autor:

Anca E. Voicu

» » , Dulciuri diverse, Torturi

Tort Eufrosina

Autor: Anca E. Voicu (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 26 septembrie 2017

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Anca E. Voicu (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 26 septembrie 2017

Ingrediente
pentru blat avem nevoie de:, 5 ouă + 2 albuşuri, un vârf linguriţă sare, 5 linguri zahăr, 4 linguri făină, un plic praf de copt, 4 linguri nucă măcinată, , pentru crema cu alune de pădure:, 2 gălbenuşuri, 250 ml lapte, 3 linguri zahăr, Un plic zahăr vanilat Bourbon, 2 linguri făină, 50 g unt, Câteva alune de pădure, 50 ml frişcă lichidă, , pentru crema ganache:, 100 g ciocolată cu lapte, 150 ml frişcă lichidă, , pentru sirop avem nevoie de:, 2 pere, 200 ml vin alb demidulce, 200 ml apă, 3 linguri zahăr, 1 linguriţă coajă de portocală, 1 linguriţă coajă de lămâie,, 1/2 baton de vanilie, , pentru ornat avem nevoie de:, 50 ml frişcă lichidă, Flori de zahăr

Dificultate: Ridicata Timp: 3h 30 min

1 vot

Mod de preparare

Pentru onomastica mamei, am pregătit un tort cu blat de nucă, cremă cu alune de pădure, decorat cu crema ganache, frişcă şi floricele de zahăr.



Blatul:

Se separă ouăle. Se bat spumă albuşurile cu un praf de sare şi zahărul, se adaugă treptat gălbenuşurile. Se încorporează şi ingredientele uscate: praful de copt, făina şi nuca, amestecând cu o spatulă de jos în sus, ca să rămână compoziţia aerată. Se toarnă într-o cratiţă rotundă, pe foaie de copt, se coace la foc mic până trece testul scobitorii. Se lasă la răcit.



Siropul de fructe şi vin:

Se pune o crăticioară cu apa, vinul, zahărul, batonul de vanilie, coaja de portocală şi de lămâie pe foc mic. Când încep să se formeze bule, se adaugă perele, se lasă până se înmoaie. Se scot fructele pe o farfurie (se pot folosi la alte prăjituri). Se lasă siropul să fiarbă 10 minute, până scade şi se îngroaşă un pic. Se lasă la răcit.



Crema cu alune de pădure:

Se rumenesc bine câteva alune de pădure într-o crăticioară cu puţină sare (fără ulei). Se lasă la răcit, se decojesc, se macină la râşniţă sau la maşina de tocat nucă.

Într-o crăticioară, se amestecă bine cu telul gălbenuşurile cu zahărul, zahărul vanilat Bourbon şi făina, turnând laptele cald. Se bate un pic cu telul să fie aerată şi se fierbe pe foc mic până se îngroaşă. Se dă de pe foc, se adaugă untul şi se amestecă bine. După ce se răceşte, va căpăta textura unei budinci mai groase. Se adaugă alunele măcinate şi frişca lichidă şi se amestecă cu mixerul 2-3 minute, până devine fină şi mătăsoasă.



Crema ganache:

Se încălzeşte frişca lichidă, având grijă să nu fiarbă. Se adaugă ciocolata ruptă în bucăţele, se amestecă până se topeşte ciocolata şi se lasă la răcit. Apoi se bate cu mixerul până devine mătăsoasă.



Asamblare şi Decor:

Se taie blatul şi se însiropează.

Se umple cu crema de alune de pădure, având grijă să dăm deoparte 2 linguri de cremă şi pentru decor.

Se bate frişca lichidă până devine consistentă.

Se îmbracă tortul în crema ganache, se ornează cu flori din frişcă, din crema rămasă, se decorează cu flori de zahăr şi se presară pe margini alune măcinate.

Se dă la rece până la servire.



Sfaturi:

Este bine ca nuca să fie rumenită la cuptor 10 minute, înainte de a fi măcinată, astfel este mult mai aromată.



Porţii: 15

Timp total: aprox 3h 30min



Pofta Buna!



Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:

http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2017/09/tort-eufrosina-2017.html
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Eufrosina" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Torturi
Tort Eufrosina

Tort Eufrosina

Pentru onomastica mamei am pregatit un tort cu pandispan cu rom, crema cu alune de padure - inspirata

1 vot    1 comentariu
2h
Torturi
Tort Urs Panda

Tort Urs Panda

Blaturile: Se bat albusurile cu zaharul, se adauga galbenusurile, nuca, faina, cacaoa, praful de

21 voturi    10 comentarii
5h
Torturi

Recomandari pentru tine si casa ta

Clipper 41mm W/Beard

- 20 %
299.99 lei
239.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 3 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Claudia , 22 februarie 2018

    Foarte frumos ornat, este tare bun.

  • Anca E. Voicu

    Anca E. Voicu (Chef de cuisine) , 12 octombrie 2017

    Elena, multumesc mult!

  • Fara foto

    ELENA , 02 octombrie 2017

    Foarte frumos, bun si gustos. Un gest foarte frumos din partea lui Anca, mai ales ca pe 25 septembrie in fiecare an, este sarbatorita Cuvioasa Eufrosina. Felicitari pentru acest minunat tort, si pentru retetele tale.

Dificultate

Ridicata

Timp

3h 30 min

1 vot

Ingrediente

  • pentru blat avem nevoie de:
  • 5 ouă + 2 albuşuri
  • un vârf linguriţă sare
  • 5 linguri zahăr
  • 4 linguri făină
  • un plic praf de copt
  • 4 linguri nucă măcinată
  • pentru crema cu alune de pădure:
  • 2 gălbenuşuri
  • 250 ml lapte
  • 3 linguri zahăr
  • Un plic zahăr vanilat Bourbon
  • 2 linguri făină
  • 50 g unt
  • Câteva alune de pădure
  • 50 ml frişcă lichidă
  • pentru crema ganache:
  • 100 g ciocolată cu lapte
  • 150 ml frişcă lichidă
  • pentru sirop avem nevoie de:
  • 2 pere
  • 200 ml vin alb demidulce
  • 200 ml apă
  • 3 linguri zahăr
  • 1 linguriţă coajă de portocală
  • 1 linguriţă coajă de lămâie,
  • 1/2 baton de vanilie
  • pentru ornat avem nevoie de:
  • 50 ml frişcă lichidă
  • Flori de zahăr

Raporteaza reteta

Retete
de Anca E. Voicu
Prajitura cu dulceata si glazura de albus cu nuca

Prajitura cu dulceata si glazura de albus cu nuca

Blatul: Se freaca galbenusurile cu zaharul, se adauga margarina, praful de copt stins in zeama

11 voturi    6 comentarii
35 min
Prajituri
Prajitura cu foi de miere si crema de smantana

Prajitura cu foi de miere si crema de smantana

Foile cu miere: Se freaca zaharul cu ouale, se adauga mierea, uleiul, bicarbonatul stins in zeama

4 voturi    4 comentarii
59 min
Prajituri
Ecleruri in forma de inimioara

Ecleruri in forma de inimioara

Eclerurile: Se pun la fiert apa cu uleiul si cu un praf de sare. Cand fierbe apa, dam de pe foc

3 voturi    3 comentarii
2h 30 min
Dulciuri diverse

Claudia

Foarte frumos ornat, este tare bun.

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Torturi

Tort cu ciocolata si capsune Tort cu ciocolata si capsune

Blat - intr-un vas cernem faina, cacaua, adaugam zaharul ,praful de copt, sarea, amestecam pana ce se omogenizeaza. In alt vas amestecam

0 voturi    0 comentarii
1h 40 min
Dulciuri diverse
Tango cu cirese Tango cu cirese

Pentru foi: intr-o craticioara cu fund dublu se pune zaharul alb, cel brut, mierea, untul, laptele si sarea. Se pun pe foc, se amesteca

0 voturi    0 comentarii
2h 30 min
Dulciuri diverse
Tort cu blat de ciocolata si piersici