Sandra Marin

 

...pentru ca n-ai cum s-o ignori. Daca n-ai deschis pana acum cartea ei de bucate ) editata prima oara in 1936), inseamna ca ori esti un talent culinar innascut, ori ai avut parte de profesori buni, in carne si oase, ori esti un barbat rasfatat (in care caz, speram ca citesti Good Food ca sa-ti surprinzi mama sau iubinta cu o cina gatita de mainile tale). Insa, daca simti – sa si noi – ca mai ai o gramada de invatat despre gatit si ca o carte de bucate de incredere ti-ar creste confortul emotional din fata aragazului, atunci iti dam o veste buna: Humanitas a scos o editie integrala a cartii Sandei Marin. Sunt peste 1.500 de retete, prezentate in ordine alfabetica; de la ultrasimple (,,mereu coapte”) pana la cele sofisticate (,,tort Dobos”), de la feluri romanesti (,,mamaliga cu ochiuri”) pana la mancaruri frantuzesti (,,choucroute”), sau nemtesti (,,anghemaht de pui”).

Berea Ursus

 

...pentru ca e regele berii. Pentru ca ne-am permis sa o cumparam cand eram studenti si ne place si acum. Pentru ca berea romaneasca e foarte buna. Pentru ca la Ursus Breweries lucreaza Monica Mandrutiu, un berar respectat de talie internationala, care stie mai multe despre bere decat sotul ei si prietenii lui la un loc. Pentru ca noua, romanilor, ne place berea buna si la cate branduri romanesti de bere sunt, avem de unde alege: Timisoreana, Ciucas, Azuga, Ursus, Stejar, Ciuc, Silva, Zimbru, Bambrinus, Bergenbier.

 

Piata

 

… pentru ca exista. Daca iti cumperi mancarea de la supermarket, din comoditate sau din lipsa de timp, nici nu stii ce pierzi: salata si verdeata – scoase din pamantchiar in dimineata respectiva -, fructe zemoase – culese la maturitate -, nu cu vreo doua saptamani inainte, ca sa reziste la zborul cu avionul fara sa capete cearcane de oboseala. Ce sa mai ouale si laptele proaspat, nepasteurizat, care la Londra sau Paris se gasesc doar in magazinele de delicatese. La noi, inca mai poti sa cumperi branza de la cel care a muls vaca si mere de la propietarul livezii. Si asta zilnic, in majoritatea pietelor de cartier . Speram sa fie asa.

 

Sarmalele

 

… pentru ca n-am auzit vreun roman care sa nu se dea in vant dupa ele. Sunt cu noi la nunti si parastase, de Craciun si de Sfanta Maria, in farfurii de portelan, dar si in valizele mamelor care-si viziteaza copiii in strainatate. Sunt de dulce (de porc, miel sau pasare), dar si de post (de orez cu ciuperci, de crupe de porumb), iar frunzele de varza murata nu sunt singurul ,,ambalaj”; se mai fac si in frunze de vita si de stevie. Se fierb intr-o oala mare dar si in bostan, iar mirosul lor te face sa simti ca esti acasa si ca e sarbatoare.

 

Agroturismul

 

… pentru ca este o alternativa autentica in ciuda caselor cu termopan si a masinilor cu numere straine, pentru ca incurajeaza intalnirile dintre oamenii urbani si cei care traiesc la sate, pentru ca asigura circuitul povestilor din folclorul de ieri si de azi, pentru ca este poate singura cale de-a descoperi gustul mancarurilor fierte la ceaun si al cozonacilor copti in cuptoare de lut, pentru ca mai mult decat numarul margaretelor conteaza vorba buna si ospitalitatea, pentru ca numai intrand in casele oamenilor le poti cunoaste batranii, galbiori murati si vorbe de deochi, pentru ca burduful in coaja de brad s-a nascut la stana si nu in fabrici care respecta standardele europene, pentru ca asa mai avem o sansa sa ne invatam copiii ca vacile nu sunt mov si marmotele nu impaturesc ciocolata, pentru ca asa descoperi ca noroiul nu e murdar si ca mirosul de balega combinat cu cel de iarba proapat cosita poate fi mai sexy decat un Chanel 5.

 

Citeste mai multe motive in ultima editie a revistei Good Food Romania. Acest articol face parte din numarul din noiembrie 2009 al revistei Good Food. Puteti citi in acelasi numar si alte articole despre super supe, marmelada facuta in casa, ciulama de pui si multe altele.


 

Recomandari electrocasnice

Storcator citrice

- 15 %
199.99 lei
169.99 lei

Panini Maker Large

- 15 %
389.99 lei
331.50 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 8 comentarii
  • Fara foto
  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 14 februarie 2010

    Mare dreptate aveti cand afirmati:.." daca n-ai deschis pana acum cartea ei de bucate ( Sanda Marin), inseamna ca ori esti un talent culinar innascut, ori ai avut parte de profesori buni, in carne si oase, ori esti un barbat rasfatat !" Asa este...ai ce invata si de la ea. Mie mi-a placut mult articolul....

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 12 februarie 2010

    Am doua carti cu Sanda Marin,una veche si una cumparata acum 10 sau 12 ani.Atentie ca sus scrie '''Sandra Marin''',cred ca nu este aceeasi persoana,sau poate vreo ruda......???

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 12 februarie 2010

    Caut de nult cartea Sandei Marin dar nu o gasesc.

  • Fara foto

    sandocan, 25 ianuarie 2010

    Faptul ca editia "princeps" a Sandei Marin a aparut in 1036 este o noutate pentru mine. Bineinteles, biata fata s-a apucat de scris la carte in toamna lui 412, dar n-a gasit deschis la "tipografie" si d-aia a publicat asa tarziu.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 21 noiembrie 2009

    Foarte bun articolul. Felicitari!

  • Fara foto

    Campean Claudia Maria (Chef de cuisine) , 07 noiembrie 2009

    Un articol foarte adevarat!Locuiesc in Germania de ceva vreme si va pot spune ca sarmalele nu au acelasi gust ca in Romania,iar daca vreau sa mananc branza proaspata de vaci,trebuie sa-mi pun pofta in cui,ca laptele nepasteurizat, din care as putea sa fac branza, este de negasit.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 07 noiembrie 2009

    Un articol interesant si foarte bine structurat...

  • Fara foto

    Gogu Ion, 06 noiembrie 2009

    Scuza-ma, dar din multitudinea de beri romanesti enumerate, poate doar Ursus sa merite numele de bere, cu rezerve si aici. Restul sunt surogate.