autor:

Daniela_Gherca

» » , Dulciuri diverse, Prajituri

Prajitura Valurile Dunarii

Autor: Daniela_Gherca (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Germania


    Reteta postata pe: 08 octombrie 2017

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Daniela_Gherca (Chef de cuisine)   
Specific:  

Germania


Reteta postata pe: 08 octombrie 2017

Ingrediente
Blat:, 4 oua, 1 praf de sare, 150 g zahar, 1 plic zahar vanilat, esenta de vanilie, esenta de rom, 150 ml ulei, 150 ml lapte, 350 g faina, 1 plic praf de copt, 50 g cacao, 200 g visine (eu am folosit din visinata, dar se pot folosi proaspete, din compot, confiate), , Crema:, 400 ml lapte, 1 plic budinca de vanilie, 3 linguri zahar, esenta de vanilie, 200 ml frisca lichida indulcita, , Glazura:, 100 g ciocolata neagra, 100 ml frisca lichida

Dificultate: Medie Timp: 2h 30 min

4 voturi

Mod de preparare

Reteta prajiturii Valurile Dunarii, adica „Donauwelle” pe limba germana, este relativ noua, datand de la inceputul anilor ’60. Asadar nu este o prajitura veche, ramasa de pe la bunici si strabunici, ea ajungand in Romania pe la sfarsitul anilor ’80.



Pentru Blat:



Separam ouale. Albusurile le batem spuma cu sarea si zaharul pana devin lucioase, adaugam si galbenusurile unul cate unul si mixam pana le incorporam in compozitie.

Punem zaharul vanilat, esenta de vanilie si rom, dupa gust, amestecam putin, pe urma adaugam uleiul si laptele, iar la sfarsit faina amestecata cu praful de copt.

Atentie sa nu faceti ca mine, adica sa amestecati faina, praful de copt si cacao impreuna ca altfel riscati sa nu mai aveti blat alb :( si nu mai este asa de aspectuoasa prajitura!



Intr-o tava de dimensiunea 32-35cm pe care o tapetam cu hartie de copt turnam jumatate din cantitatea de compozitie obtinuta, iar cu cealalata jumatate o amestecam cu cacaua si amestecam pana obtinem un aluat maro. Turnam peste blatul alb din tava, nivelam frumos, iar deasupra presaram toata suprafata visine din visinata, pe care le-am avut la scurs intr-o sita.



P.S. Greseala mi-am asumat-o si a trebuit sa ii mai pun un pic de cacao in cealalata jumatate de compozitie, macar sa diferentiez putin culorile :D (dar se vede cat de cat, zic eu :D)



Dam tava la cuptor pentru cca.30-35 minute sau facem testul cu scobitoarea.



Cand este gata, lasam blatul sa se raceasca complet.



Pentru crema:



Intr-un ibric marisor, punem pe foc laptele impreuna cu plicul de budinca, zaharul si putina esenta de vanilie. Amestecam continuu, pana cand incepe sa se ingroase. Oprim focul si lasam sa se raceasca complet, amestecand din cand in cand pentru a nu se forma o crusta deasupra.

Cand crema s-a racit bine, mixam frisca lichida pana se intareste si cu o lingura punem din crema racita mixand mereu pana incorporam bine totul si obtinem o crema omogena.



Punem crema obtinuta peste blatul rece, nivelam frumos deasupra si dam prajitura la frigider si ne ocupam de glazura.



Pentru glazura:



Intr-un ibric punem pe foc frisca lichida impreuna cu ciocolata, iar cand s-a topit de tot oprim focul si lasam sa ajunga la temperatura camerei.

Turnam glazura peste prajitura si nivelam frumos, iar cu ajutorul unei furculite, trasam valuri pe intreaga suprafata.



Dam prajitura la rece pentru 2 ore sau peste noapte.



Se taie cuburi cu un cutit foarte ascutit.

Este super delicioasa si foarte lejera.



Stiu ca reteta originala este cu mult unt, iar eu ma cam feresc de untul in exces, insa toti cei care au gustat-o au fost foarte placut surprinsi de gustul prajiturii, le-au placut foarte mult.
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura Valurile Dunarii" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Prajituri
Prajitura Valurile Dunarii

Prajitura Valurile Dunarii

Blatul: Scoatem visinele din borcan si le asezam pe cateva servetele de bucatarie sa absoarba siropul

7 voturi    6 comentarii
1h 30 min
Retete de Craciun
Prajitura

Prajitura "Valurile Dunarii"

blat- *Galbenusurile se amesteca cu jumatate din cantitatea de zahar, dupa care se adauga uleiul

7 voturi    3 comentarii
1h
Prajituri

Recomandari pentru tine si casa ta

Sandwich-Maker Panini

- 26 %
269.99 lei
199.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 1 comentariu
  • Fara foto

  • Fara foto

    germanul , 24 octombrie 2017

    O mica rectificare-Reteta nu este relativ noua deoarece o gasim de pilde in cartea de bucate,,Bayerische Küche,, editata in anul 1886. Dar merita facuta caci e foarte gustoasa

Dificultate

Medie

Timp

2h 30 min

4 voturi

Ingrediente

  • Blat:
  • 4 oua
  • 1 praf de sare
  • 150 g zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • esenta de vanilie
  • esenta de rom
  • 150 ml ulei
  • 150 ml lapte
  • 350 g faina
  • 1 plic praf de copt
  • 50 g cacao
  • 200 g visine (eu am folosit din visinata
  • dar se pot folosi proaspete
  • din compot
  • confiate)
  • Crema:
  • 400 ml lapte
  • 1 plic budinca de vanilie
  • 3 linguri zahar
  • esenta de vanilie
  • 200 ml frisca lichida indulcita
  • Glazura:
  • 100 g ciocolata neagra
  • 100 ml frisca lichida

Raporteaza reteta

Retete
de Daniela_Gherca
Toba de pui

Toba de pui

Taiem pulpele si pieptul fasii lungi si subtiri le condimendam cu boia dulce, usturoi granule( se

18 voturi    3 comentarii
1h
Retete de Pasti
Tort la metru cu glazura de lamaie

Tort la metru cu glazura de lamaie

Pentru aluat: Separam ouale, batem albusurile cu praful de sare si zaharul, adaugam treptat cate

9 voturi    1 comentariu
1h 30 min
Torturi
Drob de pui

Drob de pui

Am pus la fiert inimile si pipotele in apa rece cu sare, intre timp le-am spumat si cand au fiert

9 voturi    1 comentariu
2h
Retete de Pasti
Fara foto

germanul

O mica rectificare-Reteta nu este relativ noua deoarece o gasim de pilde in cartea de bucate,,Bayerische Küche,, editata in anul 1886. Dar merita facuta caci e foarte gustoasa

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Prajituri

Prajitura cu caise si zmeura Prajitura cu caise si zmeura

•Ouale se bat energic cu zaharul brun, zaharul vanilinat si un praf de sare. Se adauga alternand uleiul si laptele de cocos. •Dupa

2 voturi    1 comentariu
1h
Dulciuri diverse
Prajitura cu capsuni Prajitura cu capsuni

Aceasta este o prajitura de sezon, pe care o putem prepara fie cu capsuni, fie cu cirese. Eu am folosit capsunile care au dat prajiturii

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Dulciuri diverse
Tarta Tatin cu mere