autor:

valentina ionita

» » , , Mancaruri cu legume si zarzavaturi, Retete de Craciun, Retete de post

Sarmale cu orez in foi de varza dulce

Autor: valentina ionita (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 04 februarie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: valentina ionita (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 04 februarie 2010

Ingrediente
1-2 buc varza proaspata (eu am folosit foi de varza congelate), 3 cepe, 3-4 linguri de marar tocat, 250 g orez, 2-3 linguri pasta de tomate sau bullion, 150-200ml suc de rosii, 2-3 rosii, 2 buc. ardei gras (eu am folosit ardei congelat rosu si verde), 100-150 ml ulei, 2-3 linguri stafide, 3-4 linguri miez de nuca macinat mai mare, sare,, 7-8 piper boabe, 5-6 coriandru boabe, 3-4 foi de dafin,o crenguta busuioc, crenguta cimbru, bors dupa gust (eu am folosit 250 ml)

Dificultate: Redusa Timp: 2h

78 voturi

Mod de preparare

Daca folositi varza dulce proaspata si nu congelata , aceasta se spala,se opareste pana se inmoaie in apa cu putina sare si bors(nu trebuie sa se inmoaie prea tare).
Foile se folosesc intregi sau pe jumatate in functie de marimea lor.
Eu am scos foile de varza de la congelator,le-am lasat la dezghetat,dupa care am trecut la formarea sarmalelor .
Ceapa tocata marunt si orezul ales,spalat si bine scurs,se calesc in toata cantitatea de ulei 4-5 minute la foc mic amestecand continuu sa nu se lipeasca si nici sa se rumeneasca ceapa.Orezul trebuie sa se intareasca putin,se adauga putina apa fiarta, un ardei tocat marunt,stafidele,miezul de nuca,se amesteca bine,se adauga bulionul sau pasta de tomate,mararul tocat,se potriveste de sare si condimente si se lasa sa fiarba un pic pana scade lichidul si orezul a fiert cam pe jumatate.
Foile de varza se umplu cu aceasta compozitie dupa ce s-a racorit putin.
Se aseaza compozitia pe marginea foii,apoi se intoarce un capat al frunzei peste compozitie si se ruleaza pana la celalalt capat,marginile frunzei de la capete se introduce in interiorul sarmalei.
De aceasta data am format sarmalele la aparatul special de facut sarmale .
Foile ramase se toaca marunt si se folosesc pentru a se aseza un strat pe fundul cratitei ,peste care se aseaza ardei tocat,rosii tocate, sarmale si tot asa in straturi suprapuse,ultimul strat fiind de varza tocata.Deasupra se pun boabe de piper,boabe de coriandru,foi de dafin,o crenguta de cimbru,o crenguta de busuioc,felii de rosii,ardei rosu tocat, sucul de rosii ,putina apa fiarta si bors in functie de gust si preferinta.Se lasa sa fiarba la foc mic,iar cand sunt fierte pe jumatate se vor introduce la cuptor pana fierb si se rumenesc foarte bine.Daca sarmalele scad prea mult se mai completeaza cu putina apa fiarta,suc de rosii si bors.
Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmale cu orez in foi de varza dulce" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete de post
Tarte cu dovleac si gutuie caramelizate (de post)

Tarte cu dovleac si gutuie caramelizate (de post)

Se scoate aluatul de foietaj din congelator cu cca 2-3 ore înainte de preparare și se lasă

4 voturi    0 comentarii
30 min
Retete de post
Legume sotate

Legume sotate

Intr-un vas cu apa , sare si putin ulei punem la fiert legumele.Separat se pune la incins uleiul

4 voturi    6 comentarii
30 min
Retete de post

Recomandari electrocasnice

Caserola vidare 2.366 L

- 20 %
199.99 lei
159.99 lei

Panini Maker

- 40 %
249.99 lei
149.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • Reteta testata de 2 utilizatori Ai testat si tu reteta?
  • anca

    anca (Chef de cuisine):

    Draga Valentina, Dupa cum ti am promis am facut sarmalutele tale , si nu numai o data. Sunt excelente!!!!!! Multumesc!

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine):

    Sarmalutele tale sunt o bunatate.

  • 36 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Carolina Spiridon , 18 iulie 2015

    In loc de nuca se poate pune ciuperci?poate dati o reteta si in acest fel orez cu ciuperci in sarmale.Multumesc

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 25 septembrie 2013

    va multumesc mult si ma bucur ca va plac ...

  • COSTEO

    COSTEO (Chef de cuisine) , 25 septembrie 2013

    Sunt preferatele mele!nu conteaza ca sunt de post sau de frupt.Intra la favorite

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 10 septembrie 2012

      Multumesc mult ...Va pup cu drag...

    • Alexandrina

      Alexandrina (Chef de cuisine) , 08 septembrie 2012

      Ce bine arata!!

    • tatiana

      tatiana (Chef de cuisine) , 13 iulie 2011

      De post ?, zici?, dar acest preparat e un adevarat " dezmatz ". cu atatea ingrediente si arome.

    • Marian

      Marian (Chef de cuisine) , 01 noiembrie 2010

      arata grozav!

    • Issis41

      Issis41 (Chef de cuisine) , 31 octombrie 2010

      Sarmalutele...o nebunie! Dar am si eu o intrebare - de unde sa iau bors aici, in Germania?

    • murigneau

      murigneau (Chef de cuisine) , 16 octombrie 2010

      Yesssssss !!!!!

    • anca

      anca (Chef de cuisine) , 16 septembrie 2010

      Stai sa vezi ce o sa iasa, ca maine fac.....arata excelent!!!!

    • Adelina Damian-Fekete

      Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine) , 01 septembrie 2010

      Am o nelămurire: la ingrediente nu este pusă carnea, dar în preparare e menţionată. Sunt de post sau de dulce?

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 09 iulie 2010

      Multumesc mult pentru aprecieri...

    • anca

      anca (Chef de cuisine) , 09 iulie 2010

      Valentino,sarmalutele tale cred ca sunt extra,...imi lasa gura apa...mai ca as trage o fuga pe la tine sa gust minunatia asta romaneasca!Mersi!!! O zi buna ,plina de retete bune!

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 24 mai 2010

      Va multumesc mult...

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 22 mai 2010

      O bunatate !

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 02 mai 2010

      Hmm,ce bine arata sarmalutele tale Carmen!!!

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 02 mai 2010

      Va multumesc mult tuturor...

    • dicarmencitta1957

      dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 02 mai 2010

      O bunatate,felicitari.Am si eu o poza cu sarmalutele mele.

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 29 aprilie 2010

      Iti multumesc mult si ma bucur ca le-au placut atat de mult "fanilor"...

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 29 aprilie 2010

      Am pregatit din nou sarmalute la cererea "fanilor ".

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 26 aprilie 2010

      Multumesc...

    • diana

      diana (Chef de cuisine) , 25 aprilie 2010

      foarte bune !

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 25 martie 2010

      Multumesc...

    • dicarmencitta1957

      dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 24 martie 2010

      Ahhh ce idee buna,o bunatate.

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 10 martie 2010

      Multumesc mult...

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 09 martie 2010

      Arata tare bine!

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 05 martie 2010

      Multumesc mult...Aparatul l-am primit cadousi il am de vreo 6-7 ...Este nemtesc dar nu stiu de unde este achizitionat,nu am intrebat la vremea respectiva...Am sa intreb si iti spun cu cea mai mare placere...

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 05 martie 2010

      Felicitari Valentina ! Am si eu o intrebare :de unde ai luat aparatul pentru sarmale ?

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 26 februarie 2010

      Arata foarte bine. Foarte interesant aparatul de facut sarmale, pacat ca nu apare in mai multe imagini, imi place si vasul in care ai dat sarmalele la cuptor.

    • Alice85

      Alice85 (Chef de cuisine) , 18 februarie 2010

      foarte gustoase si frumoase......

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 09 februarie 2010

      Multumesc mult...

    • panseluta

      panseluta (Chef de cuisine) , 09 februarie 2010

      cele mai bune sarmale cele in foi de varza dulce.iar adaosurile tale le dau o nota orientala si cred ca sunt foarte bune.

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 05 februarie 2010

      Intr-adevar sunt tare bune...

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 05 februarie 2010

      Sunt foarte gustoase si aromate.

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 05 februarie 2010

      Multumesc mult...

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 04 februarie 2010

      Asa fac si eu sarmale de post.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

2h

78 voturi

Ingrediente

  • 1-2 buc varza proaspata (eu am folosit foi de varza congelate)
  • 3 cepe
  • 3-4 linguri de marar tocat
  • 250 g orez
  • 2-3 linguri pasta de tomate sau bullion
  • 150-200ml suc de rosii
  • 2-3 rosii
  • 2 buc. ardei gras (eu am folosit ardei congelat rosu si verde)
  • 100-150 ml ulei
  • 2-3 linguri stafide
  • 3-4 linguri miez de nuca macinat mai mare
  • sare,
  • 7-8 piper boabe
  • 5-6 coriandru boabe
  • 3-4 foi de dafin,o crenguta busuioc, crenguta cimbru
  • bors dupa gust (eu am folosit 250 ml)

Raporteaza reteta

Retete
de valentina ionita
Rulada din omleta

Rulada din omleta

Fiecare omleta se face din 2 oua .Se bat cele 2 oua cu putin piper ,condimente, se amesteca cu putin

48 voturi    4 comentarii
40 min
Aperitive cu oua
Mucenici  de post la cuptor

Mucenici de post la cuptor

Din faina,drojdie,sare,zahar,margarina,ulei,apa minerala se framanta un aluat potrivit,nu foarte

95 voturi    32 comentarii
1h 30 min
Retete de post
Mucenici dobrogeni de post  fierti cu zeama si multa nuca

Mucenici dobrogeni de post fierti cu zeama si multa nuca

La 250 g mucenici se pun cam 2,5l apa la fiert. Se da apa in clocot cu zahar sau miere dupa gust,

74 voturi    17 comentarii
25 min
Retete de post

valentina ionita (Chef de cuisine)

va multumesc mult si ma bucur ca va plac ...

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Retete de post

Placinta cu mere si aluat de casa Placinta cu mere si aluat de casa

O reteta de post de placinta cu mere si aluat fraged Se spală merele, se decojesc sau nu, în funcţie de preferinţe. Se dau

3 voturi    6 comentarii
50 min
Aluaturi si Foietaje
Mancare de legume la Crock Pot Mancare de legume la Crock Pot

Curatam si spalam legumele. Cartofii ii taiem cubulete, morcovii rondele, dovlecelul, ceapa, usturoiul si ardeii ii taiem marunt. Adaugam

0 voturi    0 comentarii
3h 30 min
Aperitive cu carne
Chiftele cu cartofi si cascaval