Retete celebre: Tarte Tatin

Timp pregatire
40 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Ingrediente (pentru 6 persoane): 1 kg mere (nu fainoase),
  • 120 g zahar pudra,
  • 1 plic zahar vanilat,
  • 50 g unt,
  • 100 g smantana.
  • Pentru aluat: 250 g faina + inca 50 g,
  • 125 g unt moale,
  • 1 ou,
  • 2 prize zahar pudra,
  • 1 priza sare.

Mod de preparare

Pregatiti aluatul: varsati faina cernuta pe planseta, adaugati zaharul si sarea si puneti la mijloc untul taiat bucatele. Amestecati ingredientele cu degetele, aducand mereu faina spre mijloc.

Cand untul s-a incorporat, adaugati oul si circa 2 linguri cu apa, pentru a obtine un aluat suplu.

Faceti din aluat o bila, inveliti-l in folie de plastic si tineti-l o ora la frigider.

Curatati merele, taiati-le in patru, indepartati semintele si taiati din nou fiecare sfert in doua.

Puneti untul intr-o forma rotunda de metal si lasati-l sa se topeasca la foc foarte mic.

Presarati jumatate din zahar, aranjati in forma - in cercuri concentrice - feliile de mar (de la margini spre centru) si presarati peste ele restul de zahar si zaharul vanilat (amestecate) si bucatele de unt.

Lasati merele sa fiarba incet 20 de minute, pana ce se caramelizeaza apoi puneti forma deoparte, pana ce se racesc complet.

Incingeti cuptorul la 180ş.

Scoateti aluatul din frigider, intindeti-l pe planseta infainata in forma de cerc (grosimea 5 mm si diametrul mai mare decat al tavii), intepati-l din loc in loc cu o furculita si rulati-l pe sucitor pentru a-l putea aseza in forma.

Puneti aluatul in tava in asa fel incat marginile lui sa depaseasca marginile formei, si apasati-l usor peste mere. Rupeti surplusul de aluat, faceti din el un sul, umeziti-l si puneti-l de jur imprejurul tartei. Dati tarta la cuptor si lasati-o sa se coaca 30-35 de minute, pana ce se rumeneste frumos.

Scoateti-o din tava si serviti-o fierbinte sau calduta.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pudra de rosii

Pudra de rosii

Reteta de pudra de rosii. Cum se face pudra de rosii, reteta simpla si usor de praparat.

Pudra de rosii
Placinta frageda cu dovleac si nuca

Placinta frageda cu dovleac si nuca

Placinta frageda cu dovleac si nuca. Mai intai se pun la copt miezurile de nuca intr-o tava in cuptorul incins la 180 grade C...

Placinta frageda cu dovleac si nuca
Orez cu ciuperci de padure si pui in crusta

Orez cu ciuperci de padure si pui in crusta

Pentru orez: taiem ceapa marunt si o calim in cateva linguri de ulei pana devina sticloasa.

Orez cu ciuperci de padure si pui in crusta