Daca sunteti in pana de idei, nu mai stiti ce sa faceti ca desert, eu va propun o prajitura delicioasa care este tocmai potrivita pentru aceasta perioada friguroasa. Este cunoscuta in mai multe variante: cu nuca, rahat, alune, fructe uscate, stafide. Eu am sa va prezint varianta cu nuca si stafide pentru ca mi se pare cea mai gustoasa.


Aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 10 albusuri
- 10 linguri de faina
- 10 linguri de zahar
- 10 g praf de copt
- vanilie
- 1 cana de nuci
- 1 cana de stafide rehidratate
- rom
- 2 foi napolitane
Crema
- 7 galbenusuri
- 250 g unt
- 250 g zahar pudra
- esenta de cafea
Glazura
-150-200 g ciocolata neagra

Albusurile se bat spuma impreuna cu zaharul. Cand spuma este deja tare si nu se mai desprinde de pe paletele mixerului se adauga vanilia, romul, praful de copt si faina. Apoi se mixeaza pana cand obtinem o compozitie cu o consistenta cremoasa.

Apoi adaugam nucile si stafidele rehidratate in apa minerala si rom. Amestecam cu o spatula sau cu mixerul. Compozitia se pune intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se baga in cuptorul preincalzit. Dureaza cam 15 minute pana se coace (intr-un cuptor clasic, la temperatura mica).

Se prepara crema care este extrem de simpla insa necesita multa atentie. Intr-o cratita se pune apa la fiert. Cand apa incepe sa clocoteasca pregatim castronul
(preferabil de inox) in care punem galbenusurile si zaharul pudra si le amestecam bine. Apoi castronul se pune peste cratita in care fierbe apa si se amesteca in continuu timp de
10 minute, pana cand galbenusurile vor incepe sa se deschida la culoare, moment in care vom lua castronul de pe cratita cu apa. Se adauga esenta de cafea si se lasa crema sa se
racoreasca. Dupa 6-7 minute adaugam untul taiat bucatele si amestecam pana cand se incorporeaza in crema.
Crema se lasa la racit inainte de a umple foile.

Blatul va fi pus intre cele doua foi de napolitana iar crema trebuie sa fie impartita in cantitati egale. Odata umpluta prajitura se pune intr-o punga si se aseaza peste ea o carte sau un
obiect greu cam de aceeasi forma si dimensiune, astfel crema se distribuindu-se uniform. Se lasa pana a doua zi cand se va topi ciocolata si se va pune glazura.
Aveti grija cand taiati. Pentru impiedicarea spargerii ciocolatei introduceti cutitul in apa fierbinte inainte de taierea bucatelelor.

Mai multe retete delicioase gasiti pe blogul Boabe de Cafea.


Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 28 %
249.99 lei
179.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 10 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Tanta Morcov, 05 aprilie 2014

    dupa ce galbenusurile cu zaharul se ingroasa ca o crema se lasa la racit si in ele se adauga untul tinut la temperatura camerei.Jumatate din crema se pune pe foaia de napolitana,apoi blatul,cealalta jumatate din crema si foaie de napolitana.De preferat sa fie pusa in tava si cu greutate deasupra.

  • Fara foto

    Raluca Dumitrascu, 05 aprilie 2014

    Instructiuni incomplete, cat rom, cata vanilie, unde punem crema, dupa ce punem untul mai punem pe foc?

  • Fara foto

    Doina Onutu (Bucatar) , 09 aprilie 2013

    Totul e f.bine explicat cu o singura exceptie, care pt.mine nu a fost clara de loc si anume, crema se pune peste foaia de napolitana sau peste blat? Pot sa ghicesc ca este peste blat, fiindca nu poate sa fie o suprafata asa de moale ca final al prajiturii, daca se pune si ciocolata! As vrea o clarificare daca se poate. Tks.

  • Cristina Tamaian

    Cristina Tamaian (Maestru bucatar) , 28 februarie 2012

    Aristodeea, cu multa placere! Si noua ne-a placut foarte mult :)

  • Fara foto

    Aristodeea (Bucatar) , 27 februarie 2012

    a iesit EXCELENTA! multumesc pentru reteta si indrumari!

  • Cristina Tamaian

    Cristina Tamaian (Maestru bucatar) , 23 februarie 2012

    Onesta30, ma bucur mult ca-ti place! Multumesc! :)

  • Cristina Tamaian

    Cristina Tamaian (Maestru bucatar) , 23 februarie 2012

    Kok Miori, foile de napolitana sunt puse tocmai pentru a pune in valoare blatul. Nu inteleg de ce spui ca este prea mult. Prajitura aceasta fara foi de naoplitana si acea crema cu unt este absolut banala. Cele doua foi de napolitane sunt din cele cumparate, deci nu sunt migaloase iar de pret nici nu mai spun-mai nimic.

  • ONESTA30

    ONESTA30 (Maestru bucatar) , 23 februarie 2012

    Sunt tare nerabdatoare , blatul si crema sunt spre racire , urmand asamblarea ; cred ca va iesi o mega praji :d

  • ONESTA30

    ONESTA30 (Maestru bucatar) , 22 februarie 2012

    Ba mie chiar imi place cu foaia de napo ... bv , bv

  • kok miori

    kok miori (Chef de cuisine) , 18 februarie 2012

    Buna prajitura interesanta dar pentru ce mai trebuie si foile de napolitana? Nu este prea mult?.