autor:

licu pop

» » Cocktailuri si lichioruri

Reteta jinarsului de Bistrita

Autor: licu pop (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 07 mai 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: licu pop (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 07 mai 2010

Ingrediente
500 kg mere

Dificultate: Medie Timp: 22h

18 voturi

Mod de preparare

Prin noiembrie se macina merele si se pun in butoaie si se lasa la fermentat pana primavara.
Cand a inflorit marul ducem merele macinate(borhotul)la cazan.
Din borhotul fiert in cazan rezulta o tuica de 25-28 de gr(ciusla).Dupa ce sa terminat tuica slaba(ciusla)se mai da la fiert o data la cazan.Din fierberea ciuslei iese jinarsul de Bistrita care are grade de la 52 pana la 56 dupa pofta si putere .
Jinarsul fiert la cazan:
Itr-un vas se pune 7-8 linguri de zahar si 2 linuri de ghimen.Vasul se pune pe jarul de sub cazan si se tine pana se caramelizeaza zaharul.Jinarsul se combina cu apa in raport de 1/1 (daca de peste 54gr se pune mai putin jinars)si se toarne peste zaharul caramelizat si se lasa pe jar pana da in clocot.
Final:
Cand clocoteste se tine vasul de coada si se rastoarna putin ca bautura se se aprinda9flambeze).Se scoate de pe jar si se stinge cu un simplu suflu.
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta jinarsului de Bistrita" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Cocktailuri si lichioruri
Tuica fiarta

Tuica fiarta

Se toarna tuica in ibric ,se adauga zaharul si restul ingredientelor si se pune la fiert. Cand ajunge

15 voturi    5 comentarii
10 min
Cocktailuri si lichioruri
Cocktail aromat pt zile fierbinti

Cocktail aromat pt zile fierbinti

Pentru fiecare pahar am folosit cate un cub galben, unu rosu, cate una lingura de sirop de menta

7 voturi    7 comentarii
10 min
Cocktailuri si lichioruri

Recomandari pentru tine si casa ta

Barista Espresso Machine

- 700 lei
1699.99 lei
999.99 lei

Rotisserie Air Fryer Oven

- 300 lei
1299.99 lei
999.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 12 comentarii

  • Cornel Stefan Tuta , 25 decembrie 2013

    PROBATI SI VOI

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 18 iulie 2010

    Facut in casa,nu are cum sa fie,decat bun.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 10 iulie 2010

    O bunatate !

    • Estera Flori (Chef de cuisine) , 08 mai 2010

      interesant dar nu este recomandata.

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 08 mai 2010

      Este intr-adevar tare bun...

    • violette

      violette (Chef de cuisine) , 08 mai 2010

      Felicitari pt. prezentare! Imi place f. mult! Si eu sunt nascuta in jud. Bistrita-Nasaud si tatal meu la fel face jinarsul, dar de obicei il face din pere sau prune :)

    • Manolovici Eugen

      Manolovici Eugen (Chef de cuisine) , 08 mai 2010

      Se face, aproape la fel si in Bucovina. Foarte bune si concise explicatiile tale. Mi-ai facut pofta !!!!! ( nu am cazan de tuica???, ce ma fac ??? ), fa tu mai mult jinars, luam legatura si imi trimiti ??????

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 08 mai 2010

      E interesant! Da, e adevarat, tuica ardeleneasca e f. buna, nu sunt departe de Bistrita, asa se face si pe la noi.

    • husni

      husni (Chef de cuisine) , 07 mai 2010

      In zona mea(jud.Hunedoara),ii spune "vinars" si se face din prune.

    • Sidy

      Sidy (Chef de cuisine) , 07 mai 2010

      Licule am testat jinarsul de Bistrita ca doar cumnata mea e acolo ! Jos clopu...da'pana la zahar si chimin.Cu astea amestecate....strici bunatate de jinars. In rest....merge linga o slanina afumata cu un cas de oaie , o ceapa rosie si niste rosii mari si carnoase din gradina cumnaticii...

    • mihaela cecilia

      mihaela cecilia (Chef de cuisine) , 07 mai 2010

      Foarte interesant procedeul!

    • ana catalina focsa

      ana catalina focsa (Chef de cuisine) , 07 mai 2010

      Dar tu chiar vrei sa ne pui la munca!Nu pot sa spun decat ca pozele tale imi aduc aminte de copilarie si cat de greu imi era sa adun toate merele cazute pt a le pune in butoi...dar acum ,ce n-as da sa mai fac asa ceva...Foarte frumos te-ai aprovizionat !

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

22h

18 voturi

Ingrediente

  • 500 kg mere

Raporteaza reteta

Retete
de licu pop
varza la cuptor cu carnat de casa

varza la cuptor cu carnat de casa

carnatul si costita se prajesc in ulei pana capata o crusta lucioasa pe urma se toarna berea pana

8 voturi    8 comentarii
1h 30 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Salata de boeuf...de post

Salata de boeuf...de post

Toate legumele se fierb in apa si se taie cuburi ca la orice salata.Se pune sare piper,knor de legume

16 voturi    7 comentarii
1h
Retete de post
Tort de mere  cu visine si jeleu

Tort de mere cu visine si jeleu

12 linguri de zahar se caramelizeaza apoi se intinde pe maginile tavi.Merele se curata de coaja se

3 voturi    4 comentarii
2h
Torturi

Varadi Silvia (Chef de cuisine)

Facut in casa,nu are cum sa fie,decat bun.

Retete

din Cocktailuri si lichioruri

Dalgona matcha latte Dalgona matcha latte

Albușul îl bați spumă împreună cu zahărul. Adaugi pudra de matcha și omogenizezi bine. Torni frișca și bați în

0 voturi    0 comentarii
15 min
Bauturi
Cum se prepară vișinata  cu migdale Cum se prepară vișinata cu migdale

Se spala visinile,se curata,se rup coditele si apoi le punem intr-o damigeana de 6 litri.Adaugam 1 kg de zahar si le lasam 7 zile sa

24 voturi    8 comentarii
45 min
Cocktailuri si lichioruri
Tuica de pruna de Varatec si de Cetatuia cu melisa si cu schinduc si Tuica de mere Manastirea Bucium