autor:

Anca E. Voicu

» » , Aluaturi si Foietaje, Dulciuri diverse

Tarta Rapsodia

Autor: Anca E. Voicu (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 12 noiembrie 2017

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Anca E. Voicu (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 12 noiembrie 2017

Ingrediente
400 g aluat foietaj, 1 gălbenuş pentru uns, 2 mere, 3 pere, , Pentru cremă:, 3 gălbenuşuri, 3 linguri zahăr pudră vanilat, 300 ml lapte, 2 linguri făină, 100 g unt, 1 lingură nucă rumenită şi măcinată, , Pentru sosul de vin:, 300 ml vin alb demidulce, 300 ml apă, 3 linguri zahăr, 1 linguriţă coajă de portocală, 1 linguriţă coajă de lămâie, 1 baton vanilie

Dificultate: Ridicata Timp: 1h 30 min

1 vot

Mod de preparare

Lasi aluatul la dezghetat la temperatura camerei.

Întinzi aluatul într-o formă de tartă unsă cu unt, o dai la cuptor 10 minute, la foc mic spre mediu, o scoţi ca s-o ungi cu gălbenuşul bătut. Vei observa că se desumflă, dar nu-ţi face griji, căci o dai la cuptor înapoi până se rumeneşte, iar ea se va umfla la loc. O laşi la răcit.

Între timp, pregăteşti crema: amesteci cu un tel gălbenuşurile cu zahărul pudră vanilat şi făina, turnând laptele cald în fir subţire. Baţi un pic cu telul ca sa fie aerată, apoi o fierbi pe foc mic până se îngroaşă ca o budincă. Dai de pe foc, adaugi untul şi amesteci bine. Laşi la răcit, apoi pui şi nuca rumenită şi măcinată şi amesteci.

Speli merele şi perele, le tai in felii subţiri, mai puţin o pară pe care o tai în lungime, astfel încât să arate ca o rochiţă, având grijă să îi păstrezi şi cotorul.

Pentru poşarea fructelor: într-o crăticioară pui apa, vinul, zahărul, batonul de vanilie, coajă de portocală şi de lămâie şi alte mirodenii care îţi plac. Pui crăticioara pe foc mic şi când vezi că apar bule mic (înainte de a începe să fiarbă), adaugi fructele şi le laşi astfel până se înmoaie, dar nu foarte tare, ca să nu se destrame (depinde şi de cât de coapte sunt). Vei vedea că fructele vor lua nuanţa vinului. Scoţi fructele pe o farfurie şi le laşi la răcit. Dar siropul îl mai laşi să fiarbă cam 10 minute, până când a scăzut şi s-a îngroşat un pic.

Umpli tarta cu crema de vanilie şi nucă, aşezi în mijloc para-rochiţă şi decorezi în jurul ei cu feliile de mere şi pere, apoi ungi fructele cu o pensulă cu sirop, având grijă să nu le înmoi prea tare, ci doar să le dai luciu.



Timp total: aprox 1h 30min

Porţii: 10

Poftă Bună!



Daca vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:

http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2017/10/tarta-rapsodia.html
Daca ti-a placut reteta noastra "Tarta Rapsodia" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Dulciuri diverse
Sufleu de cirese

Sufleu de cirese

Se spala ciresele, se scurg bine si li se scot samburii. Se bat bine ouale cu zaharul si zaharulul

0 voturi    2 comentarii
50 min
Dulciuri diverse
Mere in aluat

Mere in aluat

Cand am vazut modul acesta de "invelire" a merelor si cat de frumos au iesit mi-am zis ca trebuie

5 voturi    2 comentarii
1h
Dulciuri diverse

Recomandari pentru tine si casa ta

Ultra Sonic Steam

- 20 %
799.99 lei
639.99 lei

Epilator IPL Homelight G945E

- 740 lei
1699.99 lei
959.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 2 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Silvia , 26 noiembrie 2017

    Foarte buna.

  • Fara foto

    Cristina , 22 noiembrie 2017

    Arata superb!!

Dificultate

Ridicata

Timp

1h 30 min

1 vot

Ingrediente

  • 400 g aluat foietaj
  • 1 gălbenuş pentru uns
  • 2 mere
  • 3 pere
  • Pentru cremă:
  • 3 gălbenuşuri
  • 3 linguri zahăr pudră vanilat
  • 300 ml lapte
  • 2 linguri făină
  • 100 g unt
  • 1 lingură nucă rumenită şi măcinată
  • Pentru sosul de vin:
  • 300 ml vin alb demidulce
  • 300 ml apă
  • 3 linguri zahăr
  • 1 linguriţă coajă de portocală
  • 1 linguriţă coajă de lămâie
  • 1 baton vanilie

Raporteaza reteta

Retete
de Anca E. Voicu
Prajitura cu dulceata si glazura de albus cu nuca

Prajitura cu dulceata si glazura de albus cu nuca

Blatul: Se freaca galbenusurile cu zaharul, se adauga margarina, praful de copt stins in zeama

8 voturi    6 comentarii
35 min
Prajituri
Prajitura cu foi de miere si crema de smantana

Prajitura cu foi de miere si crema de smantana

Foile cu miere: Se freaca zaharul cu ouale, se adauga mierea, uleiul, bicarbonatul stins in zeama

3 voturi    4 comentarii
59 min
Prajituri
Ecleruri in forma de inimioara

Ecleruri in forma de inimioara

Eclerurile: Se pun la fiert apa cu uleiul si cu un praf de sare. Cand fierbe apa, dam de pe foc

2 voturi    3 comentarii
2h 30 min
Dulciuri diverse

Silvia

Foarte buna.

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Dulciuri diverse

Pariziene cu mere si nuci Pariziene cu mere si nuci

Laptele se incalzeste putin, nu trebuie sa fie fierbinte. Într-un castron, se pune drojdia, un praf de sare și zahărul. Se

0 voturi    0 comentarii
1h 20 min
Aluaturi si Foietaje
Placinte cu branza dulce Placinte cu branza dulce

Drojdia si o lingurita de zahar se amesteca intr-un vas cu 50 ml apa calduta. Se lasa sa se umfle. Intre timp, se cerne faina, se

0 voturi    0 comentarii
1h 20 min
Aluaturi si Foietaje
Fursecuri cu nuca si stafide