Tort de ciocolata cu crema caramel

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie
Tort de ciocolata cu crema caramel

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 250 gr faina tip 000
  • 75 gr cacao neagra
  • 350 gr zahar
  • 2 oua mari
  • 250 gr iaurt cu minim 3% grasime
  • 250 ml lapte
  • 120 ml ulei de floarea soarelui
  • 1 1/2 lingurita praf de copt
  • 1 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • un praf de sare
  • 1 lingura esenta de vanilie
  • Pentru crema:
  • 500 g mascarpone
  • 500 ml smantana pentru frisca cu minim 30% grasime
  • 150 ml sirop caramel
  • 50 gr zahar pudra
  • Pentru siropul caramel:
  • 150 g zahar brun
  • 50 g unt cu minim 80% grasime
  • 100 ml smantana lichida cu minim 30% grasime
  • Pentru decor:
  • 250-300 gr bomboane de ciocolata

Mod de preparare

Preicalzim cuptorul la 180 de grade C si tapetam cu hartie de copt doua forme de tort cu diametrul de aproximtiv 20-22 cm.

Preparare blat:

1. Intr-un castron mare amestecam ingredientele uscate: faina cu zaharul, cacaua, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si sarea. Intr-un alt castron amestecam ingredientele lichide: ouale impreuna cu iaurtul, laptele, uleiul, si esenta de vanilie.

2. Turnam ingredientele lichide peste cele solide si amestecam cu o spatula pana se omogenizeaza bine, fara sa ramana cocolaoase. Aluatul rezultat va fi destul de subtire. Impartim aluatul in mod egal si il turnam in cele doua forme. Coacem timp de aproximativ 30-35 de minute la foc mediu primele 10 minute, apoi la foc mic restul timpului. Facem testul cu scobitoarea.

2. Scoatem blaturile din cuptor si le lasam sa se racoreasca in forma. Dupa ce s-au racorit le scoatem usor din forma, curatam hartia de copt si le asezam pe un gratar metalic sa se raceasca complet.

Preparare sirop caramel:

1. Punem zaharul brun intr-un ibric cu fundul mai gros si il lasam sa se topeasca la foc mic, apoi adaugam untul si smantana. Il mai tinem pe foc 5 minute, apoi il dam deoparte si il lasam sa se racoreasca.

Preparare crema:

1. Punem crema mascarpone intr-un castron si o batem putin cu mixerul. Adaugam treptat 150 ml din siropul caramel racit si mixam pana se omogenizeaza amestecul.

2. In alt vas mai incapator punem smantana pentru frisca si o batem pana se intareste. Adaugam zaharul pudra si la urma crema caramel cu mascarpone. Mixam pana se omogenizeaza bine compozitia.

Asamblare tort:

1. Taiem fiecare blat in doua. Impartim crema in patru parti egale. Asezam primul blat pe un platou si il ungem cu prima parte de crema. Asezam deasupra urmatorul blat si apoi alta parte de crema. Procedam la fel pana terminam toate cele patru blaturi. Asezam deasupra blatul cu partea mai dreapta si imbracam tortul cu ultima parte de crema.

2. Ornam cu bomboane de ciocolata. Inainte de servire tinem tortul la rece pentru cateva ore sau chiar o noapte.

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu branza proaspata de vaci

Placinta cu branza proaspata de vaci

Placinta cu branza proaspata de vaci
Tarta cu oua pentru micul dejun

Tarta cu oua pentru micul dejun

Tarta cu oua pentru micul dejun

Tarta cu oua pentru micul dejun
Salata cu paste, piept de pui si porumb

Salata cu paste, piept de pui si porumb

Se fierb pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

Salata cu paste, piept de pui si porumb
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise