autor:

Fara foto

» » , Mancaruri cu legume si zarzavaturi, Retete vegetariene

Piurée de cartofi à la truffe

Autor: bociocio (Bucatar sef)   
    Reteta postata pe: 06 iunie 2016

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: bociocio (Bucatar sef)   
Reteta postata pe: 06 iunie 2016

Ingrediente
1 Kg cartofi Cara (sau alt soi, de preferinta pentru pireu), 250 g unt, 20 cl smantana dulce (o folosim de obicei pentru a face frisca), 1 lingura de ulei de floarea soarelui (nu de masline deoarece acesta schimba putin gustul pireului), 1 Trufa neagra mijlocie, sare si piper dupa gust

Dificultate: Redusa Timp: 45 min

3 voturi

Mod de preparare

Se spala cartofii si se pun la fiert necuratati (FOARTE IMPORTANT caci asa pastram gustul lor si evitam pierderea vitaminelor ). Cartofii trebuie fierti nici prea mult, nici prea putin.... Sunt fierti atunci cand furculita intra usor pana in mijlocul lor, iar coaja nu crapa in momentul inteparii lor.

As putea sa va spun si eu ca si alti "bucatari de neam" X minute; eu cred insa ca minutele de fierbere sant aleatorii si depind de o gramada de factori: felul plitei (electrica, gaz , inductie etc.), soiul cartofilor etc. Dar daca vreti, pentru cartofii de soi CARA pe o plita de gaz , aproximativ 30 min la foc normal (nici prea prea, nici foarte foarte).

Odata fierti, se scot intr-un strecurator si se lasa un pic sa se raceasca, atat cat sa nu ne ardem degetelele... (nu-i lasati, in nici un caz, sa se raceasca).

Curatam cartofii si ai punem intr-un castron suficient de mare (pentru a nu-i pierde in timp ce-i zdrobim...) adaugam toate ingredientele de mai sus in acelasi timp (nu se cearta intre ele) si ii zdrobim manual cu o furculita mare sau cu zdrobitorul de cartofi; in nici un caz nu trebuie sa obtinem o pasta de cartofi fina ca o budinca sau ca pireul in fulgi.

Adaugam untul (lejer sau normal de 80 % MG, fiecare dupa gust sau dupa dieta ce si-a impus... eu nu fac regim, deci folosesc unt normal, deoarece este mai gustos), smantana, uleiul, sarea si piperul.

Pireul trebuie sa aiba bucati de cartofi in el sa-l simtim pe limba si in cerul gurii (cine nu-si aminteste de pireul magic al bunicelor noastre care in lipsa de MIXER sau de timp era asa? ) Sa ne uitam un pic la vecinii nostrii europeni, francezii... care este cel mai cautat pireu la ei? Purée de pommes de terre maison à la fourchette... (pireu de cartofi facuti cu furculita...)

Curatam trufa sub un fir de apa rece de robinet si o periuta speciala, (eu folosesc o periuta de dinti noua)

O taiem in felii subtiri unem pireul intr-un castron de prezentare (Art de table). Si dispunem frumos trufele pe deasupra.



BON APPÉTIT


Daca ti-a placut reteta noastra "Piurée de cartofi à la truffe" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete vegetariene
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofii se curata de coaja ,se spala bine,se scurg pe un servet de bucatarie curat,se aseaza in

2 voturi    6 comentarii
45 min
Retete vegetariene
Orez prajit cu legume chinezesti

Orez prajit cu legume chinezesti

Orezul se spala bine (in cel putin 3 ape) si se prajeste in unt pana capata o culoare galbuie. Se

4 voturi    11 comentarii
40 min
Retete vegetariene

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style White

- 17 %
299.99 lei
249.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Redusa

Timp

45 min

3 voturi

Ingrediente

  • 1 Kg cartofi Cara (sau alt soi
  • de preferinta pentru pireu)
  • 250 g unt
  • 20 cl smantana dulce (o folosim de obicei pentru a face frisca)
  • 1 lingura de ulei de floarea soarelui (nu de masline deoarece acesta schimba putin gustul pireului)
  • 1 Trufa neagra mijlocie
  • sare si piper dupa gust

Raporteaza reteta

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Retete vegetariene

Vegeta de casa Vegeta de casa

Amestec de legume uscate la cuptor, la foc mic, in mai multe etape, astfel incat legumele sa nu se arda, ci doar sa se deshidrateze

2 voturi    1 comentariu
48h 20 min
Conserve si muraturi
Saratele usoare vegane Saratele usoare vegane

Intr-un bol, se amesteca toate ingredientele treptat, intai cele uscate, dupa care se adauga uleiul si apa. Devine o compozitie destul

1 vot    0 comentarii
50 min
Aluaturi si Foietaje
Cartofi noi cu ierburi aromatice si sos alb