Tort mentolat

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
ridicata
Tort mentolat

Ingrediente

  • Ingrediente Blat de ciocolată (19 cm)
  • 200 g Ciocolată neagră
  • 50 g Unt
  • 30 g Ulei de floarea soarelui
  • 80 ml Frișcă lichidă vegetală îndulcită
  • 3 Ouă
  • 80 g Zahăr
  • 160 g Făină
  • 1 plic Praf de copt
  • 1 vârf cuțit cu Sare
  • Ingrediente Cremă de mentă
  • 450 g Unt la temperatura camerei
  • 100 ml Sirop concentrat de mentă ( 1 1/2 lingură esență de mentă)
  • 800 - 1000 g Zahăr pudră
  • Ingrediente Ganash de ciocolată
  • 230 g Ciocolată amăruie
  • 120 g Frișcă lichidă
  • 1 lingură Unt (la temperatura camerei)
  • 1 praf de Sare
  • Ingrediente Sirop de cafea
  • 4 -5 linguri Zahăr brun
  • 200 ml Apă
  • Esență de cafea

Mod de preparare

1. Blat

Într-o crăticioară amestecăm ciocolata ruptă în bucăți mici, untul, frișca lichidă și uleiul. Punem totul la foc mic și amestecăm până ce toată ciocolata s-a topit. Când toate ingredientele s-au omogenizat stingem focul și lăsăm să se răcească.

Separăm albușurile de gălbenușuri. Adăugăm zahăr peste gălbenușuri și le mixăm până ce volumul lor se triplează și se deschid la culoare.

Într-un bol curat de inox mixăm albușurile împreună cu un praf de sare, până devin tari.

Peste gălbenușuri adăugăm crema de ciocolată și le mixăm la viteză mică până se omogenizează. Făina, împreună cu praful de copt o cernem și apoi o adăugăm mixului de ciocolată. Cu o spatulă amestecăm încet, de jos în sus, până se omogenizează ingredientele. Când făina s-a încorporat complet, adăugăm și albușurile, amestecând cu un tel.

Compoziția o turnăm într-o tavă de 19 cm Ø, tapetată (doar pe fundul tăvii) cu hârtie de copt. Coacem blatul tortului în cuptorul preîncălzit la 180° C, pentru 30 - 35 minute.

Când aluatul a trecut proba scobitorii, îl scoatem din cuptor și îl lăsăm aproximativ 3-4 minute să se răcească în tavă, apoi îl scoatem pe un grătar și îl lăsăm să se răcească complet.

După ce s-a răcit, împărțim blatul în 2 sau 3 foi (eu l-am tăiat în 3).

2. Crema de mentă

Untul, la temperatura camerei se mixează împreună cu zahărul pentru aproximativ 10 minute, sau până ce zahărul nu se mai simte. Când totul s-a omogenizat, adăugăm treptat siropul de mentă și mixăm pentru încă 3 minute.

Când crema este gata începem să ornăm tortul (în cazul în care untul s-a topit prea tare, băgăm crema pentru 10 minute la frigider).

3. Sirop cu gust de cafea

Zahărul împreună cu apa se pun într-o crăticioară la foc mic. Se lasă să fiarbă și se amestecă încontinuu până ce zahărul s-a dizolvat complet. După ce zahărul s-a topit, mai lăsăm să fiarbă pentru încă 3-4 minute, apoi luăm crăticioara de pe foc. La final adăugăm 1 linguriță cu esență de cafea și lăsăm la răcit.

4. Ganache

Punem frișca lichidă într-o crăticioară la foc mic. Încălzim frișca, amestecând încontinuu și având grijă să nu înceapă să fiarbă. Când frișca este foarte bine încălzită, o turnăm peste ciocolată, în așa fel încât aceasta să fie perfect acoperită de frișcă. Lăsăm ciocolata și frișca să stea pentru 3-5 minute. Când timpul s-a scurs, cu un tel amestecăm bine ciocolata pentru a o omogeniza. Adăugăm praful de sare împreună cu untul și încorporăm totul în ciocolată. Când ganache-ul este gata, începem să decorăm tortul. Cu trecerea timpului crema se va mai întări, așa că trebuie să decorăm cât se poate de rapid.

Mod de asamblare:

Luăm prima porțiune de tort (cea care a stat în tavă...sau mai bine spus fundul tortului) și o așezăm pe suprafața platoului pe care urmează să fie așezat tortul (pont..pentru a sta nemișcat puteți pune înainte pe platou o linguriță din cremă și apoi foaia de tort). Însiropați bine foaia de tort cu siropul de cafea, apoi adăugați o porție generoasă de cremă cu mentă.

Procedați la fel și cu celelalte porțiuni de tort. În cazul în care ultima porțiune este puțin bombată, o puteți tăia în așa fel încât să rezulte o foaie perfect dreaptă pe care să o însiropați. Decorați apoi tortul folosind o spatulă sau partea teșită a unui cuțit cu lama lungă. Adăugați câte puțină cremă și o întindeți în așa fel încât să fie aproximativ netedă. Băgați apoi tortul la frigider, pentru a putea prepara ganache-ul.

Când ganache-ul este gata, scoatem tortul de la frigider și începem să îl ornăm. Cu o spatulă adăugăm ciocolata pe suprafața tortului, până în margine. Dacă vom orna astfel, ganache-ul va curge frumos (asta în cazul în care este încă lichid)

Adăugăm apoi pe suprafața tortului diverse ornamente....eu am adăugat câteva căpșuni tăiate în jumătate (pe care vă sfătuiesc să le așezați înainte pe un șervet de bucătărie să se scurgă de apă) și vreo 5-6 afine ce stau atașate unui frumos moț de cremă.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

In tuci se incinge un pic de ulei in care calim scarita taiata si costita proaspata, taiata in bucatele mai mici.

Varza noua calita in tuci
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise