autor:

Victoria Gabriela

» » , , Aluaturi si Foietaje, Prajituri, Retete de post

Tarte cu dovleac si gutuie caramelizate (de post)

Autor: Victoria Gabriela (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 24 martie 2015

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Victoria Gabriela (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 24 martie 2015

Ingrediente
(24 bucăți), 400 gr.(1 pachet) foietaj (Bella), 400 gr. dovleac, 1 gutuie mare, 8-10 prune uscate, 4-5 linguri caise confiate (sau alte fructe la alegere), 4 linguri de zahăr (eu am folosit brun), 100 gr. nucă, 1 lingură de griș, 1 linguriță praf de scorțișoară (sau după gust), opțional: 1 gălbenuș de ou (pentru uns), Pt. decor:, 50 gr. nucă măcinată, opțional: sirop caramel

Dificultate: Redusa Timp: 30 min

4 voturi

Mod de preparare

Se scoate aluatul de foietaj din congelator cu cca 2-3 ore înainte de preparare și se lasă la temperatura camerei.



Pentru pregătirea umpluturii:



Se curăță dovleacul, se înlătură semințele, iar miezul se taie în cubulețe.

Se curăță gutuia, se îndepărtează miezul cu semințele și se taie în cubulețe. Atenție! Gutuia oxidează foarte repede! De aceea trebuie să lucrați repejor, eventual să o stropiți cu puțină zeamă de lămâie. Pentru ca gutuia să nu își piardă culoarea prin oxidare (se închide la culoare, se maronește) eu am pus-o într-un tifon pe care l-am legat ca un săculeț și l-am scufundat pentru cca 2 minute în apă clocotită, apoi am pus bucățile de gutuie la scurs într-o sită.

Dovleacul tăiat se pune într-o tigaie, se adaugă 3 linguri de zahăr, nuca tăiată și se caramelizează la foc mic, amestecând să nu se lipească.

Când zahărul s-a topit, se adaugă și bucățile scurse de gutuie, se amestecă și se mai lasă la foc mic, până când umplutura este frumos caramelizată.

După circa 10 minute se ia amestecul de dovleac și gutuie caramelizate de pe foc și se lasă să se răcească.

Între timp se taie mărunt fructele confiate și prunele uscate.

Peste amestecul de umplutură răcit se adaugă scorțișoara și fructele confiate mărunțite și se omogenizează.

Se aprinde cuptorul la 175 grd.C și se lasă la încins.



Dupa ce aluatul s-a decongelat, se întinde foaia de foietaj pe o planșetă/blatul de lucru (eu m-am grăbit și am lucrat repede direct pe folia cu care a fost împachetată) și se taie în pătrate de mărime atât cât să îmbrace o formă din tava de briose/ muffins, sau cea pe care o doriți.

Se așează bucățile tăiate de aluat în tava de brioșe astfel încât acestea să stea lipite de pereții tăvii și se înțeapă cu o furculiță pentru a nu se umfla prea rău aluatul.

Se presară puțin griș în fiecare formă și se pune umplutura în fiecare tartă.

Se amestecă nucă măcinată cu o lingură de zahăr și se presară deasupra fiecărei tarte.

Opțional, se unge marginea fiecărei tarte cu gălbenuș de ou.

Tava cu tarte se introduce la copt în cuptorul încins pentru cca 20 minute (depinde de cuptor), sau până când marginile tartelor devin ușor aurii.

Când sunt gata, se lasă să se răcească tartele pe un grătar.

Tartele acestea sunt delicioase atât calde cât și reci.

Se pot consuma așa cum sunt, sau le puteți servi cu un sos caramel (cum am făcut eu), frișcă sau orice altceva vă surâde. Evident, eu le-am înviorat puțin culoarea și cu câteva frunze de decor și semințe de rodie...Dar nu este obligatoriu...



Poftă bună!

Mai multe detalii și fotografii găsiți pe: https://vickysrecipes.wordpress.com/
Daca ti-a placut reteta noastra "Tarte cu dovleac si gutuie caramelizate (de post)" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete de post
Turtite cu nuci

Turtite cu nuci

Din faina,zahar vanilat,ulei,un praf de sare se prepara un aluat tare si se portioneaza in bucatele

20 voturi    4 comentarii
1h
Retete de post
Varza la cuptor

Varza la cuptor

se taie varza fideluta ,se pune la calit se pune si 1 lingurita de vegeta de legume,separat se caleste

9 voturi    1 comentariu
1h
Retete de post
Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Breville Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Redusa

Timp

30 min

4 voturi

Ingrediente

  • (24 bucăți)
  • 400 gr.(1 pachet) foietaj (Bella)
  • 400 gr. dovleac
  • 1 gutuie mare
  • 8-10 prune uscate
  • 4-5 linguri caise confiate (sau alte fructe la alegere)
  • 4 linguri de zahăr (eu am folosit brun)
  • 100 gr. nucă
  • 1 lingură de griș
  • 1 linguriță praf de scorțișoară (sau după gust)
  • opțional: 1 gălbenuș de ou (pentru uns)
  • Pt. decor:
  • 50 gr. nucă măcinată
  • opțional: sirop caramel

Raporteaza reteta

Retete
de Victoria Gabriela
Bulgur cu vinete si ardei (de post)

Bulgur cu vinete si ardei (de post)

Se spală bulgurul și se pune într-un vas cu apă rece, ținându-se la înmuiat

12 voturi    1 comentariu
1h
Retete vegetariene
Salată de ciuperci și praz

Salată de ciuperci și praz

Se curăță, se spală ciupercile, se pun într-o cratiță cu apă rece și sare și se fierb

4 voturi    2 comentarii
30 min
Salate reci
Negresă de post

Negresă de post

Într-un vas de mixer/ robot se adaugă toate ingredientele, mai puțin făina (gem/dulceață,

7 voturi    2 comentarii
1h
Retete de post
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Retete de post

Placinta cu mere si aluat de casa Placinta cu mere si aluat de casa

O reteta de post de placinta cu mere si aluat fraged Se spală merele, se decojesc sau nu, în funcţie de preferinţe. Se dau

0 voturi    0 comentarii
50 min
Aluaturi si Foietaje
Mancare de legume la Crock Pot Mancare de legume la Crock Pot

Curatam si spalam legumele. Cartofii ii taiem cubulete, morcovii rondele, dovlecelul, ceapa, usturoiul si ardeii ii taiem marunt. Adaugam

0 voturi    0 comentarii
3h 30 min
Aperitive cu carne
Negresa de post