Zilele trecute mi-am adus aminte de străbunica din partea mamei. Deşi era o femeie simplă de la ţară, uneori mi-aş dori să am stăpânirea de sine şi înţelepciunea ei, hărnicia şi ingeniozitatea ce o caracterizau. În această perioadă a anului nu era clipă din zi pe care să nu o valorifice la maxim. A crescut cinci copii, a muncit la câmp şi a fost o gospodină desăvârşită.
Îşi dorea foarte mult să mă înveţe tot ceea ce ştia. Multe din reţetele pe care le fac acum le-am învăţat când aveam câţiva ani. Mama şi bunica nu au avut aproape nici o influenţă asupra stilului meu de a găti. Buni -aşa îi spuneam- va rămâne cea mai bună bucătăreasă pe care am cunoscut-o.
De la Buni am învăţat să fac nişte plăcinte cu brânză de oaie şi lapte acru sau iaurt. Nu ştiu cum se numeau însă eu le spun „plăcintele băciţei”. Sunt delicioase şi sunt convinsă că unii dintre voi le ştiţi însă este bine să ne păstrăm şi reţetele noastre tradiţionale.
Am făcut duminică, aşa cum ne făcea şi Buni, plăcintele acestea minunate. Iată de ce avem nevoie.
Pentru aluat:
1 kg făină
2 ouă
10 g drojdie uscată
12 linguri de iaurt sau lapte acru
sare
Pentru umplutură:
500 g telemea de oaie
2 ouă
mărar
Aluatul se prepară destul de repede. Într-un bol cu pereţi înalţi se pun ouăle, laptele acru, drojdia, sarea şi se amestecă. Apoi adăugăm cca 200 g de făină şi amestecăm. Astfel obţinem maiaua. Vasul se acoperă cu un prosop curat şi se lasă într-un loc ferit de curent aproximativ 30 de minute. Maiaua va începe să dospească. Se adaugă restul de făină şi se mai lasă încă 15 minute să se odihnească. Aluatul nu va creşte foarte mult deoarece am folosit decât jumătate din cantitatea necesară de drojdie pentru 1 kg de făină. Buni spunea că este cantitatea potrivită pentru un aluat care nu trebuie să crească mult dar să nu fie nici ca un pietroi.
Pregătim apoi umplutura. Brânza se dă pe răzătoare şi se amestecă bine cu ouăle şi mărarul tocat mărunt.
Punem puţin ulei pe masă, luăm câte o bucată potrivită de aluat din bol şi-l întindem cu mâinile. Apoi punem brânza şi împăturim aluatul sub forma unui buzunar. Plăcinta se pune la prăjit într-o tigaie în care am pus un deget de ulei. Se prăjesc pe toate părţile. Se scot şi se pun apoi pe o farfurie întinsă pe care în prealabil am pus şerveţele pentru a absorbi surplusul de ulei.
Plăcintele se servesc alături de roşii, sos de iaurt cu usturoi sau salate de verdeţuri. Dacă vă plac simple ele se pot servi ca atare.
Mie îmi plac mai mult călduţe. Buni mereu zicea că nu au farmec dacă brânza nu se întinde.
Poftă bună şi o săptămână minunată!
Mai multe reţete găsiţi pe blogul Boabe de Cafea.


Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...
Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.
Rulada din piept de porc
Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.
Sarmale in foi de varza cu afumatura
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii