Ingrediente
pentru blaturi:, 300 gr unt, 400 gr zahar pudra, 15 ml esenta de vanilie, 500 gra faina, 2 lingurite praf de copt, 6 oua, 4 linguri de cacao, un praf de sare, o cana de compot de caise, pere pentru insiropat, pentru crema:, 200 gr ciocolata amaruie, 250 ml frisca lichida, 150 gr unt, 50 ml lichior de caise sau cirese (optional), pentru ornat:, 250 ml frisca lichida, 80 gr fulgi de migdale, bilute mici-mici colorate :P optional of, course
Dificultate: Ridicata | Timp: 1h 55 min
24 voturi
Mod de preparare
Intre timp vom proceda la fabricarea cremei. Un proces tehnologic foarte simplu dar cu un rezultat spectaculos de delicios. Intr-o craticioara, pe baie de aburi, topiti ciocolata si lasati-o apoi la racit, la temperatura camerei. Separat mixati frisca lichida pana sta teapana. Adaugati in ea mixand continuu ciocolata topita, racita, dar inca fluida si untul topit dar rece. Mixati si dati la rece.
Pentru asamblarea prajiturii Sah-Mat va trebuie doar putintica rabdare, incredere si migala. Pe un blat de lucru se va desfasurta intreg procesul de asamblare.
Astfel ca mai intai taiati blaturile (pe lung) in fasii egale, cam de 4 cm. apoi puneti o fasie alba, una neagra, una alba si iar una neagra. e ca intr-un joc cu alba-neagra? Hmnmm...n-as crede! E mai tare ! :)) So, dupa ce ati aranjat fasiutele, lipiti-le intre ele, (una de alta adica), cu crema. Puneti crema si lipiti, asa ca-ntr-un pupic :)) Cand ati terminat de lipit cele patru bucati, ati format baza. Ungeti-le cu crema pe deasupra bine de tot dintr-un capat in altul, (puneti un strat de crema :P). Continuati sa ridicati al doilea etaj de fasiute, dar de data aceasta veti porni cu culoarea opusa celei de jos, adica negru, alb, negru alb. Inteles? le lipiti si pe acestea, exact ca la primul strat. Apoi le ungeti pe deasupra cu crema si procedati la fel si cu cel de al treilea strat de fasiute. Astfel ca la sfarsit veti obtine o minunata prajitura cu efectul tablei de Sah. Strangeti bine prajitura in folie de alimente si dati la rece cateva ore.
Pentru ornat puteti folosi o tableta de 200-250 gr ciocolata amaruie, topita si apoi turnata direct peste preajitura si ornata dupa cum va duce imaginatiunea. Sau puteti proceda cum am facut eu. Adica am mixat teapan 250 ml frisca lichida cu care am uns bine de tot prajitura pe toate fetele,.... dar mai inainte de asta....uitai sa ma spun: taiatu capetele prajiturii si transferati-o pe un platou lung.:P....apopi treceti la ornat! Deci inveliti-o bine in frisca si apoi va jucati dupa cum va duce imaginatia. Cum nu ma descurc cu posul sa fac minuni din frisca, a trebuit ca dupa ce am uns-o cat de cat, sa o impananez cu fulgi de migdale si sa pesar ici-colo niste bilute mici si dragut colorate.
Cam asta e tot! Greu? Nu cred! E usurel... poate doar migalos, dar usurel. Am uitat sa va spun ca mi-ar mai fi trebuit putina crema, dar am avut un ajutor de nadejde care facea gimnastica cu "Maimu vede..." si mai dadea si cu lingurita prin bolul cu crema de cioco.... so... aveti grija la aia mici :))!
KRYSTA39 (Bucatar) , 19 februarie 2012
am facut prajitura sah din 2 checuri:1 alb si 1 negru. foarte buna!
Geanina (Chef de cuisine) , 27 ianuarie 2012
Arata super si cred ca e la fel de gustoasa pe cat arata de bine!*****
Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 12 ianuarie 2012
Apetisant,si frumos prezentat.Bravo.
Alice Ciobanu (Chef de cuisine) , 10 ianuarie 2012
multumesc Lia!
Lia Maria (Chef de cuisine) , 10 ianuarie 2012
Am venit sa-l admir si aici...Felicitari ! tare bine arata.