Zilele trecute blogul pe care îl scriu a împlinit un an, motiv pentru care am pregatit ceva special pentru prietenii mei. O îngheţată de cafea.
Ca sursă de inspiraţie am folosit reţeta de îngheţată de cafea din Cartea regală de bucate a Principesei Margareta de Romania. Am făcut unele modificări însă reţeta de bază e cea din carte.

Ingrediente:

- 4 gălbenuşuri
- 150 g zahăr
- 150 ml cafea expresso
- 300 ml smântână dulce pentru frişcă
- 100 ml lapte integral

Mod de preparare:
Preparăm pentru început cafeaua expresso. Eu am făcut-o foarte tare şi am lăsat cafeaua să infuzeze câteva minute bune după preparare. Am lăsat-o să se răcească şi între timp am urmat celelalte etape ale preparării îngheţatei. 

Într-un bol cu pereţi înalţi punem gălbenuşurile şi zahărul. Mixăm la viteză mare până când compoziţia se deschide la culoare.
Într-o crăticioară se pune laptele şi smântâna dulce. Crăticioara se pune la încălzit. Când compoziţia ajunge aproape de punctul de fierbere, se ia de pe foc. Conţinutul se pune peste gălbenuşuri amestecând în continuu.

După ce compoziţia s-a omogenizat, bolul (metalic sau termorezistent) se pune deasupra unei oale cu apă ce fierbe (bain marie). Se amestecă în continuu. După câteva minute compoziţia se va îngroşa cam ca şi o budincă. Este momentul în care bolul se ia de pe oala cu apă clocotită şi se adaugă cafeaua, omogenizând compoziţia.
Compoziţia se răceşte cu ajutorul unui vas plin cu apă şi cuburi de gheaţă. Apoi se bagă în frigider. Astfel, va avea o temperatură scăzută (undeva în jur de 4-5 grade).
Apoi compoziţia se pune în vasul maşinii de îngheţată până începe să devină cremoasă. După ce maşina de îngheţată şi-a făcut treaba, îngheţata se mai pune în congelator cel puţin 30 de minute înainte de a fi servită.

Dacă nu aveţi maşină de făcut îngheţată, turnaţi compoziţia într-un recipient acoperit şi puneţi-l în congelator. Scoateţi castronul şi mixaţi compoziţia la 1 oră până când aceasta se congelează. Astfel îngheţata nu va avea ace de gheaţă.
Serviţi îngheţata decorată frumos cu boabe de cafea.

Cu siguranţă vă va plăcea!

Mai multe reţete găsiţi pe blogul Boabe de Cafea.


Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

 • 3 comentarii
 • constanta proca

  constanta proca (Chef de cuisine) , 04 iulie 2011

  Am facut proba,e foarte buna !

 • Campean Claudia Maria (Chef de cuisine) , 04 iulie 2011

  O reteta delicoasa si racoroasa!

 • naty

  naty (Chef de cuisine) , 30 iunie 2011

  arata foarte bine inghetara