autor:

Anca E. Voicu

» » , , Retete de Pasti, Dulciuri diverse, Torturi

Tort Cos de Paste

Autor: Anca E. Voicu (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 26 aprilie 2019

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Anca E. Voicu (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 26 aprilie 2019

Ingrediente
pentru blat avem nevoie de:, 5 ouă + 1 albuş,, un vârf linguriţă sare,, 4 linguri zahăr,, 3 linguri apă fierbinte,, 150 ml ulei,, 100 g făină,, un plic praf de copt,, , pentru însiropat:, 300 ml apă,, 2 linguriţe cafea măcinată,, , pentru crema de vanilie:, 2 gălbenuşuri,, 3 linguri zahăr,, 1 plic zahăr vanilat Bourbon,, 2 linguri amidon,, 300 ml lapte rece,, 50 g unt moale,, 50 ml frişcă lichidă Meggle,, , pentru decor:, 100 g ciocolată albă,, 400 ml frişcă lichidă Meggle,, 20 g fulgi de cocos,, Ouă de ciocolată (bomboane M&M),, Perle de zahăr,, Fluturi de napolitană,, Coloranţi alimentari roşu, galben, verde

Dificultate: Ridicata Timp: 2h

1 vot

Mod de preparare



Pentru blat: se bat spumă, cu mixerul, albuşurile cu un praf de sare şi zahărul, se adaugă treptat gălbenuşurile, apa şi uleiul. Se încorporează şi praful de copt cu făina, amestecând de-acum cu o spatulă. Compoziţia se toarnă în două forme rotunde pregătite cu foaie de copt. Eu folosesc două crătiţi cu diametru de 16 cm, respectiv 18 cm, pe care le ţin numai pentru torturi, pentru că nu am găsit forme detaşabile aşa mici. Se coace fiecare blat (ale mele au avut loc amândouă în cuptor) la foc mediu 5 minute, apoi la foc mic încă 15 minute sau până trece testul scobitorii. Se lasă la răcit.



Pentru însiropat: se prepară o cafea mai slabă. Se lasă la răcit.



Pentru cremă: se amestecă gălbenuşurile cu zahărul, zahărul Bourbon şi amidonul, se toarnă laptele rece, amestecând şi bătând uşor cu telul, se fierb pe foc mic până se îngroaşă uşor. Se dă deoparte, se lasă la răcit, apoi se adaugă untul aflat la temperatura camerei şi frişca lichidă şi se bate un minut-două cu mixerul.



Pentru asamblare: se cioplesc un pic blaturile, înainte de a adăuga crema, astfel încât unul peste altul să sugereze ideea de coş. Se va aşeza pe platou mai întâi blatul mai mic, se însiropează delicat cu cafea, se întinde crema de vanilie, se aşază blatul mai mare, care se însiropează şi el.

Pentru decor: pentru iarba decorativă, se amestecă, într-un castronel, o mână de fulgi de cocos cu câteva picături de coloranţi alimentari galben şi verde, se frământă cu mâna, însă puteţi folosi o mănuşă, dacă nu vreţi să vă murdăriţi.

Se bate frişca lichidă mai moale, cu mixerul. Se adaugă ciocolata albă topită pe baie de abur, se amestecă de-acum cu o spatulă, va căpăta consistenţă şi va deveni mai cremoasă. Se îmbracă tortul într-un strat subţire de cremă, apoi se creează împletitura de pe margine.

Crema rămasă se amestecă în două ceşti astfel: câteva picături de colorant alimentar roşu într-o ceaşcă, respectiv câteva picături de galben şi de roşu în cealaltă. Vom obţine o nuanţă de roz, respectiv culoarea piersicii. Se umple un poş, folosind un dui pentru lalele, cu crema de culoarea piersicii, distribuind-o cu ajutorul unei spatule, în interiorul pungii de ornat, dar mai spre margini, iar crema roz în mijloc.

Se presară iarba decorativă, se decorează cu lalele, se adaugă ouşoarele de ciocolată (pentru care eu am folosit bomboane M&M), câteva perle de zahăr şi fluturi de napolitană.

Pentru toartă, m-a ajutat tata, e făcută din mai multe sârme împletite, pe care le-a învelit în folie alimentară pentru a putea înfinge toarta în tort, apoi le-a îmbrăcat în fundă roz.



Porţii: 12

Diametrul formelor de copt: 18 cm şi 16 cm

Timp de coacere: 20 min

Timp de pregătire: 1h 40min



Poftă Bună!

Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:

https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2019/04/tort-cos-de-paste.html
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Cos de Paste" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Torturi
Tort de mere cu crema de zahar ars

Tort de mere cu crema de zahar ars

Se pune cana cu zahar intr-un vas pe foc impreuna cu o lingura de apa si se lasa la topit;cand a

10 voturi    0 comentarii
2h
Torturi
Crema de ciocolata

Crema de ciocolata

Se amesteca untul sau margarina cu nutella .cind s-au omogenizat se adauga cele 2 lunguri de cacao

12 voturi    0 comentarii
15 min
Torturi

Recomandari pentru tine si casa ta

4.7L Digital HingedLid

- 25 %
599.99 lei
449.99 lei

HeatSoft Hand Mixer

- 14 %
349.99 lei
299.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 3 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Cristina , 15 iulie 2019

    Oau, superb!

  • Fara foto

    Vasile , 23 iunie 2019

    Un tort super!

  • Fara foto

    Sonia , 11 mai 2019

    Wauuu, ce frumos !! felicitari pentru acest minunat desert, care este delicios.

Dificultate

Ridicata

Timp

2h

1 vot

Ingrediente

  • pentru blat avem nevoie de:
  • 5 ouă + 1 albuş,
  • un vârf linguriţă sare,
  • 4 linguri zahăr,
  • 3 linguri apă fierbinte,
  • 150 ml ulei,
  • 100 g făină,
  • un plic praf de copt,
  • pentru însiropat:
  • 300 ml apă,
  • 2 linguriţe cafea măcinată,
  • pentru crema de vanilie:
  • 2 gălbenuşuri,
  • 3 linguri zahăr,
  • 1 plic zahăr vanilat Bourbon,
  • 2 linguri amidon,
  • 300 ml lapte rece,
  • 50 g unt moale,
  • 50 ml frişcă lichidă Meggle,
  • pentru decor:
  • 100 g ciocolată albă,
  • 400 ml frişcă lichidă Meggle,
  • 20 g fulgi de cocos,
  • Ouă de ciocolată (bomboane M&M),
  • Perle de zahăr,
  • Fluturi de napolitană,
  • Coloranţi alimentari roşu
  • galben
  • verde

Raporteaza reteta

Retete
de Anca E. Voicu
Prajitura cu dulceata si glazura de albus cu nuca

Prajitura cu dulceata si glazura de albus cu nuca

Blatul: Se freaca galbenusurile cu zaharul, se adauga margarina, praful de copt stins in zeama

13 voturi    6 comentarii
35 min
Prajituri
Prajitura cu foi de miere si crema de smantana

Prajitura cu foi de miere si crema de smantana

Foile cu miere: Se freaca zaharul cu ouale, se adauga mierea, uleiul, bicarbonatul stins in zeama

5 voturi    5 comentarii
59 min
Prajituri
Ecleruri in forma de inimioara

Ecleruri in forma de inimioara

Eclerurile: Se pun la fiert apa cu uleiul si cu un praf de sare. Cand fierbe apa, dam de pe foc

3 voturi    3 comentarii
2h 30 min
Dulciuri diverse

Cristina

Oau, superb!

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Torturi

Tort Ombre Tort Ombre

Pentru blat: albusurile se mixeaza cu praful de sare pentru 2-3 minute, pana incep sa se spumeze. Se adauga zaharul treptat si se mixeaza

0 voturi    0 comentarii
2h 20 min
Dulciuri diverse
Tort cu jeleu de fructe cu mascarpone Tort cu jeleu de fructe cu mascarpone

Mixam albusurile spuma cu un praf de sare, adaugam zaharul si mixam pana ce devine o bezea lucioasa,apoi adaugam galbenusurile, amestecand

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Dulciuri diverse
Tort cu crema de vanilie si fructe