Tort cu iaurt si caise

Ouale trebuie sa fie la temperatura camerei.

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
redusa
Tort cu iaurt si caise

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 6 oua
  • 200 g zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • un praf de sare
  • esenta de vanilie
  • esenta de rom
  • 3 linguri ulei
  • 200 g faina
  • 50 g cacao
  • 1 plic praf de copt
  • Pentru crema:
  • 500 g caise din compot (jumatati)
  • 375 g iaurt cu gust de caise
  • 200 g frisca lichida indulcita
  • 2 plicuri de gelatina
  • Pentru crema de fructe:
  • 350 g caise din compot
  • 1 plic zahar vanilat
  • zeama ramasa de la compot dupa insiroparea tortului
  • 1 pliculet de gelatina
  • In plus:
  • 1 borcan gem de caise
  • siropul de la conserva de caise
  • fructe din compot pentru ornat
  • frisca batuta pentru ornat

Mod de preparare

Pentru blat:

Ouale trebuie sa fie la temperatura camerei, pentru ca altfel riscam ca blatul sa se lase pe mijloc!

Separam ouale, albusurile le batem spuma cu praful de sare, dupa cateva minute, adaugam zaharul si zaharul vanilat, mixam bine pana se topeste tot zaharul. Galbenusurile le adaugam unul cate unul, mixand continuu pana la omogenizare.

Oprim mixerul si in aluat, adaugam uleiul, putina esenta de vanilie si de rom (eu folosesc aceste arome pentru ca nu prea imi place gustul intens de ou in blat, dar puteti omite acest lucru), mai mixam putin, iar cu ajutorul unei site, punem faina amestecata cu praful de copt si cacaua, dar atentie, punem treptat in 2-3 transe si amestecam usor cu o paleta de silicon sau de lemn, pana incorporam faina de celelalte ingrediente.

Dupa ce am terminat aluatul, il turnam intr-o tava detasabila de 24 cm, tapetata cu hartie de copt doar pe fund, iar marginile le ungem cu ulei si presaram putina faina, pentru a nu se lipi, apoi dam tava la cuptorul preincalzit, pentru 35-40 minute sau cel mai sigur facem testul cu scobitoarea sau cu batul de frigarui (in cazul meu :D )

Cand blatul este gata, inchidem cuptorul si lasam tava acolo cu usa intredeschisa pentru a nu se raci brusc ca altfel riscam sa se lase.

Cand s-a racit in totalitate, il scoatem din tava, pe margini ne ajutam de un cutit, apoi il taiem in 3 pe orizontala.

Pentru crema:

Caisele le dam prin blender pana obtinem o pasta.

Intr-un bol, turnam frisca lichida indulcita si o mixam pana devine ferma, pe urma adaugam iaurtul putin cate putin si la sfarsit, piureul de fructe, amestecam pana la omogenizare.

Adaugam si gelatina preparata conform instructiunilor de pe ambalaj, o lasam sa se raceasca complet, apoi o incorporam usor in crema.

Atentie: Daca adaugati gelatina calda peste crema, riscati sa se inmoaie sau sa se taie.

Asamblare:

Intr-o farfurie, asezam inelul de la tava in care am copt blatul, punem prima foaie, o insiropam cu zeama de la compot, apoi ungem toata suprafata foii cu gem de caise, turnam jumatate din crema, pe urma asezam a doua foaie de blat, procedam la fel, iar la ultima foaie de blat o insiropam. Dam tortul la frigider, pana ne ocupam de crema de fructe.

Pasam la blender caisele cu zaharul vanilat pana obtinem un piure, apoi le amestecam cu compotul ramas de la conserva si cu gelatina preparata conform instructiunilor de pe ambalaj. Turnam totul peste tort si dam din nou la frigider, de preferat pana a doua zi.

Cand cremele s-au "inchegat", scoatem usor inelul detasabil cu ajutorul unui cutit si ornam tortul cu frisca pe margini si cu fructe din compot deasupra sau dupa imaginatie.

Acest tort l-am facut la aniversarea mea, exact asa cum imi place, nu foarte dulce si plin de savoare! Este un tort lejer, deloc greoi si tare delicios! :x

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise