Tarta rustica cu prune

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
Tarta rustica cu prune

Ingrediente

  • Ingrediente pentru aluat:
  • 100 g unt
  • 100 g zahar
  • 250 g faina
  • 6 linguri apa rece
  • 2 oua
  • Ingrediente pentru compozitie:
  • 1 kg prune
  • 4 linguri zahar brun
  • scortisoara pudra
  • Ingrediente pentru finisare:
  • 1 galbenus
  • 2 linguri apa
  • fulgi de migdale

Mod de preparare

Inca de cand au aparut prunele le-am dat tarcoale, cautand reteta perfecta. Am tot ales pana am cules... Tarta rustica cu prune am zis sa fie, din Caietul cu retete al Violetei. Zis si facut, mancat si savurat. Pana la ultima bucatica. Si sa nu mai zic ca am facut portie dubla. Smart choice :)

Prunele, taiate jumatati si curatate de samburi, se calesc impreuna cu zaharul si scortisoara intr-un vas incapator, doar cat sa se inmoaie si sa isi lase siropul. Se dau deoparte si se lasa sa se raceasca.

Intre timp se pregateste aluatul. Se freaca untul cu zaharul pana se spumeaza, se incorporeaza ouale, iar apoi se adauga apa si faina. Se omogenizeaza si se da la rece pentru cel putin 30 minute, dupa care se framanta si se intinde o foaie subtire pe masa infainata. Aici am avut o mica mare problema :), in sensul ca aluatul meu se intindea usor, dar nici de-al naibii nu vroia sa se mai lase luat de pe masa, indiferent cata faina ii adaugam. Si nici prea multa faina nu mai vroiam sa pun, de teama sa nu iasa prea tare. Noroc ca mi-a venit ideea de a-l intinde direct pe foaia de copt. Dupa ce m-am chinuit un sfert de ora cu el pe masa, cu ajutorul hartiei de copt am reusit in doar trei minute sa-l pun in tava! :) Data viitoare ii voi adauga aluatului si un praf de sare.

Foaia astfel obtinuta se aseaza in tava, cu tot cu hartia de copt, si se pune in mijlocul ei compozitia de prune, lasand marginile libere, pentru ca mai apoi acestea sa se adune in interior, invelind usor prunele. Se ung marginile tartei cu galbenusul batut si se presara deasupra fulgi de migdale.

Tarta se coace in cuptorul preincalzit la 180 de grade C pana se rumeneste usor. Eu am scos-o din cuptor cam dupa 45 de minute.

Am gustat-o si inca calduta si mi-a placut, dar rece a fost o mega nebunie. Noi am mancat-o cu inghetata de banane homemade (banane, frisca, putin zahar brun si iaurt), dar merge si cu un mot de frisca naturala. Sau din amandoua :)

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise