autor:

Fara foto

» » Prajituri

Prajitura Sah

Autor: miha278 (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 03 ianuarie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: miha278 (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 03 ianuarie 2010

Ingrediente
Pentru blat:, , 6 oua, 100 g zahar, 3 linguri de sirop din zahar caramelizat (2-3 linguri de zahar caramelizat si "stins" cu 3 linguri de apa), 30 ml ulei, 1 cana de faina amestecata cu o ligurita de praf de copt, 2-3 linguri cacao, esente dupa gust, , Crema:, , 200 ml lapte, 1 lingura faina, 1 lingurita gelatina, 150 g zahar, 200 ml frisca lichida, , Pentru insiropat:, , 100 g zahar caramelizat stins cu 100 ml apa rece

Dificultate: Medie Timp: 2h

57 voturi

Mod de preparare

Blat:

Se separa ouale,iar albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare.Se adauga zaharul si se mixeaza pana spuma devine lucioasa,ca la bezea.
Galbenusurile se amesteca cu uleiul,esenta si siropul de zahar. Se toarna totul peste albusul batut.Daca albusurile vor avea consistenta corecta,amestecul va ramane la suprafata.Apoi se pune faina amestecata cu praful de copt si se amesteca pina la omogenizare. Compozitia se imparte in doua,in una din ele punem cacaoa.

Coacem 2 blaturi,alb si negru,in tava tapetata cu hartie de copt,in cuptorul incins la 180 de grade.

Crema:

Zaharul il caramelizam.Cand are consistenta lichida,turnam laptele fierbinte. Amestecam pana se topeste tot zaharul,dupa care adaugam faina \"desfacuta\" in cateva linguri de lapte rece.Punem din nou la fiert si fierbem pana se ingroasa putin,amestecand continuu.
Lasam la racit si cand a ajuns la o temperatura suportabila la deget,adaugam gelatina hidratata in 2 linguri de apa rece.Lasam la rece pana se ingroasa putin si se raceste foarte bine,dupa care adaugam frisca batuta.

Cele 2 blaturi le suprapunem si taiem fasii. In functie de cate fasii avem vom calcula latimea si inaltimea tortului. :)

Incepem asamblarea,alternand cate o fasie alba cu una maro. Le lipim intre ele cu putina crema si le insiropam.

Punem un strat de crema si uniformizam.

La urmatorul strat procedam intocmai,doar ca vom incepe cu culoarea opusa celei cu care am inceput la primul.

Eu am pastrat o parte din crema cu care am ornat prajitura.

Dar se poate orna si cu ciocolata sau frisca simpla,depinde de preferinta. ;)
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura Sah" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Prajituri
Prajitura Sah-Mat

Prajitura Sah-Mat

Asa.... mai intai procedam la fabricarea blaturilor. Astfel ca intr-un bol curat frecati spuma untul

23 voturi    8 comentarii
1h 55 min
Torturi
KitKat Cookies

KitKat Cookies

Se incinge cuptorul la 200⁰. Intr-un vas, se bate untul cu cele doua tipuri de zahar.Se adauga

7 voturi    1 comentariu
30 min
Prajituri

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 13 %
389.99 lei
339.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 13 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    AnghelC , 24 ianuarie 2015

    SI eu am testato dar o am in varianta,rasucita in foi de napolitana,tip rulada ,)

  • Fara foto

    Adriana Malnasi , 16 aprilie 2014

    super

  • Fara foto

    Ileana Rogoveanu , 17 decembrie 2013

    am sa o incerc si eu

    • Fara foto

      Victoria Neicu , 16 decembrie 2013

      asa se posteaza o reteta explicata bine...felicitari....este foarte buna

    • Fara foto

      Violeta Munteanu , 30 noiembrie 2013

      super

    • Fara foto

      Marcelica Popa , 17 octombrie 2013

      am facut-o si eu.....mi-a iesit ft buna si aspectuoasa

    • Fara foto

      Alina Condurache , 07 octombrie 2013

      arata super sper ca este bun

    • Bonta_Anica

      Bonta_Anica (Maestru bucatar) , 07 octombrie 2013

      bine,explicata reteta!si arata super!

    • Fara foto

      Mariana Mariana , 06 octombrie 2013

      F.bine,explicata reteta!Merita incercata...

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 09 mai 2010

      Foarte frumoasa, am salvat reteta sa vad daca reusesc sa fac si daca imi iese.

    • Fara foto

      miha278 (Chef de cuisine) , 04 ianuarie 2010

      Multumesc fetelor!

    • Ramona

      Ramona (Chef de cuisine) , 03 ianuarie 2010

      E superba! Iti trebuie rabdare, dar merita!

    • lumi

      lumi (Chef de cuisine) , 03 ianuarie 2010

      frumos si cred ca e bun cu crema caramel!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

2h

57 voturi

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 6 oua
  • 100 g zahar
  • 3 linguri de sirop din zahar caramelizat (2-3 linguri de zahar caramelizat si "stins" cu 3 linguri de apa)
  • 30 ml ulei
  • 1 cana de faina amestecata cu o ligurita de praf de copt
  • 2-3 linguri cacao
  • esente dupa gust
  • Crema:
  • 200 ml lapte
  • 1 lingura faina
  • 1 lingurita gelatina
  • 150 g zahar
  • 200 ml frisca lichida
  • Pentru insiropat:
  • 100 g zahar caramelizat stins cu 100 ml apa rece

Raporteaza reteta

Retete
de miha278
Smantanita

Smantanita

Foile: Se amesteca toate ingredientele pentru foi si se framanta un aluat elastic. Se imparte in

54 voturi    23 comentarii
1h
Prajituri
Pulpe in aluat de bere si tagliatelle cu sos de smantana

Pulpe in aluat de bere si tagliatelle cu sos de smantana

Ouale se bat bine impreuna cu condimentele.Eu am pus sare,piper si boia de ardei iute. Se adauga

7 voturi    2 comentarii
1h
Paste si pizza
Piept de pui crocant

Piept de pui crocant

Ouale se bat bine impreuna cu sarea,piperul si boiaua de ardei. Se adauga faina si se omogenizeaza. Fulgii

6 voturi    3 comentarii
2h
Mancaruri cu carne

AnghelC

SI eu am testato dar o am in varianta,rasucita in foi de napolitana,tip rulada ,)

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Prajituri

Chec marmorat Chec marmorat

Se separa albusurile de galbenusuri, punandu-se fiecare in cate un vas mare de mixer. Se bat albusurile spuma tare, se adauga zeama

0 voturi    0 comentarii
25 min
Dulciuri diverse
Dulce cu curmale Dulce cu curmale

Intr-o tigaie, punem la incalzit curmalele macinate cu zaharul si adaugam si margarina si lasam sa se topeasca impreuna pana devine

0 voturi    0 comentarii
50 min
Dulciuri diverse
Prajitura cu foi de bulion si 2 creme