autor:

Alice Ciobanu

» » , , Aluaturi si Foietaje, Dulciuri diverse, Prajituri

Tarta cu crema de vanilie si caise

Autor: Alice Ciobanu (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 21 iulie 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Alice Ciobanu (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 21 iulie 2011

Ingrediente
Asadar ingrediente:, , pentru aluatul de tarta:, , 50 gr zahar, , 3 linguri lapte, , 125 gr unt, , 250 gr faina, , 1 ou, , 1 praf de sare, , pentru umplutura:, , 700 gr caise, , 100 gr zahar, , 5 gr gelatina, , 200 ml apa, , pentru crema de vanilie:, , , , 300 ml lapte, 1/2 pastaie de vanilie, 125 gr zahar, 3 oua, o lingura de amidon

Dificultate: Medie Timp: 1h 50 min

3 voturi

Mod de preparare

Am facut mai intai aluatul de tarta. Am combinat faina cu oul, untul rece, un praf de sare , laptele si cele 50 gr de zahar si am framintat putintel pana am obtinut un aluat, o bila pe care am lasat-o sa se hodineasca o ora.

Intre timp am trecut la fabricarea creei de vanilie. Am pus pe foc laptele cu vanilia si am lasat pana a atins punctul de fierbere, dupa care l-am lasat la racorit. Intr-un bol am mixat ouale cu cele 125 gr zahar, dupa care am adaugat laptele si am mixat inca putintel. Am pus totul iar pe foc amestecand continuu pana ce crema de oua a inceput sa capee consistenta, sa se ingroase. Am aruncat apoi repejor si amidonul si am tot amestecat, amestecat pana ce a devenit o crema spumoasa si groasa. Am lasat-o apoi sa se raceasca complet.

Caisele le-am spalat si le-am scos simburii. Intr-o cratita am pus 200 ml apa si 100 gra zahar, le-am pus la foc potrivit si cand a inceput sa fiarba am aruncat si caisele jumatati. Le-am lasat la fiert asa cateva minute, cat doar sa se inmoaie, nicidecum sa devina sfaramate. Le-am scos cu o spumiera si le-am lasat la scurs.

Din zeama in care au fiert caisele am facut jeleul. Am lasat la foc potrivit pana ce a inceput sa capete o oaresce cosnistenta, si am adaugat gelatina ce fusese inmuiata in putintica apa rece. Am mai lasat pe foc citeva minute, dupa care am lasat sa se raceasca complet.

Din bila de aluat...tineti minte ca am lasat-o sa se hodineasca o ora...daa?! N-ati uitat de ea, nu? Deci am luat bila aia frumusica si am intins-o cu un sucitor. Am invelit cu ea o forma de tarta de vreo 26 cm, tapetata cu unt/margarina si faina/pesmet. m intepat-o bine cu furculita, cam tare ce-i drept. Ma tot gandeam ca am in fata mea pe cineva si nu un aluat de tarta :)) Ceva vodoo cred ca ma cam inspira in ultimul timp - am incheiat paranteza :)) Apoi am acopetit-o cu o foaie de copt, nu de cort :P - aia o folosim Pe carari ;)) - am pus apoi o mana-doua de paste si am predat-o asa cuptorului incins, pentru vreo 35-40 minute. Dupa care am scos-o si am lasat-o la racit pe un gratar.

Cand a fost rece am umplut-o cu crema de vanilie. Oooo!! ce arome am raspindit cu crema aia...de se simteau in tot cartierul :))

Am pus stratul de caise si am stropit totul cu jeleul home-made :P Ce sa mai zic? As fi vrut sa ma infrupt atunci din ea, dar din motie obiective sau subiective nu mai stiu exact :P, am lasat-o vreo 2 ore in frigider.

Dupa care......am taiat-o! iar cuvintele sunt de prisos.
Daca ti-a placut reteta noastra "Tarta cu crema de vanilie si caise" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Prajituri
Prajitura de Craciun cu mere

Prajitura de Craciun cu mere

Spălam şi curăţăm merele de coajă după care le radem pe răzătoarea mare cu grijă să nu

49 voturi    6 comentarii
45 min
Prajituri
Prajitura cu ness si bezea

Prajitura cu ness si bezea

Punem 6 galbenusuri intr-un bol si le batem pana se omogenizeaza. Punem 6 albusuri intr-un castron

3 voturi    1 comentariu
1h 30 min
Prajituri

Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 4 comentarii
  • Fara foto

  • Alice Ciobanu

    Alice Ciobanu (Chef de cuisine) , 22 iulie 2011

    w foarte aromata Mihaela, mai zic asa, pt ca sunt din Falticeni, Suceava..deci destul de a lui Stefan cel Mare :))

  • Lia Maria

    Lia Maria (Chef de cuisine) , 22 iulie 2011

    Yumi,yumi, parca-i simt savoarea.....un deliciu !

  • Mihaela11

    Mihaela11 (Chef de cuisine) , 21 iulie 2011

    Foarte aromata!*****La fav Ce mult imi place cum spui "hodineasca"; familia mamei mele folosea acest cuvant...

    • TeoBucatar

      TeoBucatar (Chef de cuisine) , 21 iulie 2011

      Albinutzo,cred ca e foarete aromata !Caisele sunt preferatele mele!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

1h 50 min

3 voturi

Ingrediente

  • Asadar ingrediente:
  • pentru aluatul de tarta:
  • 50 gr zahar
  • 3 linguri lapte
  • 125 gr unt
  • 250 gr faina
  • 1 ou
  • 1 praf de sare
  • pentru umplutura:
  • 700 gr caise
  • 100 gr zahar
  • 5 gr gelatina
  • 200 ml apa
  • pentru crema de vanilie:
  • 300 ml lapte
  • 1/2 pastaie de vanilie
  • 125 gr zahar
  • 3 oua
  • o lingura de amidon

Raporteaza reteta

Retete
de Alice Ciobanu
Salată de leurdă

Salată de leurdă

Se spală bine leurda şi toate celelalte, se taie potrivit, se amestecă şi se stropeşte cu ulei

10 voturi    2 comentarii
30 min
Salate de legume
Aripi de raţă cu varză

Aripi de raţă cu varză

Se spală raţă şi se pune la fiert. Varza se toacă, se taie... cum o face fiecare pentru mâncarea

2 voturi    3 comentarii
1h 30 min
Mancaruri cu carne
Cighir a la "Ciobeni"

Cighir a la "Ciobeni"

Se spală foarte bine toate măruntaiele cu apă rece şi se taie în bucăţi potrivite. Rinichiul

3 voturi    0 comentarii
1h 40 min
Aperitive cu carne

Alice Ciobanu (Chef de cuisine)

w foarte aromata Mihaela, mai zic asa, pt ca sunt din Falticeni, Suceava..deci destul de a lui Stefan cel Mare :))

Adauga reteta
Retete

din Prajituri

Samba cu crusta de nuci Samba cu crusta de nuci

Se dau biscuitii la robot, apoi se framanta cu untul si miezul de nuca maruntit. Se intinde in forma de tort, in strat uniform, presat

0 voturi    0 comentarii
99h 45 min
Dulciuri diverse
Prajitura cu caise Prajitura cu caise

Se freaca galbenusurile cu zahar, pana se albesc si-si dubleaza volumul, se adauga ulei cate putin, apoi iaurtul, coaja de lamaie,faina

0 voturi    0 comentarii
1h 15 min
Delicii sanatoase de la bloggeri
Capsunica