Ce este glutenul?

In ultima perioada, cuvantul gluten pare sa fie pe buzele tuturor. Multi dintre noi am auzit deja ca produsele ce nu contin gluten sunt mai sanatoase si chiar le cautam pe rafturile magazinelor atunci cand mergem la cumparaturi. Insa ce este, de fapt, glutenul?  

Ce este glutenul?

Glutenul este o reteta de proteine

Un aluat de paine care este doar amestecat si nu framantat va arata complet diferit fata de un aluat framantat timp de 10 minute. Acest lucru se datoreaza glutenului. Reteaua de gluten este formata din doua proteine majore: gliadina si glutenina. Glutenina face aluatul mai puternic si mai elastic, iar gliadina ii asigura plasticitate.
Glutenina si gliadina nu exista in faina uscata; pentru a aparea, faina trebuie sa ia contact cu apa si sa fie framantata.
Glutenul adauga textura preparatelor

Glutenul joaca un rol esential in structura preparatelor facute din faina, de aceea este mai dificil sa pregatesti astfel de preparate fara gluten. Glutenul ajuta painea si preparatele similare sa creasca frumos si sa aiba o textura pufoasa. De asemenea, glutenul ajuta painea sa aiba o textura compacta, astfel incat sa nu se sfaramiteze atunci cand o taiem.

Cateodata o cantitate mare de gluten este buna, alteori nu

Ne place sa credem ca painea contine o cantitate mare de gluten, insa acest lucru nu este chiar adevarat - depinde de tipul de paine. De exemplu, painea artizanala -crapata la suprafata si cu bule mari de aer in interior - este facuta adesea din faina cu un nivel scazut de gluten, spre deosebirea de painea pentru sandvisuri, cu bule mici de aer inauntru si cu coaja subtire, la care se foloseste faina cu un nivel crescut de gluten.

Pe de alta parte, exista bunatati din faina a caror textura se bazeaza pe alte ingrediente - de exemplu, textura pandispanului este data de ouale din compozitie, asa ca nu este nevoie de o cantitate mare de faina.

Sursa articol: www.thekitchn.com

Sursa foto: www.flickr.com
 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise