autor:

Sinziana

» » , Mancaruri cu legume si zarzavaturi, Retete vegetariene

ZACUSCA MIXTA

Autor: Sinziana (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 29 septembrie 2015

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Sinziana (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 29 septembrie 2015

Ingrediente
- 4 kg vinete cantarite gata facute, - 2 kg ardei grasi, - 4 kg gogosari, - 2 kg ceapa alba, - 600 ml ulei de floarea soarelui, - 500 g ciuperci (cantarite dupa semipreparare), - 500 g fasole boabe (cantarite dupa semipreparare), - 1 lingurita plina piper alb macinat, - 3-4 linguri sare, - 3-4 frunze de dafin, - 1-2 linguri de zahar, - 1.5 litri de bulion consistent, - busuioc, - 1-2 ardei iuti - optional.

Dificultate: Ridicata Timp: 3h 30 min

2 voturi

Mod de preparare

Se curata ceapa si ciupercile, se spala toate legumele si se lasa
sa se zvinte. Coacem vinetele: pe tabla de la aragaz (de preferinta) sau in cuptor (caz in care le intepam inainte cu o furculita ca sa nu plezneasca in cuptor si sa se arda urat).
Cand sunt coapte, le curatam de coaja si le lasam la scurs intr-un vas cu sita. Curatam ardeii si gogosarii de codite, ii taiem in sferturi, le scoatem semintele si ii spalam si in interior.
Dam prin masina de tocat ardeii si gogosarii (pastram si zeama lor). Taiem marunt ceapa sau o dam prin maruntitor.
Fasolea boabe: o preparam din timp, o inmuiem si o fierbem in prealabil sau folosim fasole gata prefiarta, din comert.
Taiem ciupercile felii si le calim separat cu cateva linguri de ulei pana se inmoaie (putem adauga si foarte putina apa).
In vasul in care fierbem zacusca, punem ceapa si jumatate din ulei, sarea si piperul si lasam sa se caleasca pana devine usor lucioasa si moale, apoi adaugam putina zeama de la ardei si lasam sa fiarba pana se formeaza un sos de ceapa.
Adaugam apoi gogosarii si ardeii dati prin masina, frunzele de dafin, restul de ulei si lasam sa fiarba aproximativ 30 de minute la foc mediu. Putem adauga si ardeii iuti, pe care ii despicam in doua, le curatam lamelele si samburii si ii spalam si in interior. Trebuie sa gustam putin ca sa vedem daca nu sunt prea iuti si sa estimam cam cat putem pune pentru ca zacusca sa nu ne "arda", ci sa fie doar usor picanta.
Adaugam vinetele, iar dupa 15 minute si bulionul in care am pus busuiocul si am dizolvat zaharul. Dupa inca 20-30 de minute de fierbere, adaugam fasolea boabe si ciupercile si lasam sa fiarba totul, la foc mic spre mediu, pana se ridica uleiul la suprafata si se formeaza o mica pojghita deasupra.
Pregatim separat o oala cu apa fierbinte, punem pe fundul ei un mica bucata de fetru sau panza mai groasa si trecem fiecare borcan si capac prin apa fierbinte (putem sa le lasam chiar sa fiarba cateva minute), apoi folosind manusa groasa de bucatarie si un cleste le scoatem, le umplem imediat cu zacusca fierbinte, punem deasupra putin salicilat si imediat capacul si le asezam, pe rand, pe un fund de lemn. Cand am terminat de umplut toate borcanele, asezam peste ele o patura sau mai multe prosoape si le lasam sa se raceasca asa la temperatura camerei pana a doua zi, cand le vom depozita in camara, la loc uscat, intunecat si racoros.
Din cantitatea aratata mi-au iesit 30 de borcane normale.
Este un preparat foarte bun.
Obs. Pentru 4 kg de vinete coapte, scurse de zeama si tocate, am achizitionat 8 kg de vinete crude.
Daca ti-a placut reteta noastra "ZACUSCA MIXTA" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete vegetariene
Zacusca mixta

Zacusca mixta

Vinetele se coc, se curata si se pun pe o planseta inclinata, la scurs. Gogosarii si ardeii grasi,

8 voturi    3 comentarii
4h
Conserve si muraturi
Mancarica de mazare

Mancarica de mazare

Dau pe robot ceapa si morcovul.Calesc in ulei 3 minute,adaug o ceasca de apa,las sa fiarba pana e

7 voturi    9 comentarii
45 min
Retete vegetariene

Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Ridicata

Timp

3h 30 min

2 voturi

Ingrediente

  • - 4 kg vinete cantarite gata facute
  • - 2 kg ardei grasi
  • - 4 kg gogosari
  • - 2 kg ceapa alba
  • - 600 ml ulei de floarea soarelui
  • - 500 g ciuperci (cantarite dupa semipreparare)
  • - 500 g fasole boabe (cantarite dupa semipreparare)
  • - 1 lingurita plina piper alb macinat
  • - 3-4 linguri sare
  • - 3-4 frunze de dafin
  • - 1-2 linguri de zahar
  • - 1.5 litri de bulion consistent
  • - busuioc
  • - 1-2 ardei iuti - optional.

Raporteaza reteta

Retete
de Sinziana
Orez cu fenicul si telina la cuptor

Orez cu fenicul si telina la cuptor

Spalam bine orezul (in 2-3 ape), apoi il lasam la inmuiat in apa curata, 1-2 ore. Intre timp spalam

1 vot    0 comentarii
1h 30 min
Budinci
Clatite fine cu mere

Clatite fine cu mere

Se bat oule intregi cu telul, adaugand un praf de sare, pana devin spumoase. Adaugam o lingura mare

1 vot    0 comentarii
2h 30 min
Dulciuri diverse
Salata de legume cu sos de maioneza si tarhon

Salata de legume cu sos de maioneza si tarhon

Se decojesc si se spala bine toate legumele. Se pun legumele sa fiarba in apa cu sare (sarea nu lasa

1 vot    0 comentarii
2h
Aperitive
Adauga reteta
Retete

din Retete vegetariene

Fasole galbena cu legume Fasole galbena cu legume

In vasul cu ulei si 2 cesti cu apa se pun ceapa taiata marunt, morcovul rondele si dovlecelul cubulete; dupa ce s-au inmuiat putin,

0 voturi    0 comentarii
1h
Delicii de post de la bloggeri
Ciorba de vara cu dovlecel Ciorba de vara cu dovlecel

Se curata morcovul si se da pe razatoarea cu gauri mari. Ceapa se curata si se cresteaza in doua. Telina se curata si se spala. Intr-o

0 voturi    0 comentarii
1h 10 min
Borsuri si Ciorbe
PASTE FAINOASE CU SOS DE BRINZA CU MUCEGAI(GORGONZOLA)