Vărzări moldoveneşti

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • Coca: 1 kg de făină, 3-4 ouă, ceapă, 300ml lapte, 50 ml ulei sau unt, sare, 50 g zahăr, 50 g drojdie.
  • Umplutura: 1,5 kg varză dulce sau 1 kg varză murată, 100 g untură, 200 g ceapă, 1 g piper pisat, sare după gust.

Mod de preparare

În făină se face la mijloc o gropiţă, în care se pune drojdia înmuiată puţin în lapte călduţ, amestecând până când se face ca o smântână, apoi se acoperă cu un prosop încălzit şi se ţine la loc călduţ, până începe să crească. Se adaugă apoi ouăle bătute cu puţină sare, uleiul sau untul, zahărul şi se amestecă, adăugând în acest timp restul de lapte călduţ, cât înghite făina. Se obţine astfel o cocă. Se frământă până ce aluatul se desprinde de pe mâini şi de pe vas, după care se pune la loc călduţ să crească. Când aluatul a crescut de două ori decât era iniţial, se împarte în doua şi din fiecare parte se întinde câte o foaie. Se taie patrate cu latura de 15-16 cm şi pe mijlocul acestora se adaugă umplutura de varză.

Fiecare colţ al patratului de aluat se adună spre mijloc în formă de plic, strângându-se marginile cu degetele ca să se lipească aluatul si să nu iasă varza. Vărzările se ung cu un ou bătut, se aşează pe o tavă unsă şi se lasă într-un loc călduţ pentru 10-15 minute ca să crească. Se coc apoi în cuptor pînă se rumenesc frumos. Se consumă ca gustări calde sau reci, la vin sau la ceai.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise