Tocanita de iarba grasa (baqleh)

Mai intai ne vom ocupa de iarba grasa.

Timp pregatire
50 minute
Complexitate
redusa
Tocanita de iarba grasa (baqleh)

Ingrediente

  • 1 kg iarba grasa
  • 2 cepe mari
  • 70 ml ulei masline
  • 3 rosii mijlocii bine coapte
  • 2 linguri bulion
  • 2 linguri vegeta(magi, mirodenia)
  • sare
  • piper
  • 6 -7 catei usturoi
  • 1/2 pahar apa

Mod de preparare

Mai intai, ar trebui sa facem o introducere, sa va facem cunoscut ce este aceasta iarba grasa, poate multi dintre noi nu o cunoastem sau daca o cunoastem, ii zicem ca este doar o buruiana care impiedica cultura, sau este o hrana perfecta pentru pasari si animale. Aici la noi, se cultiva si desigur o gasim in tot timpul anului, o gatim fie ca o tocanita cu ceapa, usturoi si suc de rosii, sau o folosim la salate. Are foarte multe beneficii pentru sanatate, este singura planta cu frunze verzi care contine o cantitate mare de acizi grasi Omega 3. Desigur, in Romania, sunt foarte putini care cunosc multiplele beneficii ale acestei plante, iarba grasa (cunoscuta sub numele stiintific-Portulaca oleracea) si o considera o simpla buruiana pentru animale; toti ne intoxicam cu carne sau consumam multe alte alimente care sunt toxice, apoi ne plangem de sanatate, iar planta care contine o multitudine de vitamine si care e o sanatate curata o neglijam, sau fie nu o cunoastem, fie ca nu vrem sa o folosim. Oricum eu vreau sa va o fac cunoscuta aceasta planta "miracol", care nu numai ca e plina de vitamine, dar este si gustoasa, mai ales in amestec cu salatele de cruditati. Acum pentru ca tot am spus cate ceva despre iarba grasa, am sa va amintesc cateva utilizari terapeutice, de care nu cred ca s-a aflat pana acum:

-Malnutritie

-Imbunatateste capacitatile cognitive

-Ajuta la formarea eritrocitelor

-Afectiuni ale aparatului urinar, cistite, dureri la urinare, litiaze urinare

-Diaree si dizenterie, alaturi de alte plante medicinale

-Diabet, scade nivelul zaharului din singe si favorizeaza secretia insulinei

-Hemoragii, are actiune coagulanta (de exemplu sangerari din nas)

-Hemoroizi

-Artrita, diverse dureri, are actiune antiinflamatoare si analgezica

-Impotenta

-Parazitoze intestinale (alaturi de alte plante medicinale)

-Afectiuni ale pielii: arsuri, abcese, ulcere, plagi, infectii streptococice, diverse

iritatii.

Frunzele proaspete au efect racoritor, calmant, antiiritant, analgezic si

antiinflamator asupra pielii. Pot fi aplicate sub forma de cataplasma.

-Muscaturi de insecte

-Discomfort termic in timpul verii (are efect racoritor)

Alte utilizari:

In agricultura poate fi utilizata si pentru a pastra umiditatea solului in jurul altor plante.

Sper ca nu v-am plictisit cu atatea informatii si acum sa trecem la prepararea tocanitei. Mai intai ne vom ocupa de iarba grasa, pe care o vom curata bine, eventual daca mai are frunze uscate sau inchise la culoare, le vom indeparta, apoi vom taia tulpinile mai groase, si o vom toca dar nu foarte marunt (e bine sa urmariti si pozele postate care va vor fi de folos). Dupa ce am tocat-o, o vom spala bine in mai multe ape, asigurandu-ne ca nu are pamant sau nisip si o vom lasa intr-un storcator pentru a se scurge surplusul de apa. Intre timp, vom curata cele 2 cepe pe care le vom toca marunt, iar usturoiul curatat il vom taia rondele si le vom cali pe toate in uleiul de masline. Cele 3 rosii le vom spala si le vom da pe razatoare ca sa inlaturam pielita. Cand ceapa a capatat o culoare aurie, vom adauga pulpa de rosii si bulionul, lasam putin sa se formeze un fel de sos, iar dupa aproximativ 7 minute, vom adauga iarba grasa, vegeta, apa, sarea si piperul, dupa gustul fiecaruia. Vom lasa la foc mic, sa se gateasca si mai potrivim de sare.

Daca apa a scazut prea mult, mai putem adauga un pic, astfel ca tocanita noastra sa aiba la final consistenta unui sos, dar atentie !!! nu trebuie sa fie prea scazuta! Oricum iarba grasa este foarte frageda si se gateste rapid, fiind necesar cel mult 20 de minute pentru preparare. Tocanita a iesit deosebit de gustoasa, este foarte apreciata de toti cei ai casei. Noi am servit-o cu lipie. Desigur ca nu ne-a lipsit platoul cu masline, negre si verzi, ridichile, ardeii grasi, iuti si lamaie. De obicei, noi o servim cu paine, dar cred ca ar merge foarte bine si cu mamaliguta fierbinte, insa noi nu am incercat niciodata. Cred ca nu ar fi gresit sa incercati dvs. Acum este sezonul si puteti gasi iarba grasa peste tot, nu ar fi rau daca ati introduce in meniul dvs. si aceasta planta miracoloasa.

Va urez spor la treaba si ...

Sa aveti pofta!

Specific: Iordania

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ghiveci de legume cu oua romanesti

Ghiveci de legume cu oua romanesti

Se taie ceapa pestisor si se caleste in 2 linguri ulei.

Ghiveci de legume cu oua romanesti
Ciorba de fasole cu rasol si costita afumata

Ciorba de fasole cu rasol si costita afumata

Ceapa verde o curatam, o taiem rondele, ceapa uscata o curatam si o tocam marunt.

Ciorba de fasole cu rasol si costita afumata
Negresa cu glazura de ciocolata.

Negresa cu glazura de ciocolata.

Negresa cu glazura de ciocolata.
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor