Prajiturile Bunicilor

Timp pregatire
80 minute
Complexitate
medie
Prajiturile Bunicilor

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 100 g unt sau margarina;
  • 4 galbenusuri;
  • 5 linguri de zahar;
  • 1 varf lingurita sare;
  • 10 linguri de lapte;
  • 2 linguri de cacao;
  • 6 linguri de faina;
  • 1 plic praf de copt;
  • Pentru crema de alune:
  • 300 ml lapte;
  • 3 galbenusuri;
  • 3 linguri de zahar;
  • 1 lingura zahar vanilat Bourbon;
  • 2 linguri (cu varf) faina;
  • 1 varf lingurita sare;
  • 50 g unt;
  • 1 mana alune de padure;
  • 150 ml frisca lichida
  • Pentru decor:
  • Bomboane colorate si inghetata de vanilie

Mod de preparare

De ziua internationala a bunicilor, i-am rasfatat pe mama si pe tata, care au niste nepotei foarte frumosi si dulci, cu niste prajituri cu blat pufos de cacao, crema cu alune de padure, decorate cu bomboane colorate (pe post de floricele), dar pentru ca octombrie a venit cu zile calduroase, le-am servit si cu inghetata de vanilie.

Mod de preparare:

Blatul:

Se freaca margarina sau untul cu zaharul, se adauga, rand pe rand, galbenusurile si, treptat, laptele, faina putin cate putin, cacaoa, praful de copt amestecand bine.

Se pune compozita intr-o tava, pe foaie de copt, se da la cuptorul incins pentru 35 de minute, la foc mediu. Cand este gata, se scoate si se lasa la racit.

Intre timp, ne ocupam de crema.

Crema de alune:

Se incalzeste laptele intr-un ibric, cat sa fie fierbinte, nu trebuie sa fiarba. Separat, se amesteca intr-o craticioara, cu un tel, galbenusurile cu zaharul, zaharul vanilat Bourbon si faina, apoi se toarna peste ele in fir subire laptele incalzit si se omogenizeaza. Se pune amestecul pe foc si se fierbe pana se ingroasa (cand incepe sa faca acele balonase ca la ciulama, este gata), apoi se da de pe foc si se adauga untul, se amesteca bine. Se lasa la racit. Cand se raceste, crema se mai ingroasa.

Se pun pe foc mic intr-o craticioara cateva alune de padure impreuna cu putina sare. Cand s-au rumenit bine, se dau deoparte, se lasa un pic la racit, apoi se curata de pielite, se maruntesc cu rasnita pentru a obtine o pudra fina.

Sfat: Nu exagerati cu alunele, intrucat au o aroma destul de puternica!

Se bate cu mixerul frisca lichida pana devine cremoasa, consistenta.

Pentru a finaliza crema, se presara alunele de padure macinate si frisca si se mai amesteca un pic cu mixerul.

Asamblare si ornare:

Se decupeaza din pandispan cercuri, pe care le ornam cu crema si peste care presaram bomboane colorate.

Pentru ca a fost un weekend calduros, le-am servit alaturi de inghetata.

Timp: 1h 20min

Portii: 10-12 (depinde de cum la taiem).

Pofta Buna!

Daca v-a placut reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu:

http://ancutsa-cuisine.blogspot.ro/2016/10/prajiturile-bunicilor.html

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata

Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata

Descoperă rețeta de înghețată de iaurt cu căpșuni, cremoasă și aromată. Prepară acasă o înghețată sănătoasă...

Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata
Spaghete carbonara. Reteta italiana autentica, simpla si delicioasa

Spaghete carbonara. Reteta italiana autentica, simpla si delicioasa

Descopera reteta autentica de spaghete carbonara! O reteta italiana simpla si delicioasa, perfecta pentru o cina rapida si...

Spaghete carbonara. Reteta italiana autentica, simpla si delicioasa
Salata de spanac cu oua si rosii. O alegere sanatoasa pentru orice masa

Salata de spanac cu oua si rosii. O alegere sanatoasa pentru orice masa

Salata de spanac cu oua si rosii este o alegere sanatoasa si delicioasa pentru orice masa. Iata o rețeta simpla pentru a...

Salata de spanac cu oua si rosii. O alegere sanatoasa pentru orice masa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise