Cand ne gandim la mancaruri italienesti, ne gandim la paste. Cu peste 600 de tipuri existente in lume, pastele sunt, probabil, cele mai versatile mancaruri italiene. Fie sub forma de spaghete, vermicelli, linguini, penne, ravioli sau tortellini, pastele pot fi servite ca atare, cu diverse sosuri sau pot fi ingrediente ale altor feluri de mancare, precum salatele sau budincile.

Pentru petreceri sau cine in familie, pastele sunt un fel de mancare care se prepara foarte repede si fara mult efort, dar sunt, de asemenea, foarte apreciate de invitati.

Sfaturi pentru niste paste excelente

Pentru inceput, dupa ce pui pastele la fiert, nu uita sa adaugi sare. Astfel, aroma se imbunatateste si nu mai trebuie sa pui sare atunci cand servesti pastele, la sfarsit. Apoi, nu adauga ulei in apa in care le fierbi. Uleiul va face pastele mai alunecoase, iar sosul nu se va “lipi” de ele cum trebuie.

Apoi, tine minte ca pastele ambalate, cumparate din supermarket, trebuie sa fiarba in jur de 15 minute, in timp ce acelea facute in casa, in jur de 10. Cand scurgi pastele, ai grija sa nu torni apa rece peste ele, pentru ca vei avea probleme cand vei dori sa adaugi sosul, care va aluneca de pe ele.

Sosul se poate face in foarte multe moduri. Spre exemplu, iata cum puteti face o reteta de paste cu carne tocata si sos de rosii.

Ingrediente: 500 grame de paste (spaghetti), un borcan de sos de rosii, un kilogram si jumatate de carne tocata, o ceapa, ulei de masline, sare si piper dupa gust.
Intr-o oala mare puneti la fiert apa cu putina sare. Cand apa a fiert, adaugati pastele si amestecati pentru un minut sau doua, ca sa va asigurati ca nu se lipesc. Intr-o tigaie, adaugati putin ulei, apoi carnea tocata si o ceapa maruntita. Asteptati pana carnea se patrunde bine. In alta cratita, puneti sosul de tomate si lasati-l sa fiarba la foc mediu. Nu va grabiti cu gatitul sosului, daca focul va fi prea mare, va fi foarte uscat. Cand toate elementele sunt gata, amestecati toate ingredientele (pastele, carnea si sosul), adaugati sare si piper dupa gust si serviti fierbinte.


Ce nu stiati despre paste

Desi modul de a manca corect paste este cu o furculita si o lingura, se pare ca doar americanii folosesc aceasta metoda. In restul lumii, pastele se mananca doar cu furculita.

Se pare ca pastele reprezentau o mancare atat de importanta in Italia, incat, in secolul al XIII-lea, Papa a stabilit anumite norme oficiale la care pastele trebuiau sa se conformeze. De asemenea, se pare ca in secolul al XVIII-lea, in Anglia, cuvantul “macaroni” (tradus in limba romana ca “macaroane”) era un sinonim pentru “perfectiune” si “excelenta”. Iar in limba italiana, “macaroni” inseamna “dragii mei”.

Si, in final, va anuntam ca pastele va pot ajuta chiar sa va relaxati! S-a dovedit ca nivelul ridicat al carbohidratilor din paste ajuta la producerea de serotonina in corp, substanta care va va induce o stare de calm.

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 20 %
499.99 lei
399.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 24 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Ionel Vava, 27 decembrie 2014

    mancarea italiana din calabria este cea mai gustoasa

  • Fara foto

    Arsene Elena, 09 august 2014

    pastele nu ingrasa ,iar intradevar mancarea italiana e deliciosa in special in sicilia

  • kok miori

    kok miori (Chef de cuisine) , 15 octombrie 2011

    Interesant tot ce scrii despre paste -pastele nu ingrasa asa de mult depinde de sosurile pregatite ptr paste,si de branza sau carnea care le complecteaza.Se pot folosi paste in combinatie cu legume si foarte putina branza si atunci nu ingrasa.De asemeni se pot folosi paste facute din faina integrala care au o cantitate mai mare de gluten si sint mai sanatoase.

  • Fara foto

    escuz (Chef de cuisine) , 13 octombrie 2011

    imi plac foarte mult pastele si nu le ocolesc deloc! sunt de parere ca nu ingrasa daca sosul nu este cu prea mult unt sau smantana si cantitatea ingurgitata nu e f. mare. felicitari pentru articol!

  • Fara foto

    stela (Bucatar sef) , 12 octombrie 2011

    se pare ca au fost descoperite in china si daca sunt fierte atat cat trebuie al dente nu ingrasa

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 18 mai 2010

    Nu stiam ca nu trebuie pus ulei,eu puneam putin sa nu se lipeasca intre ele.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 02 mai 2010

    Desi imi plac foarte mult ma multumesc doar sa le gust avand in vedere numarul de calorii pe care le contin.

  • Fara foto

    coco, 06 noiembrie 2009

    Nu ati precizat daca pastele ingrasa sau nu :) eu stiu, da pentru alti cititori sau interesati.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 25 iunie 2009

    Nu stiam ca pastele sunt relaxante.

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 25 iunie 2009

    Lipsete din articol ca sa fie complect,ca doar e vorba despre istoria lor nu?cine au fost primii care le-au inventat si cum au obtinut primele forme.In rest foarte interesant.

  • iuliana tarnoveanu

    iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 24 iunie 2009

    Cele pregatite cu telemea la cuptor sunt atit de bune ca nu poti rata o portie atunci cind sunt inca aburinde!

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 19 iunie 2009

    Felicitari pentru comentariu,dar pastele ingrasa,eu personal le ocolesc,desi imi plac foarte mult.

  • Fara foto

    nedelcu cristina (Chef de cuisine) , 23 aprilie 2009

    Pentru a prepara paste cu ou eu am inceput sa folosescfaina de cea mai buna calitate (o faina cernuta foarte fin).De obicei eu folosesc oua la aluatul de paste, puteti pune 6 oua, dar daca doriti ca aluatul sa fie mai bogat si mai galben, folositi 12 galbenusuri.

  • Fara foto

    nedelcu cristina (Chef de cuisine) , 23 aprilie 2009

    Ce-as putea sa spun despre paste? Daca vreti sa stiti adevarul, in clipa in care am renuntat sa mai pregatesc paste lipicioase si plicticoase si am inceput sa prepar niste paste delicioase, folosind facilitatile si ingredientele pe care le folosesc si italienii acsa, totul s-a schimbat pentru mine.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 31 martie 2009

    Pastele sunt o alternativa rapida de meniu pentru pranz sau cina

  • Fara foto

    Mihaela76 (Chef de cuisine) , 21 iulie 2008

    Cu mentiunea ca pastele achizionate din Italia, sau de productie 100% Italia, fierb in maxim 5 minute.

  • Fara foto

    Sad, 10 iulie 2008

    Pastele sunt bune mai ales cu un sos grozav preparat in casa.

  • iuliana tarnoveanu

    iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 04 iulie 2008

    Legat de paste,vreau sa va spun ca taiteii facuti de noi in casa sunt exceptionali de gustosi!

  • Fara foto

    alina, 30 iunie 2008

    bune mancaruri

  • Fara foto

    antoanela (Chef de cuisine) , 29 iunie 2008

    imi plac spaghetele la nebunie, cu diverse sosuri picante cu sau fara carne , chiar nu conteaza

  • Fara foto

    Marieta Cerna (Chef de cuisine) , 27 iunie 2008

    Interesant articol....doar expresia \"cele mai versatile mancaruri\" m-a deranjat.

  • Fara foto

    Doina Tarus, 24 iunie 2008

    In primul rand sarea se pune odata cu apa la fiert, Doi, uleiul nu prea are ce cauta Sosul nu aluneca daca este facut asa cum trebuie

  • iuliana tarnoveanu

    iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 24 iunie 2008

    Pastele sunt excelente.Pot fi pregatite in diverse moduri si foarte rapid.

  • iuliana tarnoveanu

    iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 24 iunie 2008

    Foarte interesanta istoria pastelor.Italienii sunt experti,dar si noua romanilor de plac pastele . Le pregatim in diverse moduri.Va recomand pregatirea pastelor fie ca aperitive fie ca desert!