autor:

Georgia's Kitchen

» » , , , Dulciuri diverse, Prajituri, Retete de Craciun, Torturi

Tort mentolat

Autor: Georgia's Kitchen (Bucatar sef)   
    Reteta postata pe: 06 ianuarie 2015

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Georgia's Kitchen (Bucatar sef)   
Reteta postata pe: 06 ianuarie 2015

Ingrediente
Ingrediente Blat de ciocolată (19 cm), , 200 g Ciocolată neagră, , 50 g Unt, , 30 g Ulei de floarea soarelui, , 80 ml Frișcă lichidă vegetală îndulcită, , 3 Ouă, , 80 g Zahăr, , 160 g Făină, , 1 plic Praf de copt, , 1 vârf cuțit cu Sare, , , Ingrediente Cremă de mentă, , 450 g Unt la temperatura camerei, , 100 ml Sirop concentrat de mentă ( 1 1/2 lingură esență de mentă), , 800 - 1000 g Zahăr pudră, , , Ingrediente Ganash de ciocolată, , 230 g Ciocolată amăruie, , 120 g Frișcă lichidă, , 1 lingură Unt (la temperatura camerei), , 1 praf de Sare, , , Ingrediente Sirop de cafea, , 4 -5 linguri Zahăr brun, , 200 ml Apă, , Esență de cafea

Dificultate: Ridicata Timp: 2h 30 min

1 vot

Mod de preparare

1. Blat



Într-o crăticioară amestecăm ciocolata ruptă în bucăți mici, untul, frișca lichidă și uleiul. Punem totul la foc mic și amestecăm până ce toată ciocolata s-a topit. Când toate ingredientele s-au omogenizat stingem focul și lăsăm să se răcească.



Separăm albușurile de gălbenușuri. Adăugăm zahăr peste gălbenușuri și le mixăm până ce volumul lor se triplează și se deschid la culoare.



Într-un bol curat de inox mixăm albușurile împreună cu un praf de sare, până devin tari.



Peste gălbenușuri adăugăm crema de ciocolată și le mixăm la viteză mică până se omogenizează. Făina, împreună cu praful de copt o cernem și apoi o adăugăm mixului de ciocolată. Cu o spatulă amestecăm încet, de jos în sus, până se omogenizează ingredientele. Când făina s-a încorporat complet, adăugăm și albușurile, amestecând cu un tel.



Compoziția o turnăm într-o tavă de 19 cm Ø, tapetată (doar pe fundul tăvii) cu hârtie de copt. Coacem blatul tortului în cuptorul preîncălzit la 180° C, pentru 30 - 35 minute.



Când aluatul a trecut proba scobitorii, îl scoatem din cuptor și îl lăsăm aproximativ 3-4 minute să se răcească în tavă, apoi îl scoatem pe un grătar și îl lăsăm să se răcească complet.



După ce s-a răcit, împărțim blatul în 2 sau 3 foi (eu l-am tăiat în 3).



2. Crema de mentă



Untul, la temperatura camerei se mixează împreună cu zahărul pentru aproximativ 10 minute, sau până ce zahărul nu se mai simte. Când totul s-a omogenizat, adăugăm treptat siropul de mentă și mixăm pentru încă 3 minute.



Când crema este gata începem să ornăm tortul (în cazul în care untul s-a topit prea tare, băgăm crema pentru 10 minute la frigider).







3. Sirop cu gust de cafea



Zahărul împreună cu apa se pun într-o crăticioară la foc mic. Se lasă să fiarbă și se amestecă încontinuu până ce zahărul s-a dizolvat complet. După ce zahărul s-a topit, mai lăsăm să fiarbă pentru încă 3-4 minute, apoi luăm crăticioara de pe foc. La final adăugăm 1 linguriță cu esență de cafea și lăsăm la răcit.







4. Ganache



Punem frișca lichidă într-o crăticioară la foc mic. Încălzim frișca, amestecând încontinuu și având grijă să nu înceapă să fiarbă. Când frișca este foarte bine încălzită, o turnăm peste ciocolată, în așa fel încât aceasta să fie perfect acoperită de frișcă. Lăsăm ciocolata și frișca să stea pentru 3-5 minute. Când timpul s-a scurs, cu un tel amestecăm bine ciocolata pentru a o omogeniza. Adăugăm praful de sare împreună cu untul și încorporăm totul în ciocolată. Când ganache-ul este gata, începem să decorăm tortul. Cu trecerea timpului crema se va mai întări, așa că trebuie să decorăm cât se poate de rapid.



Mod de asamblare:



Luăm prima porțiune de tort (cea care a stat în tavă...sau mai bine spus fundul tortului) și o așezăm pe suprafața platoului pe care urmează să fie așezat tortul (pont..pentru a sta nemișcat puteți pune înainte pe platou o linguriță din cremă și apoi foaia de tort). Însiropați bine foaia de tort cu siropul de cafea, apoi adăugați o porție generoasă de cremă cu mentă.



Procedați la fel și cu celelalte porțiuni de tort. În cazul în care ultima porțiune este puțin bombată, o puteți tăia în așa fel încât să rezulte o foaie perfect dreaptă pe care să o însiropați. Decorați apoi tortul folosind o spatulă sau partea teșită a unui cuțit cu lama lungă. Adăugați câte puțină cremă și o întindeți în așa fel încât să fie aproximativ netedă. Băgați apoi tortul la frigider, pentru a putea prepara ganache-ul.



Când ganache-ul este gata, scoatem tortul de la frigider și începem să îl ornăm. Cu o spatulă adăugăm ciocolata pe suprafața tortului, până în margine. Dacă vom orna astfel, ganache-ul va curge frumos (asta în cazul în care este încă lichid)



Adăugăm apoi pe suprafața tortului diverse ornamente....eu am adăugat câteva căpșuni tăiate în jumătate (pe care vă sfătuiesc să le așezați înainte pe un șervet de bucătărie să se scurgă de apă) și vreo 5-6 afine ce stau atașate unui frumos moț de cremă.
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort mentolat" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Torturi
Tort Mentolat de Sarbatori

Tort Mentolat de Sarbatori

Blaturi: Incalzim cuptorul la 175C si tapetam 2 tavi de 21 cm diametru cu unt, faina si hartie de

0 voturi    0 comentarii
2h 30 min
Torturi
Prajitura  economica

Prajitura economica

Blatul: Galbenusurile se freaca cu un praf de sare si uleiul turnat in fir subtire ca la maioneza.

45 voturi    16 comentarii
1h 10 min
Torturi

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Ridicata

Timp

2h 30 min

1 vot

Ingrediente

  • Ingrediente Blat de ciocolată (19 cm)
  • 200 g Ciocolată neagră
  • 50 g Unt
  • 30 g Ulei de floarea soarelui
  • 80 ml Frișcă lichidă vegetală îndulcită
  • 3 Ouă
  • 80 g Zahăr
  • 160 g Făină
  • 1 plic Praf de copt
  • 1 vârf cuțit cu Sare
  • Ingrediente Cremă de mentă
  • 450 g Unt la temperatura camerei
  • 100 ml Sirop concentrat de mentă ( 1 1/2 lingură esență de mentă)
  • 800 - 1000 g Zahăr pudră
  • Ingrediente Ganash de ciocolată
  • 230 g Ciocolată amăruie
  • 120 g Frișcă lichidă
  • 1 lingură Unt (la temperatura camerei)
  • 1 praf de Sare
  • Ingrediente Sirop de cafea
  • 4 -5 linguri Zahăr brun
  • 200 ml Apă
  • Esență de cafea

Raporteaza reteta

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Torturi

Tort cu ciocolata si menta Tort cu ciocolata si menta

Se piseaza biscuitii in blender, se adauga untul, se amesteca, apoi se rastoarna in forma de tort de 22 cm diametru, iar dupa ce s-a

0 voturi    0 comentarii
1h 15 min
Dulciuri diverse
Deliciu cu mascarpone, pere si caramel Deliciu cu mascarpone, pere si caramel

Perele le curatam de coaja si le taiem in jumatati, apoi fiecare jumatate in felii subtiri. Le punem intr-o tigaie cu scortisoara, cuisoarele,

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Dulciuri diverse
Tort cu mousse de ciocolata