Ce este glutenul?

In ultima perioada, cuvantul gluten pare sa fie pe buzele tuturor. Multi dintre noi am auzit deja ca produsele ce nu contin gluten sunt mai sanatoase si chiar le cautam pe rafturile magazinelor atunci cand mergem la cumparaturi. Insa ce este, de fapt, glutenul?  

Ce este glutenul?

Glutenul este o reteta de proteine

Un aluat de paine care este doar amestecat si nu framantat va arata complet diferit fata de un aluat framantat timp de 10 minute. Acest lucru se datoreaza glutenului. Reteaua de gluten este formata din doua proteine majore: gliadina si glutenina. Glutenina face aluatul mai puternic si mai elastic, iar gliadina ii asigura plasticitate.
Glutenina si gliadina nu exista in faina uscata; pentru a aparea, faina trebuie sa ia contact cu apa si sa fie framantata.
Glutenul adauga textura preparatelor

Glutenul joaca un rol esential in structura preparatelor facute din faina, de aceea este mai dificil sa pregatesti astfel de preparate fara gluten. Glutenul ajuta painea si preparatele similare sa creasca frumos si sa aiba o textura pufoasa. De asemenea, glutenul ajuta painea sa aiba o textura compacta, astfel incat sa nu se sfaramiteze atunci cand o taiem.

Cateodata o cantitate mare de gluten este buna, alteori nu

Ne place sa credem ca painea contine o cantitate mare de gluten, insa acest lucru nu este chiar adevarat - depinde de tipul de paine. De exemplu, painea artizanala -crapata la suprafata si cu bule mari de aer in interior - este facuta adesea din faina cu un nivel scazut de gluten, spre deosebirea de painea pentru sandvisuri, cu bule mici de aer inauntru si cu coaja subtire, la care se foloseste faina cu un nivel crescut de gluten.

Pe de alta parte, exista bunatati din faina a caror textura se bazeaza pe alte ingrediente - de exemplu, textura pandispanului este data de ouale din compozitie, asa ca nu este nevoie de o cantitate mare de faina.

Sursa articol: www.thekitchn.com

Sursa foto: www.flickr.com
 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Rulada din piept de porc

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Rulada din piept de porc
Sarmale in foi de varza cu afumatura

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Sarmale in foi de varza cu afumatura
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise