Ștrudel cu mere

Timp pregatire
210 minute
Complexitate
medie
Ștrudel cu mere

Ingrediente

  • Ingrediente aluat:
  • 500 g făină
  • 100 g zahăr
  • o linguriță cu sare
  • drojdie uscată ( 14 g )
  • 300 ml lapte cald
  • 350 g unt moale ( nu topit )
  • Ingrediente umplutură:
  • 2-2,5 kg mere
  • 200 g zahăr
  • 100 g unt
  • 2 plicuri vanilie
  • o linguriță cu scorțișoară
  • coaja rasă de la o portocală/lămâie

Mod de preparare

Frământăm toate ingredientele, în afară de unt. Vom obține un aluat elastic pe care îl vom lăsa la dospit până când își va dubla volumul.

Între timp, întindem o bucată de folie alimentară peste care punem untul. Acoperim cu o altă bucată de folie, apoi cu ajutorul unui sucitor întindem untul între cele două folii. Avem nevoie ca untul să aibă 20x25cm. Punem untul la frigider.

După ce aluatul a dospit îl mai frământăm puțin pentru a distruge bulele de aer, apoi îl întindem în așa fel încât să cuprindă untul.

Așadar, punem untul în mijlocul aluatului întins și începem să-l împachetăm. Cu o pensulă eliminăm excesul de făină.

Începem cu laturile laterale, întindem cu sucitorul tapetat cu făină, apoi încheiem cu celelalte două laturi rămase. Împachetăm aluatul în folie, și-l punem la frigider pentru 30 de minute.

După ce s-au scurs cele 30 de minute, scoatem aluatul de la frigider, îl întindem pe blatul tapetat cu făină și-l împăturăm din nou, de această dată în 3. Repetăm procedeul de 3 ori. După ultima împachetare lăsăm aluatul la frigider pentru o noapte.

Pentru umplutură avem nevoie de o tigaie/cratiță încăpătoare. Topim untul, adăugăm zahărul și amestecăm continuu preț de 20-30 de secunde. Călim merele curățate și tăiate cubulețe în siropul obținut. Când merele au devenit al dente adăugăm vanilia și scorțișoara.

Întindem aluatul și îl tăiem în două ( trebuie să obține două ștrudele ). Cu un cuțit împlărțim fiecare bucată de aluat în 3 părți egale. Nu trebuie tăiat ci doar trasat pentru a delimita zona de mijloc unde vom pune merele de laturile pe care le vom franjura ulterior.

După ce am pus merele luăm fiecare franjur din ambele laturi și-l trecem unul peste celălalt obținând astfel o frumoasă împletitură. Aceasta va da ștrudelului nostru un aspect deosebit.

Încingem cuptorul. Ungem ștrudelul cu un ouă bătut cu lapte și-l coacem la 170 de grade până când acesta va deveni auriu.

Se poate servi cu înghețată sau cu un sos fin de vanilie.

Poftă bună!

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Gem de caise

Gem de caise

Reteta de gem de caise fara conservanti. Gem de caise reteta simpla si usor de preparat.

Gem de caise
Shakshuka

Shakshuka

Se trag la tigaie ceapa, ardeiul, rosiile si se lasa pana se inmoaie.

Shakshuka
Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor