Tarta cu ceapa

Timp pregatire
25 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Ingrediente (pentru 6 persoane): 5 cepe,
  • 3 prize cimbru,
  • 30 g unt,
  • 1 lingurita zahar,
  • sare,
  • piper.
  • Pentru aluat: 200 g faina + inca 50 g,
  • 100 g unt moale,
  • 1 galbenus,
  • 1 lingura rom,
  • 2 prize chimen (pudra),
  • 2 prize sare.
  • Pentru sosul Mornay: 20 cl lapte,
  • 20 cl smantana dulce,
  • 2 linguri faina,
  • 2 galbenusuri,
  • 40 g unt,
  • 60 g cascaval ras,
  • sare,
  • piper.

Mod de preparare

Cerneti faina intr-un castron, adaugati chimenul si sarea si incorporati apoi untul taiat bucatele, amestecand cu varful degetelor, pana ce obtineti un aluat sfaramicios.

Legati-l cu o lingura de rom, galbenusul si o lingura cu apa si continuati sa-l framantati (tot cu varful degetelor) pana ce aluatul devine elastic si neted. Faceti o bila, presarati peste ea faina, inveliti-o intr-o folie de plastic si tineti-o o ora la congelator, sa se intareasca.

Topiti intr-o cratita 30 g de unt, adaugati ceapa curatata si taiata marunt, cimbrul si zaharul, turnati peste ele 10 cl de apa, sarati, piperati, acoperiti cratita cu un disc de hartie de calc si lasati ceapa sa fiarba incet, circa 30 de minute, pana ce se evapora tot lichidul.

Incingeti cuptorul la 180.gr. Intindeti aluatul pe planseta infainata si imbracati cu el o forma de tarta. Intepati-l din loc in loc cu furculita, acoperiti-l cu hartie de calc si cu un strat de boabe de fasole, dati-l la cuptor si lasati-l sa se pre-coaca 10 minute.

Intre timp, preparati sosul Mornay: lasati sa se topeasca 40 g de unt, adaugati faina si amestecati-le 2 minute.

Incorporati, pe rand, laptele si smantana, amestecand intruna, si gustati de sare si piper.

Luati sosul de pe foc si adaugati galbenusurile si cascavalul ras.

Intindeti umplutura de ceapa (rece) peste aluatul pre-copt (dupa ce ati inlaturat hartia si boabele de fasole), turnati deasupra sosul Mornay, dati tarta la cuptor si lasati-o sa se coaca 30 de minute.

Serviti-o calda, dupa ce s-a rumenit frumos.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure

Iata o reteta minunata de prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure. Bucura-te de gustul bogat al ciocolatei...

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Salata de oua cu ton - reteta simpla si delicioasa

Salata de oua cu ton - reteta simpla si delicioasa

Doriti o salata rapida si hranitoare? Incercati aceasta reteta delicioasa de salata de oua cu ton. Combinatia savuroasa de...

Salata de oua cu ton - reteta simpla si delicioasa
Budinca de cozonac

Budinca de cozonac

Intr-un vas se pune laptele la incalzit, impreuna cu zaharul vanilat si pastaia de vanilie.

Budinca de cozonac
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise