autor:

Dulceata_de_trandafiri

» » Aperitive

Sufleu de cascaval

Autor: Dulceata_de_trandafiri (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 03 aprilie 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Dulceata_de_trandafiri (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 03 aprilie 2011

Ingrediente
Ingredientele sunt pentru 6-8 portii, am folosit de data aceasta un vas de yena cu diametrul de 20 cm dar compozitia se poate imparti in vase mici, speciale pentru sufleuri, din ceramica., , 1. 80 gr faina, 2. 50 gr amidon pentru prajituri, 3. 500 ml lapte, 4. 60 gr unt topit la bain-marie, 5. 200 gr de cascaval mai tare, ras, 6. 6 oua separate, 7. sare, piper

Dificultate: Medie Timp: 50 min

30 voturi

Mod de preparare

Soufflé vine chiar de la verbul frantuzesc souffler, adica "a respira", cu sensul de a sufla aer, de a gonfla. Este una dintre acele mancaruri a carei viata proprie se vede cu ochiul liber si te face sa empatizezi cu ea, trepidand pe langa cuptor, intrebandu-te cat va mai creste si cat se va dezumfla mai apoi :) .

Sufleurile pot fi sarate, servite ca fel principal, substitut pentru ciorbe ori supe, sau dulci, cu gem, cu fructe, cu ciocolata.
Ce sta la baza oricarui sufleu este albusul de ou batut bine, care face compozitia sa se "ridice" si sa se umfle. In general, dupa cateva minute de cand e scos din cuptor, se "tufleste". Ca atare, este un fel de mancare pe care musafirii sau mesenii trebuie sa il astepte si nu invers. Se serveste imediat ce e scos din cuptor, desi daca faci rabat de la aspect, multe dintre sufleuri sunt la fel de gustoase si reci.


Cuptorul il pornesti din timp, sa ajunga la 200 de grade.

Intr-o oala cat vasul de yena de incapatoare pui laptele, il amesteci cu amidonul si pui pe foc mic chiar pana incepe sa fiarba. Trebuie sa amesteci bine si constant, mai ales la inceput pentru ca vei avea senzatia ca amidonul se "pietrifica" pe fundul oalei cu lapte dar in final se va face ca o crema.

Separat, untul il topesti la bain-marie si il amesteci cu faina pusa in ploaie, pana nu mai raman cocoloase si mai fierbi un pic, de data aceasta pe foc mic (nu la bain-marie) pana ce faina devine putin aurie. Torni peste amestecul de lapte cu amidon dupa ce acesta a fost luat de pe foc. Amesteci energic, pui sare si piper si lasi putin sa se raceasca, va avea consistenta unui sos foarte gros.

Separi ouale si bati albusurile bine de tot. Torni in oala cu sosul cel gros cate-un galbenus pe rand, amestecand dupa fiecare, adaugi cascavalul ras. Apoi, cu o lingura de lemn incorporezi albusurile batute spuma, cu o miscare de rasturnare, dinpre fundul vasului in sus, pana s-a omogenizat totul. Torni in vasul tapetat cu unt si faina si dai la cuptorul preincalzit la 200 de grade, 25 de min. Pofta buna!

Nota: Reteta inspirata de Principesa Margareta a Romaniei.
Daca ti-a placut reteta noastra "Sufleu de cascaval" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aperitive cu brinza
Sufleu de cascaval

Sufleu de cascaval

În primul rând pregătim sosul Bechamel, ca să aibă timp să se răcească. Punem untul

2 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Aperitive cu brinza
Cosulete de primavara cu branza

Cosulete de primavara cu branza

Se preincalzeste cuptorul. Foile de foietaj se taie in patrate si se ung cu putin ulei, se impaturesc

4 voturi    0 comentarii
40 min
Aperitive cu brinza

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 40 %
249.99 lei
149.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 14 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Cristina Mihaela , 10 aprilie 2015

    bine ca ati uitat sa puneti si 66 de oua, carcotaselor...offf!!!!

  • Fara foto

    Minodora Ciobotaru , 11 septembrie 2014

    Cu asa ceva trec repede de suta

  • Fara foto

    Mira Moreno , 10 august 2014

    Pana la urma am inteles. Numerotarea ingredientelor m-a "incurcat". Ce bine ca am ajutoare, Anca! :-) <3

    • Fara foto

      Anca Ciofiac , 10 august 2014

      nuuuu Mira !! sunt 80 g faina, 50 g amidon ,500 ml lapte si tot asa.. cifrele din fata sunt nr curent1.;2.;3.... dar produce confuzie cei drept

    • Fara foto

      Mira Moreno , 10 august 2014

      Nici eu nu am inteles cantitatile. Cred ca, de exemplu, "1. 80 gr faina" = 180 g. Ce spuneti?

    • Fara foto

      , 06 august 2014

      Gustos Ro Ms frumos ptr iluminare :)) daca am fi fost mai atente , am fi observat numerotarea

    • Fara foto

      Rodica Andrei , 18 iunie 2014

      am inteles

    • Fara foto

      Gustos Ro , 18 iunie 2014

      In cazul acestei retete, ingredientele au fost numerotate cu cifre de la 1 la 7. Asadar, avem 80 gr de faina, 50 gr de amidon, 500 ml de lapte si tot asa. :-)

    • Fara foto

      Rodica Andrei , 18 iunie 2014

      si eu pun aceeasi intrebare .cum citim cantitatile? ce indeamna 1.80gr faina, sau 3.500 ml lapte? sau 5.200 gr cascaval?

    • Fara foto

      Dlujanschi Coca , 04 iunie 2014

      cum se citesc cantitatile in kg

    • Dulceata_de_trandafiri

      Dulceata_de_trandafiri (Chef de cuisine) , 04 aprilie 2011

      Se lasa, de asta trebuie adus repejor la masa, cat sa obtii efectul "oau" al mesenilor si sa-l tai repede sa nu se prinda nimeni ca s-a dezumflat :)

    • mia

      mia (Chef de cuisine) , 03 aprilie 2011

      Cred ca e foarte bun.......si arata foarte bine...felicitari*****

    • Adriana K.D.

      Adriana K.D. (Chef de cuisine) , 03 aprilie 2011

      hmmm...ce deliciu!

    • Sidy

      Sidy (Chef de cuisine) , 03 aprilie 2011

      Waw ce bunatate ! Excelenta reteta. Dupa ce se raceste, nu se lasa sufleul ?

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

50 min

30 voturi

Ingrediente

  • Ingredientele sunt pentru 6-8 portii
  • am folosit de data aceasta un vas de yena cu diametrul de 20 cm dar compozitia se poate imparti in vase mici
  • speciale pentru sufleuri
  • din ceramica.
  • 1. 80 gr faina
  • 2. 50 gr amidon pentru prajituri
  • 3. 500 ml lapte
  • 4. 60 gr unt topit la bain-marie
  • 5. 200 gr de cascaval mai tare
  • ras
  • 6. 6 oua separate
  • 7. sare
  • piper

Raporteaza reteta

Retete
de Dulceata_de_trandafiri
Bagheta cu susan

Bagheta cu susan

Cui nu-i rascoleste amintiri mirosul de paine calda?...De ceva vreme tot zic si nu apuc sa ma tin

1 vot    4 comentarii
2h 30 min
Aluaturi si Foietaje
"Kiss & Tell" - crema de ciocolata

"Kiss & Tell" - crema de ciocolata

Fiindca abia ce am intrat in mult asteptata - de unii - si hulita - de altii - luna a indragostitilor,

2 voturi    4 comentarii
15 min
Dulciuri diverse
Salata de cruditati

Salata de cruditati

Merele se curata de coaja si se dau pe razatoare. Morcovii si telina se curata si se taie cu mixerul

2 voturi    4 comentarii
15 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Dulceata_de_trandafiri (Chef de cuisine)

Se lasa, de asta trebuie adus repejor la masa, cat sa obtii efectul "oau" al mesenilor si sa-l tai repede sa nu se prinda nimeni ca s-a dezumflat :)

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Aperitive cu brinza

Tarta cu legume si branza de capra Tarta cu legume si branza de capra

Intai pregatim legumele. Taiem vanata felii rotunde, le ungem cu ulei de masline si le frigem in cuptor pana se rumenesc putin, 15-20

0 voturi    0 comentarii
50 min
Aluaturi si Foietaje
Mamaliga cu branza (in straturi) Mamaliga cu branza (in straturi)

Acest preparat se serveste foarte des in zona Ardealului, mai ales la tara. In timpul vacantelor petrecute la tara, nu exista saptamana

0 voturi    0 comentarii
1h
Aperitive
Quiche cu costita si branza