Prajitura Tiramisu

Se foloseste o tava mare, preferabil cu inel detasabil.

Timp pregatire
40 minute
Complexitate
medie
Prajitura Tiramisu

Ingrediente

  • 800 gr pișcoturi cu cacao
  • 1 l cafea tare, foarte ușor îndulcită
  • 100 ml lichior amaretto
  • 6 gălbenușuri de ou (de găină)
  • 8 linguri zahăr brut
  • 600 gr mascarpone
  • 900 gr smântână pt. frișcă
  • cacao neagră pentru ornat
  • bomboane ciocolată
  • biscuiți cu amaretto

Mod de preparare

Se foloseste o tavă mare, preferabil cu inel detașabil. Eu am folosit una de 40 x 35 cm.

Se face o cafea tare, puțin îndulcită, depinde de gustul fiecăruia cât de dulce să fie. Eu, prefer cafeaua neagră, fără zahăr deloc. (Acum, însă am folosit 1-2 lgte de zahăr.) Se lasă la temperat.

Se separă albușurile de gălbenușuri. Gălbenușurile se pun într-un vas termorezistent, se adaugă zahărul și se mixează spumă cu un tel. Se transferă vasul pe baie de aburi și se continuă mixarea până se topește zahărul și se gătește gălbenușul, va căpăta consistență cremoasă. Se ia de pe baia de aburi, se adaugă lichiorul și se omogenizează. Puneți lichiorul la final, altfel își pierde din aromă. Crema de gălbenușuri se lasă la temperat, se va folosi doar în momentul în care este rece.

Smântâna pentru frișcă se ține la rece, preferabil și vasul din inox în care se va mixa. Apoi, cu ajutorul unui mixer, se spumează până capătă consistență și devine frișcă. Se adaugă brânza mascarpone, în tranșe, pentru a nu pierde din textura pufoasă de la frișcă. Se încorporează această compoziție în crema răcită de gălbenușuri și se omogenizează ușor. Dacă vă place gustul mai dulce, adăugați zahăr pudră. Pentru mine, a fost suficient de dulce.

În tava prevăzută cu hârtie de copt, se așază un strat de pișcoturi, se însiropează bine cu cafea. Se așază un strat de cremă, strat generos să fie, apoi se așază deasupra, presand foarte ușor, alt rând de pișcoturi, se insiropează. Urmează restul de cremă, în strat la fel de generos. Dacă preferați să incheiati cu cremă, păstrați din ea să vă ajungă pentru 3 tranșe. Eu am preferat, de data aceasta, să închei cu pișcoturi.

Așadar, urmează ultimul strat de pișcoturi, însiropate bine.

Se ornează cu bomboane de ciocolată, biscuiți și se pudrează totul cu cacao neagră.

Se dă la rece, preferabil, până a doua zi! Se porționează în felii generoase, se servește rece!

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise

Se topeste ciocolata si se incorporeaza cate putin, untul.

Tort cu ciocolata si caise
Lasagna cu vită și ciuperci

Lasagna cu vită și ciuperci

Lasagna cu vită și ciuperci
Prajitura usoara cu caise si zmeura

Prajitura usoara cu caise si zmeura

Se mixeaza albusurile cu 150 gr zahar si 6 linguri de apa.

Prajitura usoara cu caise si zmeura