Se pun intr-o oala un litru de apa, vinul, zaharul, cuisoara, vanilia despicata pe lung si zeama de lamaie, se amesteca bine si se lasa pe foc sa se-nfierbante.
Se taie gutuile in doua, se curata, se introduc in siropul clocotit si se fierb circa 30 de minute. Se scot din oala, se scurg si se lasa sa se raceasca. (Din siropul in care au fiert se pastreaza putin pentru sosul caramel.) Se indeparteaza semintele si partea lemnoasa si se pun deoparte.
Se incinge cuptorul la 180 grade C si se trece la prepararea caramelului. Untul si zaharul se pun intr-o cratita si se lasa sa se topeasca la foc mic.
Se toarna deasupra siropul si cand incep sa se faca basici (de culoare galben-maronie) se rastoarna caramelul intr-o forma, inclinand-o, ca sa acopere si marginile.
Se asaza jumatatile de gutui cu partea bombata pe zaharul ars, deasupra se intinde aluatul, se inteapa din loc in loc cu furculita, se baga la cuptor si se lasa 30 de minute. Se scoate tarta din cuptor, se lasa vreo 5 minute si apoi se rastoarna (gutuile raman sus). Se serveste calduta.

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...
Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.
Rulada din piept de porc
Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.
Sarmale in foi de varza cu afumatura
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii