Tort dobos

Timp pregatire
220 minute
Complexitate
redusa
Tort dobos

Ingrediente

  • Pentru blaturi:
  • 10 oua;
  • 200g zahar;
  • 1 lamaie;
  • 1 plic zahar vanilat;
  • o priza sare;
  • 120g faina;
  • Pentru crema:
  • 300g unt;
  • 250g ciocolata neagra;
  • 2 linguri cacao;
  • 5 linguri apa;
  • 6 oua;
  • 270g zahar;
  • 1 plic zahar vanilat;
  • Pentru caramel:
  • 250g zahar
  • Sucul de la ½ lamaie.

Mod de preparare

Blaturi:

Cele 10 galbenusuri se freaca foarte bine cu sarea, vanilia, coaja si zeama de lamaie si zaharul, pana ce amestecul isi dubleaza volumul si devine o crema spumoasa (de preferat cu mixerul). Se adauga apoi albusurile batute spuma tare si faina, alternand cu albusurile. Din aceasta compozitie ies 10 foi care se coc pe rand, pe fundul formei de tort (eu am folosit 2 forme de tort si am decupat din hartie pergament 3 foi, merge mai repede, cand 1 foaie este la cuptor, se pregateste urmatoarea, asa nu pierdeti timp). Pe fiecare forma se pun cate 3 linguri pline de aluat care se intind cu grija dinspe mijloc spre margine, foaia trebuie sa fie subtire. Se baga la cuptorul preincins la 200 grade C timp de 4-5 minute. Se scoate hartia cu blatul de pe forma si se lasa la racit, se procedeaza la fel cu fiecare foaie de blat.

Crema:

Cacaoa se amesteca cu apa apoi se rup bucatile de ciocolata si se amesteca in cacao, se pune la foc mic sa se topeasca si se lasa sa se raceasca, apoi se adauga cate putin in untul frecat spuma, crema se lasa la rece. Intre timp se bat ouale intregi cu zaharul pe baie de abur la foc mic pana ce amestecul devine ca o crema groasa si spumoasa. Se lasa sa se raceasca, apoi se amesteca cate putin in untul cu ciocolata. Se mai lasa la rece 15-20 de minute. Cu aceasta crema se umplu foile de blat (ultima foaie se pastreaza pentru a fi imbracata in caramel). Se imbraca tortul in crema, se opreste putina crema pentru ornat. Marginile tortului se imbraca cu nuca pisata (sau dupa preferinta).

Caramel:

Se pune zaharul intr-o craticioara la foc foarte mic sa se topeasca, dar cu atentie sa nu se arda, altfel devine amar. Cand s-a topit tot zaharul se ia de pe foc si se adauga zeama de la lamaie si se amesteca foarte bine. Se toarna peste foaia de blat si se intinde uniform pe toata suprafata. Blatul se taie in 10-12 felii cu un cutit cu lama foarte ascutita si bine uns cu unt, cat timp caramelul este inca cald. Se lasa la racit, apoi se asaza frumos pe tort.

Pe tort se fac mici rozete din crema 10 sau 12 in functie de cate foi de caramel am obtinut, fiecare felie taiata se sprijina de rozeta din crema.

Ornarea depinde de gustul fiecaruia.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata

Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata

Descoperă rețeta de înghețată de iaurt cu căpșuni, cremoasă și aromată. Prepară acasă o înghețată sănătoasă...

Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata
Spaghete carbonara. Reteta italiana autentica, simpla si delicioasa

Spaghete carbonara. Reteta italiana autentica, simpla si delicioasa

Descopera reteta autentica de spaghete carbonara! O reteta italiana simpla si delicioasa, perfecta pentru o cina rapida si...

Spaghete carbonara. Reteta italiana autentica, simpla si delicioasa
Salata de spanac cu oua si rosii. O alegere sanatoasa pentru orice masa

Salata de spanac cu oua si rosii. O alegere sanatoasa pentru orice masa

Salata de spanac cu oua si rosii este o alegere sanatoasa si delicioasa pentru orice masa. Iata o rețeta simpla pentru a...

Salata de spanac cu oua si rosii. O alegere sanatoasa pentru orice masa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise