Piurée de cartofi à la truffe

Timp pregatire
45 minute
Complexitate
redusa
Piurée de cartofi à la truffe

Ingrediente

  • 1 Kg cartofi Cara (sau alt soi, de preferinta pentru pireu)
  • 250 g unt
  • 20 cl smantana dulce (o folosim de obicei pentru a face frisca)
  • 1 lingura de ulei de floarea soarelui (nu de masline deoarece acesta schimba putin gustul pireului)
  • 1 Trufa neagra mijlocie
  • sare si piper dupa gust

Mod de preparare

Se spala cartofii si se pun la fiert necuratati (FOARTE IMPORTANT caci asa pastram gustul lor si evitam pierderea vitaminelor ). Cartofii trebuie fierti nici prea mult, nici prea putin.... Sunt fierti atunci cand furculita intra usor pana in mijlocul lor, iar coaja nu crapa in momentul inteparii lor.

As putea sa va spun si eu ca si alti "bucatari de neam" X minute; eu cred insa ca minutele de fierbere sant aleatorii si depind de o gramada de factori: felul plitei (electrica, gaz , inductie etc.), soiul cartofilor etc. Dar daca vreti, pentru cartofii de soi CARA pe o plita de gaz , aproximativ 30 min la foc normal (nici prea prea, nici foarte foarte).

Odata fierti, se scot intr-un strecurator si se lasa un pic sa se raceasca, atat cat sa nu ne ardem degetelele... (nu-i lasati, in nici un caz, sa se raceasca).

Curatam cartofii si ai punem intr-un castron suficient de mare (pentru a nu-i pierde in timp ce-i zdrobim...) adaugam toate ingredientele de mai sus in acelasi timp (nu se cearta intre ele) si ii zdrobim manual cu o furculita mare sau cu zdrobitorul de cartofi; in nici un caz nu trebuie sa obtinem o pasta de cartofi fina ca o budinca sau ca pireul in fulgi.

Adaugam untul (lejer sau normal de 80 % MG, fiecare dupa gust sau dupa dieta ce si-a impus... eu nu fac regim, deci folosesc unt normal, deoarece este mai gustos), smantana, uleiul, sarea si piperul.

Pireul trebuie sa aiba bucati de cartofi in el sa-l simtim pe limba si in cerul gurii (cine nu-si aminteste de pireul magic al bunicelor noastre care in lipsa de MIXER sau de timp era asa? ) Sa ne uitam un pic la vecinii nostrii europeni, francezii... care este cel mai cautat pireu la ei? Purée de pommes de terre maison à la fourchette... (pireu de cartofi facuti cu furculita...)

Curatam trufa sub un fir de apa rece de robinet si o periuta speciala, (eu folosesc o periuta de dinti noua)

O taiem in felii subtiri unem pireul intr-un castron de prezentare (Art de table). Si dispunem frumos trufele pe deasupra.

BON APPÉTIT

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Orez cu carne de porc

Orez cu carne de porc

Reteta de orez cu carne de porc. Cum prepari acasa cea mai buna reteta de orez cu carne de porc.

Orez cu carne de porc
Omleta cu unt si ceapa verde

Omleta cu unt si ceapa verde

Omleta cu unt si ceapa verde
Jeleu de zmeura

Jeleu de zmeura

Reteta de jeleu de zmeura. Cum faci jeleu de zmeura reteta fara conservanti.

Jeleu de zmeura