Savarine din aluat dospit

Timp pregatire
240 minute
Complexitate
medie
Savarine din aluat dospit

Ingrediente

  • Am facut aceasta reteta de savarine dupa Cartea de bucate-Sanda Marin( editia 1928) a bunicii mele.
  • Avem nevoie de:
  • -250 g faina
  • -10 g drojdie instantanee
  • -100 ml lapte
  • -3 oua
  • -75 g unt topit
  • -1 lingura de zahar
  • -1 praf de sare
  • -unt pentru uns forma
  • -migdale macinate( optional)
  • -200ml frisca lichida
  • -2 linguri zahar
  • -1 pachet zahar vanilinat Dr.Oekter
  • -2 linguri marmelada de capsuni
  • -1 pachet intaritor de frisca Dr.Oekter
  • Pentru sirop
  • -1 pahar cu apa
  • -150 g zahar
  • -1/2 lingurita esenta de rom

Mod de preparare

Se cerne faina intr-un bol si se amesteca bine cu drojdia instantanee 1 minut.

Se adauga ouale intregi,praful de sare si laptele caldut putin cate putin.

Se framanta bine, se pudreaza cu putina faina, se acopera cu un servet de bucatarie si se lasa la cald sa creasca jumatate de ora sau pana isi dubleaza volumul.

Se adauga untul topit si zaharul si se mai framanta putin.

Formele de savarina se ung cu unt si se pudreaza cu faina sau migdale macinate marunt si se pune in fiecare aluatul astfel incat sa ocupe doar 1/3 din forme.

Se mai lasa sa creasca si in forme o jumatate de ora pana la o ora.

Se dau la cuptor la foc potivit trei sferturi de ora.

Se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca.Se pun cu baza in sus si se taie un capacel.

Se arde zaharul caramel si apoi se adauga apa; se adauga esenta de rom si se insiropeaza savarinele.

Se bate frisca lichida cu intaritorul de frisca; se adauga 1 pachet de zahar vanilinat si zahar dupa gust.

Se umplu savarinele cu frisca; se acopera cu capacelul uns cu marmelada; se mai pune un mot de frisca.

Pofta buna!

Concluzii

Fiind prima data ca fac savarine, am ajuns la urmatoarele concluzii:

Este suficient sa fie lasate savarinele in cuptor la foc moale 25 de minute; daca se lasa mai mult se intareste prea tare coaja.

Siropul nu este suficient; mi s-au parut ca nu sunt suficient de insiropate; trebuie facut sirop din 2 pahare de apa si 300 g de zahar.

In reteta din cartea de bucate Sanda Marin nu se precizeaza cantitatea de frisca, astfel ca m-am inspirat de la retetele din internet; 200 de ml frisca lichida nu este o cantitate suficienta; sunt necesari cel putin 400 de ml.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu branza proaspata de vaci

Placinta cu branza proaspata de vaci

Placinta cu branza proaspata de vaci
Tarta cu oua pentru micul dejun

Tarta cu oua pentru micul dejun

Tarta cu oua pentru micul dejun

Tarta cu oua pentru micul dejun
Salata cu paste, piept de pui si porumb

Salata cu paste, piept de pui si porumb

Se fierb pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

Salata cu paste, piept de pui si porumb
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise