Savarine din aluat dospit

Timp pregatire
240 minute
Complexitate
medie
Savarine din aluat dospit

Ingrediente

  • Am facut aceasta reteta de savarine dupa Cartea de bucate-Sanda Marin( editia 1928) a bunicii mele.
  • Avem nevoie de:
  • -250 g faina
  • -10 g drojdie instantanee
  • -100 ml lapte
  • -3 oua
  • -75 g unt topit
  • -1 lingura de zahar
  • -1 praf de sare
  • -unt pentru uns forma
  • -migdale macinate( optional)
  • -200ml frisca lichida
  • -2 linguri zahar
  • -1 pachet zahar vanilinat Dr.Oekter
  • -2 linguri marmelada de capsuni
  • -1 pachet intaritor de frisca Dr.Oekter
  • Pentru sirop
  • -1 pahar cu apa
  • -150 g zahar
  • -1/2 lingurita esenta de rom

Mod de preparare

Se cerne faina intr-un bol si se amesteca bine cu drojdia instantanee 1 minut.

Se adauga ouale intregi,praful de sare si laptele caldut putin cate putin.

Se framanta bine, se pudreaza cu putina faina, se acopera cu un servet de bucatarie si se lasa la cald sa creasca jumatate de ora sau pana isi dubleaza volumul.

Se adauga untul topit si zaharul si se mai framanta putin.

Formele de savarina se ung cu unt si se pudreaza cu faina sau migdale macinate marunt si se pune in fiecare aluatul astfel incat sa ocupe doar 1/3 din forme.

Se mai lasa sa creasca si in forme o jumatate de ora pana la o ora.

Se dau la cuptor la foc potivit trei sferturi de ora.

Se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca.Se pun cu baza in sus si se taie un capacel.

Se arde zaharul caramel si apoi se adauga apa; se adauga esenta de rom si se insiropeaza savarinele.

Se bate frisca lichida cu intaritorul de frisca; se adauga 1 pachet de zahar vanilinat si zahar dupa gust.

Se umplu savarinele cu frisca; se acopera cu capacelul uns cu marmelada; se mai pune un mot de frisca.

Pofta buna!

Concluzii

Fiind prima data ca fac savarine, am ajuns la urmatoarele concluzii:

Este suficient sa fie lasate savarinele in cuptor la foc moale 25 de minute; daca se lasa mai mult se intareste prea tare coaja.

Siropul nu este suficient; mi s-au parut ca nu sunt suficient de insiropate; trebuie facut sirop din 2 pahare de apa si 300 g de zahar.

In reteta din cartea de bucate Sanda Marin nu se precizeaza cantitatea de frisca, astfel ca m-am inspirat de la retetele din internet; 200 de ml frisca lichida nu este o cantitate suficienta; sunt necesari cel putin 400 de ml.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Sarmale cu hrisca si ghebe

Sarmale cu hrisca si ghebe

Sarmale cu hrisca si ghebe
Ciorba de Conopida

Ciorba de Conopida

Ciorba de Conopida
Gogosi cu ciocolata

Gogosi cu ciocolata

Intr-un bol micut, trebuie sa punem drojdia impreuna cu 60 ml lapte.

Gogosi cu ciocolata
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor