Tarta cu lamaie

Timp pregatire
30 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Ingrediente (pentru circa 12 bucati):
  • Pentru aluat - 200 g unt moale,
  • 100 g zahar,
  • 1 varf de cutit sare,
  • 1/4 baton vanilie (miezul razuit),
  • coaja rasa de la 1/2 lamaie,
  • 300 g faina.
  • Pentru umplutura: 8 lamai,
  • 750 g zahar,
  • 120 g unt,
  • 5 oua,
  • 1 varf de cutit sare.

Mod de preparare

Se framanta aluatul, se tine doua ore la rece, invelit intr-o folie de plastic, si se intinde pe planseta infainata (in forma de cerc, cu diametrul de 35 cm si grosimea de 1/2 cm). Se imbraca cu el o forma de tort cu peretii detasabili si diametrul de 30 cm, se inteapa cu furculita si se coace mai intai 12-15 minute, acoperit cu hartie pentru copt si cu un strat de boabe de fasole si pe urma alte 8 minute, descoperit.

Se iau doua lamai, se taie felii foarte subtiri, se indeparteaza samburii si se pun sa fiarba intr-un litru de apa. Cand dau in clocot, se iau de pe foc si se lasa o ora in apa sa se raceasca si sa se patrunda bine. Se scot feliile din zeama, zeama se pune din nou pe foc, se introduc feliile, se dau intr-un clocot, se lasa sa se raceasca si se procedeaza la fel inca o data sau de doua ori.

Se ia 1/2 l zeama, se adauga 500 g zahar, se pune la fiert si, cand clocoteste, se introduc din nou feliile de lamaie si se lasa sa se raceasca.

Celelalte lamai se spala cu apa fierbinte, se sterg, li se rade coaja si apoi se storc (rezulta circa 1/4 l de zeama). Se amesteca zeama si coaja de lamaie cu untul, ouale, zaharul ramas si sarea si se toarna peste aluatul copt si racit. Se da tarta la cuptor, se coace circa 25 minute la 180° si se lasa sa se raceasca. Peste umplutura se toarna aproximativ 6 linguri de zeama fiarta si racita (de cateva ori) si se aseaza feliile de lamaie.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort Diplomat

Tort Diplomat

Reteta de tort Diplomat. Cum faci acasa cel mai bun tort Diplomat.

Tort Diplomat
Varza a la Cluj

Varza a la Cluj

Varza a la Cluj. Puteti sa folositi si varza dulce. Daca folositi varza murata, gustati-o sa nu fie prea sarata, daca estem...

Varza a la Cluj
Coșulețe aperitiv din bacon cu salată de fasole albă și maioneză

Coșulețe aperitiv din bacon cu salată de fasole albă și maioneză

Coșulețe aperitiv din bacon cu salată de fasole albă și maioneză
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor