Tort Irina

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
medie
Tort Irina

Ingrediente

  • Blat:
  • 4 oua
  • 150 g zahar
  • 200 g faina
  • 50 mL ulei
  • ½ plic zahar vanilinat
  • un varf de cutit sare (optional – cacao 2 linguri)
  • sau
  • 3 oua
  • 100 g zahar
  • 150 g faina
  • 30 mL ulei
  • ½ plic zahar vanilinat
  • un varf de cutit sare (optional – cacao).
  • Sirop:
  • 1 L apa
  • 4 linguri zahar
  • 1 fiola esenta de lamaie
  • 1 lingurita coaja rasa de lime.
  • Crema:
  • 400 mL lapte
  • 1 budinca cu aroma de frisca
  • 3 linguri zahar pudra
  • 50 g unt
  • 250 g branza de vaci (Ehrmann sau Mascarpone)
  • coaja rasa
  • zeama de la ½ lime.
  • Fructe:
  • Zmeura(sau fructe de padure), lime

Mod de preparare

Blatul:

Albusurile le batem spuma cu un varf de cutit sare. Adaugam zaharul si zaharul vanilinat si mixam pana cand consistenta devine groasa si s-a dizolvat tot zaharul(nu se mai vad granulele de zahar), apoi adaugam pe rand galbenusurile si uleiul mixand dupa fiecare. La final incorporam faina (optional, amestecata cu cacao).

Turnam compozitia intr-o tava rotunda cu diametrul de 18 cm(pt. blatul cu 4 oua) sau 15 cm(pt. blatul cu 3 oua), tapetata cu hartie de copt si unsa pe margini cu unt si dam la cuptorul preincalzit la 170 de grade timp de aprox. 1 ora. Verificam cu o scobitoare daca blatul este copt. Blatul se va lasa in cuptor sa se raceasca si apoi se va scoate.

Siropul:

Intr-un L de apa se adauga zaharul si se pune la incalzit amestecand continuu pana la dizolvarea completa a zaharului. La final se adauga esenta si coaja de lime.

Crema:

Continutul plicului cu budinca se amesteca cu cele 3 linguri de zahar pudra si cu 4 linguri de lapte. Restul de lapte se pune la fiert. Laptele fiert se ia de pe foc si se adauga amestecul preparat, dupa care se pune din nou pe foc mic, amestecand usor pana se leaga compozitia. Cand este gata, se ia de pe foc si se adauga si untul. Se lasa apoi la racit. Cand inca mai e putin calduta crema, se adauga branza de vaci, coaja si zeama de lime si se amesteca.

Fructele(zmeura): se spala si se lasa la scurs pe servetele de bucatarie pt. a absorbi excesul de apa. Daca se foloseste zmeura congelata, acesta se lasa peste noapte in frigider pt. a de dezgheta, dupa care se lasa la scurs pe servetele de bucatarie pt. a absorbi excesul de apa.

ASAMBLARE:

Blatul se taie in 3.

Se aseaza prima foaie de blat pe un platou si se insiropeaza cu 3-4 linguri de sirop.

Se unge cu un strat de crema peste care se pune zmeura.

Pregatim urmatoarea foaie de blat pe care o insiropam si o asezam peste zmeura.

Si continuam la fel ca mai sus.

La sfarsit se imbraca tortul cu crema ramasa si se decoreaza dupa preferinte.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Tort Diplomat

Tort Diplomat

Reteta de tort Diplomat. Cum faci acasa cel mai bun tort Diplomat.

Tort Diplomat
Zacusca picanta cu vinete

Zacusca picanta cu vinete

Zacusca picanta cu vinete
Dulceata de zmeura

Dulceata de zmeura

Dulceata de zmeura reteta simpla. Cum se face reteta de dulceata de zmeura fara conservanti.

Dulceata de zmeura