autor:

Anca E. Voicu

» » , Dulciuri diverse, Torturi

Tort 8 Martie, cu nuca, stracciatella, frisca si capsuni

Autor: Anca E. Voicu (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 18 martie 2020

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Anca E. Voicu (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 18 martie 2020

Ingrediente
Pentru blat:, 6 ouă M + 1 albuș,, Un praf de sare,, 5 ml îndulcitor,, 100 ml ulei,, 55 ml apă rece,, 5 g vanilie Bourbon pudră,, 40 g nucă măcinată,, 170 g făină,, 10 g praf de copt,, , Pentru sirop:, 300 ml apă,, 5 ml îndulcitor,, 1 linguriță esență de rom,, 1 linguriță coajă de portocală,, , Pentru crema stracciatella:, 200 ml frișcă lichidă,, 250 g cremă mascarpone,, 50 g ciocolată cu lapte,, 50 g cuvertură de ciocolată neagră,, , Pentru decor:, 300 ml frișcă lichidă,, 200 g căpșuni,, 20 g cuvertură de ciocolată neagră,, 20 g unt,, 20 ml lapte

Dificultate: Ridicata Timp: 2h 27 min

1 vot

Mod de preparare

Un tort delicat, feminin, cu blat de nucă, cremă stracciatella frișcă, multă frișcă. Pentru că am găsit la promoție și căpșuni frumoase (și chiar dulci!), am luat câteva și le-am păstrat într-o caserolă la frigider câteva zile, adică până a venit vremea tortului pentru a-l decora.





Mod de preparare:

Blatul: se bat spumă albușurile cu un praf de sare și îndulcitorul. Se adaugă, pe rând, gălbenușurile, uleiul, apa rece și vanilia pudră, omogenizând. De obicei, la blatul cu nucă pun 7 linguri cu nucă și 2 cu făină, însă de data aceasta l-am vrut mai ușor, așa că am pus 2 linguri cu nucă și aprox 7 cu făină. Am specificat exact gramajele la lista cu ingrediente. Se adaugă așadar făina, nuca și praful de copt și menționez că se poate amesteca tot cu mixerul, păstrându-i volumul pufos, dar amestecând lin și omogenizând după fiecare lingură de ingredient uscat adăugată. Se toarnă într-o formă de copt pregătită cu hârtie de copt și se coace aprox 27 de minute, la foc potrivit.



Siropul: se fierb într-un ibric, pe foc mic, apa cu îndulcitorul și coaja de portocală, aprox 5 minute, se dă siropul de pe foc, se lasă la răcit și se adaugă esența de rom. Esențele difuzează mai bine în lichid rece (sau cel puțin eu așa am observat).



Crema stracciatella: se bat cu mixerul crema mascarpone și frișca lichidă și se adaugă cele două feluri de ciocolată date pe răzătoare, amestecând cu o spatulă sau lingură.



Montare și decor: se taie blatul în 3 foi și se însiropează. Se distribuie uniform crema. Se bate frișca lichidă, până devine pufoasă, ușor moale. Se îmbracă tortul cu frișcă. Apoi restul de frișcă se mai bate ușor până capătă consistența necesară florilor, însă atenție să nu o faceți vârtoasă. Se ornează tortul cu flori și volanele de pe margini. Se spală căpșunile, se zvântă pe un șervet de hârtie, se taie în jumătăți și se decorează tortul.

Într-un ibric, se pun cuvertura de ciocolată neagră, untul și laptele, se fierb pe foc mic, amestecând până se omogenizează și se îngroașă ușor. Se dă glazura deoparte, se lasă la răcit 2-3 minute, apoi se picură peste tort. Se dă la frigider până la servire.



Sfat: dacă ați bătut prea tare frișca, o puteți drege cu o lingură de lapte rece.



Timp de coacere: aprox 27 min

Timp de pregătire: 2h

Porții: 15 (am obținut un tort cu diametru 22 cm, a ieșit destul de înalt, astfel feliile vor fi mai subțiri, deci pentru 15 porții)



Poftă Bună!

Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:

https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2020/03/tort-8-martie-cu-nuca-stracciatella.html
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort 8 Martie, cu nuca, stracciatella, frisca si capsuni" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Torturi
Tort cu mascarpone si capsuni

Tort cu mascarpone si capsuni

Blatul: Se mixeaza ouale cu zaharul si un praf de sare, pana isi dubleaza volumul. Se adauga alternativ,

0 voturi    0 comentarii
2h 10 min
Torturi
Tort cu ciocolata si crema de cafea

Tort cu ciocolata si crema de cafea

Mod de preparare pentru blat: Se separa albusurile de galbenusuri, se pun albusurile la robot cu

6 voturi    0 comentarii
2h
Torturi

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 5 comentarii

  • Anca E. Voicu

    Anca E. Voicu (Chef de cuisine) , 08 octombrie 2020

    Multumesc frumos, tuturor!

  • Cristina , 15 iulie 2020

    Minunat!

  • Liliana , 04 mai 2020

    Foarte frumos si gustos.

    • Anca E. Voicu

      Anca E. Voicu (Chef de cuisine) , 21 aprilie 2020

      Ana Maria, multumesc mult!

    • Ana Maria , 21 martie 2020

      Wauu, in sfirsit un tort de primavara, imi place tare mult.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Ridicata

Timp

2h 27 min

1 vot

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 6 ouă M + 1 albuș,
  • Un praf de sare,
  • 5 ml îndulcitor,
  • 100 ml ulei,
  • 55 ml apă rece,
  • 5 g vanilie Bourbon pudră,
  • 40 g nucă măcinată,
  • 170 g făină,
  • 10 g praf de copt,
  • Pentru sirop:
  • 300 ml apă,
  • 5 ml îndulcitor,
  • 1 linguriță esență de rom,
  • 1 linguriță coajă de portocală,
  • Pentru crema stracciatella:
  • 200 ml frișcă lichidă,
  • 250 g cremă mascarpone,
  • 50 g ciocolată cu lapte,
  • 50 g cuvertură de ciocolată neagră,
  • Pentru decor:
  • 300 ml frișcă lichidă,
  • 200 g căpșuni,
  • 20 g cuvertură de ciocolată neagră,
  • 20 g unt,
  • 20 ml lapte

Raporteaza reteta

Retete
de Anca E. Voicu
Prajitura cu dulceata si glazura de albus cu nuca

Prajitura cu dulceata si glazura de albus cu nuca

Blatul: Se freaca galbenusurile cu zaharul, se adauga margarina, praful de copt stins in zeama

14 voturi    6 comentarii
35 min
Prajituri
Prajitura cu foi de miere si crema de smantana

Prajitura cu foi de miere si crema de smantana

Foile cu miere: Se freaca zaharul cu ouale, se adauga mierea, uleiul, bicarbonatul stins in zeama

5 voturi    5 comentarii
59 min
Prajituri
Ecleruri in forma de inimioara

Ecleruri in forma de inimioara

Eclerurile: Se pun la fiert apa cu uleiul si cu un praf de sare. Cand fierbe apa, dam de pe foc

3 voturi    3 comentarii
2h 30 min
Dulciuri diverse

Anca E. Voicu (Chef de cuisine)

Multumesc frumos, tuturor!

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Torturi

Tort cu zmeura si whisky Tort cu zmeura si whisky

Pentru Blat: Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma cu praful de sare, pe urma punem zaharul si mixam usor pana

0 voturi    0 comentarii
3h
Dulciuri diverse
Tort cu blat cu gem de gutui Tort cu blat cu gem de gutui

Se separa albusurile de galbenusuri, albusurile se pun la robot cu putina sare si se mixeaza la viteaza mare pana se obtine o spuma

0 voturi    0 comentarii
2h
Dulciuri diverse
Tort cu mousse de piersici.