autor:

Dulceata_de_trandafiri

» » Prajituri

Tiramisu glazurat

Autor: Dulceata_de_trandafiri (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 31 mai 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Dulceata_de_trandafiri (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 31 mai 2011

Ingrediente
Ingrediente pentru o tava de 38 cm x 25 cm:, Blatul:, , 1. 200 gr faina, 2. 200 gr zahar, 3. 100 gr unt, 4. 8 oua, 5. un plic praf de copt, , Crema:, , 1. 200 gr ciocolata alba, 2. 50 ml lichior de cafea, 3. 280 ml smantana dulce pentru frisca, 4. 330 gr mascarpone, 5. 7 gr gelatina, , Stratul de piscoturi:, , 1. 18 piscoturi (aprox 220 gr), 2. 350 ml cafea tare, neindulcita, , Glazura:, , 1. 200 gr ciocolata amaruie (Schogetten), 2. 100 ml smantana dulce pentru frisca, 3. jumatate de cana de zahar pudra

Dificultate: Medie Timp: 45 min

26 voturi

Mod de preparare

Tiramisu este prin excelenta desertul italienesc. Fin, cremos, cu piscoturile, crema si cafeaua ca ingrediente distinctive, nu-mi vine la repezeala niciun alt "dulce" pe care sa il asociez atat de limpede cu bucataria italieneasca. Desi cu o origine care se disputa intre Venetia, Toscana, Lombardia si Piemonte, povestea te duce departe, in vremea ducilor secolului al XVI-lea. Apoi, daca pleci urechea, s-ar putea sa afli ca a fost "inventat" pentru curtezanele venetiene, cunoscut fiind, zice-se, pentru proprietatile sale afrodisiace.



Sa o luam sistematic pentru ca, desi par multe ingrediente, nu este complicat de alcatuit aceasta prajitura si nu trebuie sa te descurajezi!

Pentru blat lucrurile stau foarte simplu: scoti untul din timp si il lasi sa se inmoaie bine la temperatura camerei, apoi il freci cu zaharul. Adaugi rand pe rand galbenusurile si mixezi bine. Adaugi faina amestecata in prealabil cu praful de copt iar la urma adaugi albusurile batute spuma tare ca pentru bezea. Amesteci totul si imparti compozitia in doua. Coci doua blaturi in tava tapetata cu hartie de copt, in cuptorul preincalzit la 180 de grade, pentru 20-25 min. Lasi blaturile sa se racoreasca.

Intre timp te poti ocupa de crema. Pui gelatina in 1-2 linguri de apa pentru aprox. 10 min. apoi o prepari precum scrie in instructiuni, adica o pui la bain-marie sau la foc foarte mic cateva minute pana se topesc granulele de gelatina. Ai grija sa nu o fierbi! Trebuie doar tinuta foarte putin pe foc si amestecata.

Intr-un ibric pui la fiert ciocolata cu 80 ml frisca lichida si 50 ml lichior de cafea. Cand toata ciocolata s-a topit si aproape fierbe compozitia, iei de pe foc, lasi putin sa se racoreasca si adaugi gelatina. Amesteci si lasi la frigider aprox. o ora. Dupa acest timp, intr-un bol amesteci aceasta crema deja usor intarita cu crema de mascarpone. Separat, restul de frisca lichida (200 ml) o bati si apoi o incorporezi cu o lingura, cu miscari de sus in jos, pentru a obtine o crema spumoasa.

Imparti crema in doua si ungi primul blat cu jumatate (eu am cantarit 430 gr) si o intinzi cat mai uniform. Prepari cafeaua tare, o torni intr-o farfurie de ciorba si treci 2-3 secunde fiecare piscot prin cafea apoi aranjezi piscoturile pe patul de crema. Acoperi cu restul de crema si cel de al doilea blat.

Si in cele din urma te ocupi de glazura, punand la topit la foc potrivit toate ingredientele si amestecand. Lasi sa se raceasca putin cat sa nu fie complet lichida si cu ajutorul unei spatule intinzi uniform peste prajitura.
Bagi la frigider pentru cel putin o ora si servesti tiramisu rece.

In functie de preferinte, blatul se poate insiropa insa personal nu sunt fan blaturi insiropate si daca inmoi suficient de bine piscoturile in cafea, textura prajiturii este foarte placuta. Pofta buna!

Nota: Desi m-am abatut de la reteta initiala, "vinovata" pentru acest tiramisu este Mihaela (multumesc). :)
Daca ti-a placut reteta noastra "Tiramisu glazurat" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Prajituri
Gogosi.

Gogosi.

Se face cald in bucatarie, aproximativ 26-30°C (80-85°F). Coca se lucreaza ca la cozonac. Se

9 voturi    7 comentarii
2h
Prajituri
Nuci

Nuci

Se fac bilute din aluat, se apasa in forme si se coc la cuptorul preincalzit la 160 de grade cca

26 voturi    10 comentarii
2h 30 min
Prajituri

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 12 %
249.99 lei
219.99 lei

Fierbator Style Black

- 13 %
299.99 lei
259.99 lei

Panini Maker Large

- 13 %
389.99 lei
339.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 12 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Alina Adi , 30 mai 2015

    Asta nu e reteta de tiramisu! Ii poti da o alta denumire, dar nu tiramisu.

  • Fara foto

    Stephanie Ghitescu , 11 februarie 2015

    asta da arata foarte bine, poate this weekend

  • Fara foto

    sorina , 31 ianuarie 2015

    arata foarte bine si sunt convinsa ca este foarte delicioasa si gustoasa

    • Fara foto

      Barbu Viorica , 23 ianuarie 2015

      cu prima ocazie o incerc

    • Anca_Lup

      Anca_Lup (Chef de cuisine) , 23 ianuarie 2015

      Inlocuiti mascarpone cu cas de vaca si apoi savurati,e un deliciu,va garantez,preferata familiei mele!

    • Fara foto

      samsudean ioan , 23 ianuarie 2015

      ce gramaj este acesta???

    • Fara foto

      Dan Ionela , 02 ianuarie 2015

      Multumim pentru reteta ingenioasa!

    • Fara foto

      Jenny , 29 iulie 2013

      Da...pare tentant...dar mult mai complicat decat retetele clasice de tiramisu....

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 10 septembrie 2012

      Tare bine mai arata ...Am salvat reteta...

    • kok miori

      kok miori (Chef de cuisine) , 06 iunie 2011

      E bun tiramisu dar l-ai complicat rau .Dupa mine tiramisu este cea mai usoara prajitura de facut la rece.

    • marta gabriela abdelhafiz

      marta gabriela abdelhafiz (Chef de cuisine) , 05 iunie 2011

      in general imi place foarte mult tiramisu ;deci,il voi incerca si pe al tau

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 31 mai 2011

      yumi,yumi, ce bun e tiramisu-ul asta al tau...Super ! *****

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

45 min

26 voturi

Ingrediente

  • Ingrediente pentru o tava de 38 cm x 25 cm:
  • Blatul:
  • 1. 200 gr faina
  • 2. 200 gr zahar
  • 3. 100 gr unt
  • 4. 8 oua
  • 5. un plic praf de copt
  • Crema:
  • 1. 200 gr ciocolata alba
  • 2. 50 ml lichior de cafea
  • 3. 280 ml smantana dulce pentru frisca
  • 4. 330 gr mascarpone
  • 5. 7 gr gelatina
  • Stratul de piscoturi:
  • 1. 18 piscoturi (aprox 220 gr)
  • 2. 350 ml cafea tare
  • neindulcita
  • Glazura:
  • 1. 200 gr ciocolata amaruie (Schogetten)
  • 2. 100 ml smantana dulce pentru frisca
  • 3. jumatate de cana de zahar pudra

Raporteaza reteta

Retete
de Dulceata_de_trandafiri
Bagheta cu susan

Bagheta cu susan

Cui nu-i rascoleste amintiri mirosul de paine calda?...De ceva vreme tot zic si nu apuc sa ma tin

1 vot    4 comentarii
2h 30 min
Aluaturi si Foietaje
"Kiss & Tell" - crema de ciocolata

"Kiss & Tell" - crema de ciocolata

Fiindca abia ce am intrat in mult asteptata - de unii - si hulita - de altii - luna a indragostitilor,

2 voturi    4 comentarii
15 min
Dulciuri diverse
Salata de cruditati

Salata de cruditati

Merele se curata de coaja si se dau pe razatoare. Morcovii si telina se curata si se taie cu mixerul

2 voturi    4 comentarii
15 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi

sorina

arata foarte bine si sunt convinsa ca este foarte delicioasa si gustoasa

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Prajituri

Chec marmorat Chec marmorat

Se separa albusurile de galbenusuri, punandu-se fiecare in cate un vas mare de mixer. Se bat albusurile spuma tare, se adauga zeama

0 voturi    0 comentarii
25 min
Dulciuri diverse
Dulce cu curmale Dulce cu curmale

Intr-o tigaie, punem la incalzit curmalele macinate cu zaharul si adaugam si margarina si lasam sa se topeasca impreuna pana devine

0 voturi    0 comentarii
50 min
Dulciuri diverse
Prajitura cu morcovi