autor:

delicious flavours

» » , , Dulciuri diverse, Prajituri, Torturi

Tort Somloi

Autor: delicious flavours (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Ungaria


    Reteta postata pe: 07 noiembrie 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: delicious flavours (Chef de cuisine)   
Specific:  

Ungaria


Reteta postata pe: 07 noiembrie 2011

Ingrediente
Ingrediente pentru blaturi, , 1.Blatul cu vanilie, , -2 oua, -1 lingura apa fierbinte, -3 linguri de zahar, -3 linguri de faina, -½ lingurita praf de copt, -2-3 picaturi esenta vanilie, -1 praf de sare, , 2.Blatul cu cacao, , -2 oua, -1 lingura apa fierbinte, -3 linguri de zahar, -2,5 linguri de faina, -½ lingura cacao, -½ lingurita praf de copt, -1 praf de sare, , 3.Blatul cu nuca, , -2 oua, -1 lingura apa fierbinte, -3 linguri de zahar, -2 linguri de faina, -1 lingura nuca macinata, -½ lingurita praf de copt, -1 praf de sare, , Ingrediente pentru sirop:, , -50 gr zahar, -50 ml apa, -40 ml esenta de rom (2 fiole), , Ingrediente pentru crema:, , -600 ml lapte, -½ pastaie de vanilie, -200 gr zahar, -100 gr faina, -3 oua

Dificultate: Medie Timp: 1h 30 min

31 voturi

Mod de preparare

Aceasta prajitura este una dintre cele mai renumite deserturi din Ungaria. Ea a luat “nastere” pe la sfarsitul anului 1950 in renumitul restaurant Gundell din Budapesta.

Separam albusurile de galbenusuri, in albusuri punem un praf de sare si incepem sa batem spuma cu mixerul, adaugam zaharul si continuam sa batem pana devine o spuma tare. Punem deoparte mixerul si incorporam pe rand galbenusurile cu ajutorul unei linguri de lemn. Urmeaza sa adaugam si apa fierbinte, esenta de vanilie, iar mai apoi faina amestecata cu praful de copt. Amestecam usor pana se incorporeaza faina si turnam amestecul intr-o forma de tort (28cm) tapetata cu hartie de copt. Dam la cuptorul preincalzit aprox 15-20 minute.

Procedam la fel ca la blatul cu vanilie: separam albusurile de galbenusuri, in albusuri punem un praf de sare si incepem sa batem spuma cu mixerul, adaugam zaharul si continuam sa batem pana devine o spuma tare. Punem deoparte mixerul si incorporam pe rand galbenusurile cu ajutorul unei linguri de lemn. Urmeaza sa adaugam si apa fierbinte, iar mai apoi faina amestecata cu cacaua si praful de copt. Amestecam usor pana se incorporeaza faina si turnam amestecul intr-o forma de tort tapetata cu hartie de copt. Dam la cuptorul preincalzit aprox 15-20 minute.

Urmam acelasi procedeu ca la celelalte 2 blaturi astfel: separam albusurile de galbenusuri, in albusuri punem un praf de sare si incepem sa batem spuma cu mixerul, adaugam zaharul si continuam sa batem pana devine o spuma tare. Punem deoparte mixerul si incorporam pe rand galbenusurile cu ajutorul unei linguri de lemn. Urmeaza sa adaugam si apa fierbinte, iar mai apoi faina amestecata cu nuca macinata si praful de copt. Amestecam usor pana se incorporeaza faina si turnam amestecul intr-o forma de tort tapetata cu hartie de copt. Dam la cuptorul preincalzit aprox 15-20 minute.

Lasam blaturile sa se raceasca si pregatim siropul cu care le vom insiropa.
Punem apa si zaharul intr-un vas pe foc si lasam sa fiarba pana se topeste complet zaharul si se ingroasa putin obtinand consistenta unui sirop. La sfarsit adaugam si esenta de rom.

Acum e momentul sa pregatim si delicioasa crema de vanilie.
Punem pe foc jumatate din lapte (300ml) si adaugam miezul din pastaia de vanilie impreuna cu pastaia. Separam ouale si adaugam galbenusurile in cealalta jumatate de lapte, deasemenea adaugam si jumatate din zahar (100 gr) si faina. Frecam bine cu mixerul si trecem prin sita in laptele de pe foc. Amestecam continuu cu o lingura de lemn pana se ingroasa. Albusurile le batem spuma tare cu zaharul ramas (100 gr) si incorporam usor in crema calda.

Acum a sosit momentul sa asamblam tortul :)
Luam blatul cu vanilie, il insiropam, intindem 1/3 din crema de vanilie, presaram nuca macinata, asezam blatul cu cacao, insiropam, intindem a 2-a parte din crema, presaram nuca macinata, asezam blatul cu nuca, insiropam, intindem restul de crema si presaram nuca macinata.
Imbracam si marginile tortului in “haina” de nuca macinata si decoram cu stafide si nuci intregi.
Se poate servi atat cu frisca batuta cat si cu glazura de ciocolata.

Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Somloi" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Torturi
Tort de ciocolata cu nuci si stafide

Tort de ciocolata cu nuci si stafide

1)Se bate bine untul cu zaharul si coaja de lamaie.Se adauga galbenusele pe rand,se bat albusele

4 voturi    3 comentarii
50 min
Torturi
Tort fara multe calorii

Tort fara multe calorii

Blat: Separi ouale. Galbenusele le freci cu 170 gr zahar, 170gr margarina.Cantitatile trebuie sa

1 vot    1 comentariu
1h 10 min
Torturi

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 20 %
499.99 lei
399.99 lei

Blender Monterrey White

- 23 %
299.99 lei
229.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 12 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Oana Damian , 01 ianuarie 2014

    Delicios! :) https://www.facebook.com/photo.php?fbid=224333274357492&set=a.176440242480129.6391.155409457916541&type=1&theater¬if_t=photo_comment

  • Fara foto

    Adina Niculae , 28 decembrie 2013

    Foarte bun, l-am incercat si eu si este un deliciu!

  • Fara foto

    Mariana Glodan , 19 decembrie 2013

    foarte buna

    • Eugenia Bogdan

      Eugenia Bogdan (Chef de cuisine) , 28 octombrie 2013

      Un deliciu!!

    • delicious flavours

      delicious flavours (Chef de cuisine) , 15 noiembrie 2011

      Multumesc mult! O zi frumoasa!

    • kok miori

      kok miori (Chef de cuisine) , 14 noiembrie 2011

      Foarte bogat tortul -felicitari.

    • delicious flavours

      delicious flavours (Chef de cuisine) , 13 noiembrie 2011

      Multumesc Sidy draga!!!! Mi-a fost dor de tine :))

    • Sidy

      Sidy (Chef de cuisine) , 13 noiembrie 2011

      Ce idee buna...ai facut tort din prajitura asta minunata.... Felicitari ! Ai putin de lucru dar iese ceva deosebit.

    • delicious flavours

      delicious flavours (Chef de cuisine) , 08 noiembrie 2011

      Multumesc frumos, Marian! :)

    • Marian

      Marian (Chef de cuisine) , 07 noiembrie 2011

      arata grozav! felicitari si pentru explicatii!

    • delicious flavours

      delicious flavours (Chef de cuisine) , 07 noiembrie 2011

      mersiii draga mea! :)

    • www.divainbucatarie.ro

      www.divainbucatarie.ro (Chef de cuisine) , 07 noiembrie 2011

      Arata absolut delicios!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

1h 30 min

31 voturi

Ingrediente

  • Ingrediente pentru blaturi
  • 1.Blatul cu vanilie
  • -2 oua
  • -1 lingura apa fierbinte
  • -3 linguri de zahar
  • -3 linguri de faina
  • -½ lingurita praf de copt
  • -2-3 picaturi esenta vanilie
  • -1 praf de sare
  • 2.Blatul cu cacao
  • -2 oua
  • -1 lingura apa fierbinte
  • -3 linguri de zahar
  • -2,5 linguri de faina
  • -½ lingura cacao
  • -½ lingurita praf de copt
  • -1 praf de sare
  • 3.Blatul cu nuca
  • -2 oua
  • -1 lingura apa fierbinte
  • -3 linguri de zahar
  • -2 linguri de faina
  • -1 lingura nuca macinata
  • -½ lingurita praf de copt
  • -1 praf de sare
  • Ingrediente pentru sirop:
  • -50 gr zahar
  • -50 ml apa
  • -40 ml esenta de rom (2 fiole)
  • Ingrediente pentru crema:
  • -600 ml lapte
  • -½ pastaie de vanilie
  • -200 gr zahar
  • -100 gr faina
  • -3 oua

Raporteaza reteta

Retete
de delicious flavours
Chocolate Muffins

Chocolate Muffins

Incalzim laptele si adaugam ciocolata rupta bucatele amestecand pana se topeste, apoi punem deoparte

2 voturi    2 comentarii
30 min
Prajituri
Paste cu zucchini la cuptor

Paste cu zucchini la cuptor

Tocam ceapa marunt si o punem la calit in putin ulei, separat spalam, curatam si taiem bucati mai

2 voturi    0 comentarii
50 min
Paste si pizza
Hake la cuptor

Hake la cuptor

Daca pestele este congelat, il lasam cateva ore la dezghetat apoi il punem la marinat in laptele

0 voturi    0 comentarii
50 min
Mancaruri cu peste

Eugenia Bogdan (Chef de cuisine)

Un deliciu!!

Adauga reteta
Retete

din Torturi

Tort cu ciocolata si caise Tort cu ciocolata si caise

Se topeste ciocolata si se incorporeaza cate putin, untul. Se lasa sa se raceasca. Se mixeaza albusurile cu un praf de sare, apoi cu

0 voturi    0 comentarii
40 min
Dulciuri diverse
Tort cu jeleu de zmeura si crema mascarpone Tort cu jeleu de zmeura si crema mascarpone

Blatul: Untul la temperatura camerei se mixeaza impreuna cu zaharul pudra. Se adauga pe rand, cate un ou, mixand bine dupa fiecare.

0 voturi    0 comentarii
2h 30 min
Dulciuri diverse
Tort de ciocolata cu crema caramel