autor:

Fara foto

» » , Prajituri, Retete de post

Turte sau Pelincile Domnului

Autor: Mihaela76 (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 05 mai 2009

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Mihaela76 (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 05 mai 2009

Ingrediente
Pentru turte: faina, sare, apa, Pentru umplutura: miez de nuca, zahar, esenta vanilie, lamaie si portocala rasa

Dificultate: Ridicata Timp: 6h

20 voturi

Mod de preparare

Din faina, sare si apa se framanta aluatul cu o consistenta solida si se lasa la rece 20-30 minute. Cu ajutorul unui sucitor si al fainii se intind foi subtiri (cam ca foile de placinta cumparate) care se coc pe plita pana devin crocante. Se pot taia exact cu forma farfuriei incare vor fi asezate sau se pot taia diferit. Eu prefer ca turtele sa aiba dimensiuni diferite, pentru ca la incorporat se integreaza mai usor cu celelalte ingrediente.
Este o reteta de familie, special pentru postul Craciunului, asa ca regulile sunt deja stabilite de pe vremea mamei bunicii mele. Dumnezeu s-o odihneasca. Turtele le coacem seara pe plita si se lasa pana a doua zi dupa pranz pe un prosop la uscat intr-o camera cu temperatura uscata.
A doua zi se pun in castronele ingredientele: miezul de nuca usor prajit dat la masina, zaharul, lamaia si portocala rasa, precum si sticlutele de ron si vanilie.
In apa fierbinte-fierbinte (doar apa) se pun turtele la muiat si se scot treptat cand sunt foarte bine muiate. Pe platou punem un strat de turte, apoi presaram nuca, zaharul si celelalte si tot asa... Adaugam straturi-straturi pana cand umplem faianta la 5-7 cm cu turte. Se lasa la rece minim 5 ore si se serveste rece.
La parinti, in zona Bacaului, exista obiceiul ca aceste turte sa fie sfintite de catre preot cand \"vine cu Ajunul\", apoi sa se dea de pomana, si abia apoi sa fie servite de toti membrii familiei.
Daca ti-a placut reteta noastra "Turte sau Pelincile Domnului" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete de post
Ciorba de sfecla de post

Ciorba de sfecla de post

Calim ceapa tocata marunt dupa care adaugam morcovul ras, ardeiul tocat, legumele date prin razatoarea

2 voturi    1 comentariu
1h 30 min
Retete de post
Prajitura de post cu gem de visine

Prajitura de post cu gem de visine

Se pune gemul, zaharul, uleiul, cacao, vanilia si esenta de portocala, apa minerala si apoi faina

4 voturi    1 comentariu
50 min
Retete de post

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 23 %
389.99 lei
299.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 4 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Maria Craciun , 20 decembrie 2015

    Apa fierbinte-fierbinte, simpla ? Nu facem un sirop unde tavalim turtele ?

  • Fara foto

    Adriana Mereuta , 26 decembrie 2013

    Super-bune!

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 27 iunie 2010

    Cely si eu sunt din Barlad,nu am plita, le coc pe o tabla pe aragaz,cu atentie sa nu se arda ,se intorc rapid pe cealalta parte si se pun pe o suprafata plana . Atentie, se rup(sfarama ) foarte usor Se pot face foi sau se pot cumpara foi de placinta din comert(eu tai fiecare foaie in 4 ). Incalzesc apa cu putin zahar sau miere de albine,pun esenta de vanilie , trec turtele rapid prin aceasta solutie apoi le pun pe un platou .Amestec nuca prajita trecuta prin masina de tocat nuca (sau masina de tocat carne ) cu zahar vanilat,coaja rasa de lamaie si portocala . Se aseaza straturi de foi inmuiate pe care se presara amestecul de mai sus ,cine vrea mai dulce mai poate presara zahar.Se lasa pana in ziua urmatoare apoi se taie asemeni tortului si se serveste.Este ca o prajitura insiropata ce contine multa nuca.

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 13 decembrie 2009

      Daca nu am plita cum as putea sa le coc? Nu am facut niciodata, nici in zona noastra nu se fac. Eu am mancat in camin cu multi ani in urma, aduse de o colega din Birlad.Nu stiu cum le facea bunica ei dar era un deliciu.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Ridicata

Timp

6h

20 voturi

Ingrediente

  • Pentru turte: faina
  • sare
  • apa
  • Pentru umplutura: miez de nuca
  • zahar
  • esenta vanilie
  • lamaie si portocala rasa

Raporteaza reteta

Retete
de Mihaela76
PASTAI VERZI CU BULION

PASTAI VERZI CU BULION

Ceapa taiata marunt se pune la prajit in ulei oala sub presiune. Se adauga pastaile, spalate si rupte

3 voturi    4 comentarii
30 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Tarta de caise

Tarta de caise

Se scot samburii fructelor si se presara cu putin zahar. Galbenusurile se bat impreuna cu zaharul

16 voturi    0 comentarii
1h
Prajituri
PIFTELE VITA

PIFTELE VITA

Morcovii si cartoful se rad pe razatoarea mica, painea se moaie in apa, patrunjelul se toaca marunt.

2 voturi    7 comentarii
1h
Aperitive cu carne

constanta proca (Chef de cuisine)

Cely si eu sunt din Barlad,nu am plita, le coc pe o tabla pe aragaz,cu atentie sa nu se arda ,se intorc rapid pe cealalta parte si se pun pe o suprafata plana . Atentie, se rup(sfarama ) foarte usor Se pot face foi sau se pot cumpara foi de placinta din comert(eu tai fiecare foaie in 4 ). Incalzesc apa cu putin zahar sau miere de albine,pun esenta de vanilie , trec turtele rapid prin aceasta solutie apoi le pun pe un platou .Amestec nuca prajita trecuta prin masina de tocat nuca (sau masina de tocat carne ) cu zahar vanilat,coaja rasa de lamaie si portocala . Se aseaza straturi de foi inmuiate pe care se presara amestecul de mai sus ,cine vrea mai dulce mai poate presara zahar.Se lasa pana in ziua urmatoare apoi se taie asemeni tortului si se serveste.Este ca o prajitura insiropata ce contine multa nuca.

Adauga reteta
Retete

din Retete de post

Mancare de legume la Crock Pot Mancare de legume la Crock Pot

Curatam si spalam legumele. Cartofii ii taiem cubulete, morcovii rondele, dovlecelul, ceapa, usturoiul si ardeii ii taiem marunt. Adaugam

0 voturi    0 comentarii
3h 30 min
Aperitive cu carne
Ardei umpluti-reteta de post Ardei umpluti-reteta de post

Se pregatesc ardeii, se taie cotoarele si se scot semintele, se clatesc si se pun pe chiuveta la scurs. Se curata prazul, se toaca

0 voturi    0 comentarii
2h
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Pasta din linte neagra vegana