Ingrediente
Ingrediente aluat:, 500 g făină, 100 g zahăr, o linguriță cu sare, drojdie uscată ( 14 g ), 300 ml lapte cald, 350 g unt moale ( nu topit ), , Ingrediente umplutură:, 2-2,5 kg mere, 200 g zahăr, 100 g unt, 2 plicuri vanilie, o linguriță cu scorțișoară, coaja rasă de la o portocală/lămâie
Dificultate: Medie | Timp: 3h 30 min
6 voturi
Mod de preparare
Între timp, întindem o bucată de folie alimentară peste care punem untul. Acoperim cu o altă bucată de folie, apoi cu ajutorul unui sucitor întindem untul între cele două folii. Avem nevoie ca untul să aibă 20x25cm. Punem untul la frigider.
După ce aluatul a dospit îl mai frământăm puțin pentru a distruge bulele de aer, apoi îl întindem în așa fel încât să cuprindă untul.
Așadar, punem untul în mijlocul aluatului întins și începem să-l împachetăm. Cu o pensulă eliminăm excesul de făină.
Începem cu laturile laterale, întindem cu sucitorul tapetat cu făină, apoi încheiem cu celelalte două laturi rămase. Împachetăm aluatul în folie, și-l punem la frigider pentru 30 de minute.
După ce s-au scurs cele 30 de minute, scoatem aluatul de la frigider, îl întindem pe blatul tapetat cu făină și-l împăturăm din nou, de această dată în 3. Repetăm procedeul de 3 ori. După ultima împachetare lăsăm aluatul la frigider pentru o noapte.
Pentru umplutură avem nevoie de o tigaie/cratiță încăpătoare. Topim untul, adăugăm zahărul și amestecăm continuu preț de 20-30 de secunde. Călim merele curățate și tăiate cubulețe în siropul obținut. Când merele au devenit al dente adăugăm vanilia și scorțișoara.
Întindem aluatul și îl tăiem în două ( trebuie să obține două ștrudele ). Cu un cuțit împlărțim fiecare bucată de aluat în 3 părți egale. Nu trebuie tăiat ci doar trasat pentru a delimita zona de mijloc unde vom pune merele de laturile pe care le vom franjura ulterior.
După ce am pus merele luăm fiecare franjur din ambele laturi și-l trecem unul peste celălalt obținând astfel o frumoasă împletitură. Aceasta va da ștrudelului nostru un aspect deosebit.
Încingem cuptorul. Ungem ștrudelul cu un ouă bătut cu lapte și-l coacem la 170 de grade până când acesta va deveni auriu.
Se poate servi cu înghețată sau cu un sos fin de vanilie.
Poftă bună!