi de migdale si sa pesar ici-colo niste bilute mici si dragut colorate.
Cam asta e tot! Greu? Nu cred! E usurel... poate doar migalos, dar usurel. Am uitat sa va spun ca mi-ar mai fi trebuit putina crema, dar am avut un ajutor de nadejde care facea gimnastica cu "Maimu vede..." si mai dadea si cu lingurita prin bolul cu crema de cioco.... so... aveti grija la aia mici :))!
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura Sah-Mat" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Torturi
Tort delicios cu ciocolata, fara faina, marca Jamie Oliver

Tort delicios cu ciocolata, fara faina, marca Jamie Oliver

Acest tort m-a uimit pur si simplu! Nu am crezut ca va creste atat de frumos deoarece nu contine

108 voturi    19 comentarii
1h
Torturi
Tort cu piersici si mascarpone

Tort cu piersici si mascarpone

Conform instructiunilor de pe pliculete,inmuiem gelatina in sucul de piersici bine scurse. Piersicile

2 voturi    0 comentarii
1h 10 min
Torturi

Recomandari electrocasnice

Blender Monterrey White

- 23 %
299.99 lei
229.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 8 comentarii
  • Fara foto

  • COSTEO

    COSTEO (Chef de cuisine) , 29 septembrie 2013

    Felicitari!! frumoasa prezentare!

  • Alexandrina

    Alexandrina (Chef de cuisine) , 01 august 2012

    E superba prajitura, felicitari!

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 10 iulie 2012

    Foarte frumoasa!

    • Fara foto

      KRYSTA39 (Bucatar) , 19 februarie 2012

      am facut prajitura sah din 2 checuri:1 alb si 1 negru. foarte buna!

    • Alexanca

      Alexanca (Chef de cuisine) , 27 ianuarie 2012

      Arata super si cred ca e la fel de gustoasa pe cat arata de bine!*****

    • Varadi Silvia

      Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 12 ianuarie 2012

      Apetisant,si frumos prezentat.Bravo.

    • Alice Ciobanu

      Alice Ciobanu (Chef de cuisine) , 10 ianuarie 2012

      multumesc Lia!

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 10 ianuarie 2012

      Am venit sa-l admir si aici...Felicitari ! tare bine arata.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Ridicata

Timp

1h 55 min

23 voturi

Ingrediente

  • pentru blaturi:
  • 300 gr unt
  • 400 gr zahar pudra
  • 15 ml esenta de vanilie
  • 500 gra faina
  • 2 lingurite praf de copt
  • 6 oua
  • 4 linguri de cacao
  • un praf de sare
  • o cana de compot de caise
  • pere pentru insiropat
  • pentru crema:
  • 200 gr ciocolata amaruie
  • 250 ml frisca lichida
  • 150 gr unt
  • 50 ml lichior de caise sau cirese (optional)
  • pentru ornat:
  • 250 ml frisca lichida
  • 80 gr fulgi de migdale
  • bilute mici-mici colorate :P optional of
  • course

Raporteaza reteta

Retete
de Alice Ciobanu
Salată de leurdă

Salată de leurdă

Se spală bine leurda şi toate celelalte, se taie potrivit, se amestecă şi se stropeşte cu ulei

10 voturi    2 comentarii
30 min
Salate de legume
Aripi de raţă cu varză

Aripi de raţă cu varză

Se spală raţă şi se pune la fiert. Varza se toacă, se taie... cum o face fiecare pentru mâncarea

2 voturi    3 comentarii
1h 30 min
Mancaruri cu carne
Cighir a la "Ciobeni"

Cighir a la "Ciobeni"

Se spală foarte bine toate măruntaiele cu apă rece şi se taie în bucăţi potrivite. Rinichiul

3 voturi    0 comentarii
1h 40 min
Aperitive cu carne

COSTEO (Chef de cuisine)

Felicitari!! frumoasa prezentare!

Adauga reteta
Retete

din Torturi

Tort cu ciocolata si caise Tort cu ciocolata si caise

Se topeste ciocolata si se incorporeaza cate putin, untul. Se lasa sa se raceasca. Se mixeaza albusurile cu un praf de sare, apoi cu

0 voturi    0 comentarii
40 min
Dulciuri diverse
Tort cu jeleu de zmeura si crema mascarpone Tort cu jeleu de zmeura si crema mascarpone

Blatul: Untul la temperatura camerei se mixeaza impreuna cu zaharul pudra. Se adauga pe rand, cate un ou, mixand bine dupa fiecare.

0 voturi    0 comentarii
2h 30 min
Dulciuri diverse
Tort Amandina