autor:

Mihaela11

» » Prajituri

Savarine din aluat dospit

Autor: Mihaela11 (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Franta


    Reteta postata pe: 18 decembrie 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Mihaela11 (Chef de cuisine)   
Specific:  

Franta


Reteta postata pe: 18 decembrie 2011

Ingrediente
Am facut aceasta reteta de savarine dupa Cartea de bucate-Sanda Marin( editia 1928) a bunicii mele., Avem nevoie de:, -250 g faina, -10 g drojdie instantanee, -100 ml lapte, -3 oua, -75 g unt topit, -1 lingura de zahar, -1 praf de sare, -unt pentru uns forma, -migdale macinate( optional), -200ml frisca lichida, -2 linguri zahar, -1 pachet zahar vanilinat Dr.Oekter, -2 linguri marmelada de capsuni, -1 pachet intaritor de frisca Dr.Oekter, Pentru sirop, -1 pahar cu apa, -150 g zahar, -1/2 lingurita esenta de rom

Dificultate: Medie Timp: 4h

16 voturi

Mod de preparare

Se cerne faina intr-un bol si se amesteca bine cu drojdia instantanee 1 minut.
Se adauga ouale intregi,praful de sare si laptele caldut putin cate putin.
Se framanta bine, se pudreaza cu putina faina, se acopera cu un servet de bucatarie si se lasa la cald sa creasca jumatate de ora sau pana isi dubleaza volumul.

Se adauga untul topit si zaharul si se mai framanta putin.
Formele de savarina se ung cu unt si se pudreaza cu faina sau migdale macinate marunt si se pune in fiecare aluatul astfel incat sa ocupe doar 1/3 din forme.
Se mai lasa sa creasca si in forme o jumatate de ora pana la o ora.
Se dau la cuptor la foc potivit trei sferturi de ora.
Se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca.Se pun cu baza in sus si se taie un capacel.
Se arde zaharul caramel si apoi se adauga apa; se adauga esenta de rom si se insiropeaza savarinele.
Se bate frisca lichida cu intaritorul de frisca; se adauga 1 pachet de zahar vanilinat si zahar dupa gust.
Se umplu savarinele cu frisca; se acopera cu capacelul uns cu marmelada; se mai pune un mot de frisca.
Pofta buna!
Concluzii
Fiind prima data ca fac savarine, am ajuns la urmatoarele concluzii:
Este suficient sa fie lasate savarinele in cuptor la foc moale 25 de minute; daca se lasa mai mult se intareste prea tare coaja.
Siropul nu este suficient; mi s-au parut ca nu sunt suficient de insiropate; trebuie facut sirop din 2 pahare de apa si 300 g de zahar.
In reteta din cartea de bucate Sanda Marin nu se precizeaza cantitatea de frisca, astfel ca m-am inspirat de la retetele din internet; 200 de ml frisca lichida nu este o cantitate suficienta; sunt necesari cel putin 400 de ml.
Daca ti-a placut reteta noastra "Savarine din aluat dospit" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Prajituri
Prajitura cu miere de albine

Prajitura cu miere de albine

Foile se prepara astfel: Se pun toate ingredientele impreuna, in afara de faina si se amesteca.

7 voturi    7 comentarii
2h
Prajituri
Mere coapte cu inghetata si scortisoara

Mere coapte cu inghetata si scortisoara

Merele le taiem pe jumatate,scobim cu o lingurita casuta cu seminte.Dupa ce terminam de curatat merele,le

7 voturi    10 comentarii
30 min
Prajituri

Recomandari pentru tine si casa ta

Crockpot Express

- 30 %
999.99 lei
699.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 1 comentariu
  • Fara foto

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 30 august 2012

    Mihaela11, foarte frumoasa savarina ta. Eu mai fac la sarbatori din cozonacul ce ramane. Savarina oricum e din aluat de cozonac. Este foarte buna si a mea, crede-ma, numai ca nu m-am gandit sa o decupez rotunda cu forma de savarina.

Dificultate

Medie

Timp

4h

16 voturi

Ingrediente

  • Am facut aceasta reteta de savarine dupa Cartea de bucate-Sanda Marin( editia 1928) a bunicii mele.
  • Avem nevoie de:
  • -250 g faina
  • -10 g drojdie instantanee
  • -100 ml lapte
  • -3 oua
  • -75 g unt topit
  • -1 lingura de zahar
  • -1 praf de sare
  • -unt pentru uns forma
  • -migdale macinate( optional)
  • -200ml frisca lichida
  • -2 linguri zahar
  • -1 pachet zahar vanilinat Dr.Oekter
  • -2 linguri marmelada de capsuni
  • -1 pachet intaritor de frisca Dr.Oekter
  • Pentru sirop
  • -1 pahar cu apa
  • -150 g zahar
  • -1/2 lingurita esenta de rom

Raporteaza reteta

Retete
de Mihaela11
Shish Barak bi laban-Placintele cu carne in supa de iaurt

Shish Barak bi laban-Placintele cu carne in supa de iaurt

Prepararea aluatului pentru placinţele Se face un aluat din 1 ½ cãni de fãinã, ½ canã margarinã,

23 voturi    15 comentarii
2h 30 min
Mancaruri cu carne
Lasagna cu carne de vita macinata si legume

Lasagna cu carne de vita macinata si legume

Preparare Sosul de carne cu legume Se taie marunt ceapa si usturoiul. Ardeii se taie julien. Dovleceii

28 voturi    10 comentarii
1h 30 min
Paste si pizza
Pogacele cu telemea de oaie si oregano verde

Pogacele cu telemea de oaie si oregano verde

Preparare Se amesteca faina cu drojdia instantanee timp de 1 minut , apoi se adauga restul ingredientelor

18 voturi    11 comentarii
1h 15 min
Aluaturi si Foietaje
burdulea maria elena

burdulea maria elena (Chef de cuisine)

Mihaela11, foarte frumoasa savarina ta. Eu mai fac la sarbatori din cozonacul ce ramane. Savarina oricum e din aluat de cozonac. Este foarte buna si a mea, crede-ma, numai ca nu m-am gandit sa o decupez rotunda cu forma de savarina.

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Prajituri

Prajitura cremoasa cu dovleac si paste, desert perfect de toamna Prajitura cremoasa cu dovleac si paste, desert perfect de toamna

Pornim cuptorul la treapta medie. Pregatim o tava cu dimensiunea de 20/30 cm.O tapetam pe fund cu hartie de copt si marginile le gresam

0 voturi    0 comentarii
2h
Dulciuri diverse
Prajitura magica Prajitura magica

Este intr-adevar o prajitura "magica" datorita faptului ca se face foarte repede, se topeste in gura, si asa cum observati,

0 voturi    0 comentarii
15 min
Dulciuri diverse
Prajitura marmorata cu prune