Tarta cu crema de vanilie si caise

Timp pregatire
110 minute
Complexitate
medie
Tarta cu crema de vanilie si caise

Ingrediente

  • Asadar ingrediente:
  • pentru aluatul de tarta:
  • 50 gr zahar
  • 3 linguri lapte
  • 125 gr unt
  • 250 gr faina
  • 1 ou
  • 1 praf de sare
  • pentru umplutura:
  • 700 gr caise
  • 100 gr zahar
  • 5 gr gelatina
  • 200 ml apa
  • pentru crema de vanilie:
  • 300 ml lapte
  • 1/2 pastaie de vanilie
  • 125 gr zahar
  • 3 oua
  • o lingura de amidon

Mod de preparare

Am facut mai intai aluatul de tarta. Am combinat faina cu oul, untul rece, un praf de sare , laptele si cele 50 gr de zahar si am framintat putintel pana am obtinut un aluat, o bila pe care am lasat-o sa se hodineasca o ora.

Intre timp am trecut la fabricarea creei de vanilie. Am pus pe foc laptele cu vanilia si am lasat pana a atins punctul de fierbere, dupa care l-am lasat la racorit. Intr-un bol am mixat ouale cu cele 125 gr zahar, dupa care am adaugat laptele si am mixat inca putintel. Am pus totul iar pe foc amestecand continuu pana ce crema de oua a inceput sa capee consistenta, sa se ingroase. Am aruncat apoi repejor si amidonul si am tot amestecat, amestecat pana ce a devenit o crema spumoasa si groasa. Am lasat-o apoi sa se raceasca complet.

Caisele le-am spalat si le-am scos simburii. Intr-o cratita am pus 200 ml apa si 100 gra zahar, le-am pus la foc potrivit si cand a inceput sa fiarba am aruncat si caisele jumatati. Le-am lasat la fiert asa cateva minute, cat doar sa se inmoaie, nicidecum sa devina sfaramate. Le-am scos cu o spumiera si le-am lasat la scurs.

Din zeama in care au fiert caisele am facut jeleul. Am lasat la foc potrivit pana ce a inceput sa capete o oaresce cosnistenta, si am adaugat gelatina ce fusese inmuiata in putintica apa rece. Am mai lasat pe foc citeva minute, dupa care am lasat sa se raceasca complet.

Din bila de aluat...tineti minte ca am lasat-o sa se hodineasca o ora...daa?! N-ati uitat de ea, nu? Deci am luat bila aia frumusica si am intins-o cu un sucitor. Am invelit cu ea o forma de tarta de vreo 26 cm, tapetata cu unt/margarina si faina/pesmet. m intepat-o bine cu furculita, cam tare ce-i drept. Ma tot gandeam ca am in fata mea pe cineva si nu un aluat de tarta :)) Ceva vodoo cred ca ma cam inspira in ultimul timp - am incheiat paranteza :)) Apoi am acopetit-o cu o foaie de copt, nu de cort :P - aia o folosim Pe carari ;)) - am pus apoi o mana-doua de paste si am predat-o asa cuptorului incins, pentru vreo 35-40 minute. Dupa care am scos-o si am lasat-o la racit pe un gratar.

Cand a fost rece am umplut-o cu crema de vanilie. Oooo!! ce arome am raspindit cu crema aia...de se simteau in tot cartierul :))

Am pus stratul de caise si am stropit totul cu jeleul home-made :P Ce sa mai zic? As fi vrut sa ma infrupt atunci din ea, dar din motie obiective sau subiective nu mai stiu exact :P, am lasat-o vreo 2 ore in frigider.

Dupa care......am taiat-o! iar cuvintele sunt de prisos.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Limonada cu capsuni, lime si menta. O bautura delicioasa si revigoranta

Limonada cu capsuni, lime si menta. O bautura delicioasa si revigoranta

Limonada cu capsuni, lime si menta - o bautura delicioasa si revigoranta perfecta pentru zilele calduroase. Descopera reteta...

Limonada cu capsuni, lime si menta. O bautura delicioasa si revigoranta
Supa rece de castraveti, iaurt si usturoi. Reteta bulgareasca de supa Tarator

Supa rece de castraveti, iaurt si usturoi. Reteta bulgareasca de supa Tarator

Supa rece de castraveti, iaurt si usturoi - reteta bulgareasca de supa Tarator. O reteta simpla si racoritoare, perfecta...

Supa rece de castraveti, iaurt si usturoi. Reteta bulgareasca de supa Tarator
Prajitura usoara cu caise si zmeura

Prajitura usoara cu caise si zmeura

Se mixeaza albusurile cu 150 gr zahar si 6 linguri de apa.

Prajitura usoara cu caise si zmeura
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise