Voi va mai amintiti cand a aparut 'ideea' asta de hummus la noi? Io nu, dar am niste ani de cand tot ma impart intre fasole si chestia asta misto de vorbim noi acuma. La pariu ca multi au auzit in treacat de hummus si s-au oprit aici ? :), iar multe dintre noi am servit “delicatesa” cu si mai multa placere cand ne-am gandit la kg in plus sau cand ne-am pregatit de spovedanie? One of my lovely friend l-a pierdut joia trecuta.
So, chiar daca nu toti savureaza fasolea batuta si/sau hummusul cu aceeasi incantare ca mine, totusi un el/ea papa hummus... asa dara, e nevoie sa vorbim de papica asta tocmai buna de uns pe-o bucata de painica, dup' o bere bruna.

Si intru direct in subiect. E clar, sau daca nu luati aminte, ca in compozitia hummusului se regaseste tahini.. asa ca vorbim si de el aici. Notati asa:  Intai de toate asigurati-va ca aveti in casa naut si putin susan. Mai bine zis 100 grame seminte de susan, pe care le intindeti asa firave si delicate intr-un wok putin incins.. Invartiti mereu cu lingura de lemn, da des de tot.. cat sa devina semintele astea lucioase, nicidecum rumenite avand grija sa nu ajungeti sa simtiti ca ard in flacari, ca v-ati lins pe botic de tahini, ca devine amarui si hummusul la fel. So, beware!

Dupa ce le-ati incins si le-ati lasat la racit, le varsati intr-un mixer, picurati acolo 2-3 linguri cu ulei de susan sau orice ulei vegetal (eu il prefer pe cel de susan), depinde cat de consistenta doriti sa fie pasta (eu il prefer cu 3 linguri cu ulei) si-i dati drumul la buton -- la puterea mare!!

Asa in reprize sa n-o ia mixerul razna. Al meu e inca functional si destul de puternic si-l tine coarda.. In cateva secunde s-a facut o minunatie de pasta, de una mie ori mai buna decat cea din comert.

Puteti sa faceti tahini din oricata cantitate de susan va doriti. Eu atat fac de fiecare data (desi il puteti tine la frigider chiar si 3 saptamani) si-l folosesc pe tot odata innecat in naut! Am terminat cu tahini, acu incepe etapa 2, care de fapt incepe c-o seara-n urma, cand puneti voi la inmuiat 300 grame naut.


Dupa ce-si face somnul de frumusete in multa apa, pana i se increteste coaja pa el, il puneti la fiert in multa apa, un praf de sare si-l lasaaaati sa fiarba pana fierbe. Punct! Hmmm rusine-mi e, da  recunosc ca am o frica de oala aia minune nevoie mare! Nu ma apropii de ea, nici daca ma plateste cineva in porc si galbeni ! Deci, daca aveti asa ceva.. in cateva minute e gata.. Daca nu, il lasati si voi, ca mine, vreo ora - 1 ora jumate asa - la fiert. Puteti folosi naut deja fiert din conserva, dar hai mah ca nu-i greu deloc s-o luati de la zero, zau asa!

Ingredientele astea au mai ramas de enumerat si-i aproape gata. Ideea e ca bunatatea asta de hummus face casa buna si cu usturoiul si cu ceapa.. depinde de voi cu ce-l blagosloviti! La mine.. usturoi sa fie nene! Daca tot il mananc singura, macar sa ma 'razbun' cat pot de "dulce".

So, dupa ce a fiert, il luati cu o paleta, scurs de apa si-i aratati drumul spre mixer / blender. Picurati acolo zeama de la o jumatate lamaie (la urma pulsati cu cealalta jumatate daca va doriti), 5 catei de usturoi (fiecare e liber sa puna cat il tin puterile, sau sa-l inlocuiasca cu ceapa), 5 linguri cu ulei de masline, 2 ardeiuti din astia mici si iuti ;) curatati de samburi - sunt o nebunie parol ca da, toata pasta de tahini de mai sus, sare si piper dupa gust, si un praf de cilli dulce - puteti folosi boia iute/dulce sau si mai bine, va faceti de cap ca mine si-o sa dati peste un gust teribil, da teribil de bun !! Stati asa.. sper ca n-ati aruncat apa in care a fiert nautul, da?? Pulsati cu zama d'aia - cam 50 ml  (sau apa calduta) si dati-i drumul la mixer sa-si faca treaba!;) Daca mai e nevoie de apa (si sigur e), picurati asa putin cate putin... pana obtineti consistenta perfecta pentru voi ! Fiecare e liber sa faca ce-o vrea!! Dupa cum fiecare se inconjoara de sine insusi ! Nu-i asa?

E absolut delicios si fara pacate! Parol ca da!

Gasiti si alte retete delicioase pe blogul Antoninei Sociu - Dulcegarii culinare.

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 13 %
389.99 lei
339.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 13 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Gabriela Trandafir, 09 august 2013

    stii ca ai dreptate see you humusul este minunat este super r bun.

  • Fara foto

    Oana Costea (Bucatar) , 21 februarie 2013

    subscriu la reteta si la hummusul facut in casa. In nici un caz nu luati la conserva! bine, poate e scuzabil ca tahini e cumparat chair daca am o gramada de susan in casa......se iarta :D sugestii: ca decor ulei de masline si boia afumata sau sumac musai musai combinat intr-o lipie cu salata de patrunjel (tabouleh)...sau poate doua lipii...sau trei...pana nu mai poti :D apropos de tahini....daca iti ramane merge peste orice fel de salata de cruditati, demential cu rosii sau castraveti eu la humus nu pun usturoi, il pastrez pt cealalta placere vicioasa: baba ghanouj

  • kok miori

    kok miori (Chef de cuisine) , 13 decembrie 2012

    Buna reteta cu completariile Michaelei iti va iesi minunat mai mult imi place stilul in care scrii.

  • Fara foto

    Adrian Zanfir (Maestru bucatar) , 13 decembrie 2012

    Reteta e interesanta, limbajul stufos, prea condimentat cu "englezisme" si jargon! Poate ar trebui separata reteta de poveste, pentruca eu unul, nu am rabdare sa citesc toate aceste povesti si din aceasta cauza imi "scapa" retete probabil foarte bune! Dar oricum, "mare e internetul" asa ca sunt alternative! Incolo, pofta buna si retete reusite la toata lumea!

  • Antonina

    Antonina (Chef de cuisine) , 24 ianuarie 2012

    Fetelor va multumesc frumos pentru incurajari! Sunteti minunate! Sper sa va incante toate retetele mele! Va astept si pe blog! Va pup Eugg nu te obliga nimeni sa citesti printre randuri. Daca iti doresti cu adevarat ceva, faci acel lucru fara ezitare, trecand peste obstacolele pe care tu singur/a ti le imaginezi;) Dar probabil nu suntem toti la fel!

  • Fara foto

    mashafm (Bucatar) , 19 ianuarie 2012

    Antonina, azi te-am descoperit, azi devin fanul tau. Stilul tau imi place de mor, face bucatele prezentate si mai savuroase. Sunt cu ochii dupa tine, nu ma lasa sa astept prea mult. Felicitari!

  • Mihaela11

    Mihaela11 (Chef de cuisine) , 14 ianuarie 2012

    Delicios!***** Draga mea, pentru ca traiesc de 30 de ani intr-o tara araba te felicit pentru reteta ta; ca sa iti usurez putin munca iti dau cateva sfaturi referitoare la naut pe care le-am invatat de la localnice si de la restaurantele traditionale arabesti. Nautul se lasa la inmuiat peste noapte cu o lingura de bicarbonat de sodiu;se pune la fiert cu 1/2 lingurita de bicarbonat de sodiu; nu se pune sare in apa in care se fierbe nautul;se pastreaza cateva boabe de naut pentru decor si se pastreaza apa in care a fiert nautul ,in caz ca mai este nevoie de adaugat daca pasta este prea groasa. Daca nu toata lumea poate consuma pasta cu ardei iute se poate face separat un mujdei de usturoi cu suc de lamaie si ardei iute. Pasta de naut se pune intr-o farfurie mai adanca si se decoreaza cu boabele de naut pe care le-am pastrat,castraveciori murati, ridichi albe murate,seminte de pin("snobar")prajite in ulei doar pana iau o culoare aurie, si se toarna deasupra ulei de masline virgin cu generozitate. Se consuma cu lipie arabeasca; se rup bucatele mici din lipie care se modeleaza ca o lingurita, se inmoaie in mujdeiul cu ardei iute si se ia din pasta de hummus. O zi buna iti doresc! http://www.gustos.ro/retete-culinare/micul-dejun-arab-1-hummus-bel-tahini-pasta-de-naut-de-post.html

  • Fara foto

    Maria (Bucatar) , 13 ianuarie 2012

    Fata draga, sa fii iubita pt. retetele ce le partajezi si pt. frumusetea exprimarii.sant asa de incantata de stilul tau'literar' ca desii cunosc humusul am sa pregatesc o portie pt.vecini...fie ca viata sa nu te schimbe!

  • eugg

    eugg (Chef de cuisine) , 13 ianuarie 2012

    Chiar ca sînt dulcegarii ,dar lingvistice.Am vrut sa fac mincarea asta dar dupa atitea prosteli lexicale =păpică,painica,lăsaaaati,so beware(??!!)m-am intristat si am renuntat. Sa auzim de bine ,desi nu cred ...

  • Fara foto

    mariana (Bucatar sef) , 13 ianuarie 2012

    Trebuie incercat !!! In ceea ce priveste oala minune am vazut ca ai teama fata de ea. Sa stii ca eu o folosesc de 6 ani si nu este nici un pericol, ideea este sa folosesti o oala cu un sistem de siguranta "avansat". De exemplu, chiar daca as vrea sa o deschid nu se deschide nici cu forta atunci cand este sub presiune multumita sistemului de siguranta( nu se lasa supapa de presiune).

  • Fara foto

    Rose Bud (Bucatar) , 13 ianuarie 2012

    Esti FOARTE talentata la povestit!. Iti propun foarte serios sa scrii o carte de bucate SiTU si reteta sunteti deosebite. Te pup!

  • Fara foto

    Alice (Maestru bucatar) , 13 ianuarie 2012

    La cum povestesti aceasta reteta, diseara sau maine ma duc sa cumpar toate ingredintele... trebuie neaparat pusa povestea in practica...mai ales ca am tot auzit in stanga in dreapta de acest humus si sunt tare curioasa :P

  • lucica mihaila

    lucica mihaila (Chef de cuisine) , 09 ianuarie 2012

    Super bun!