Good Food pregateste inainte de sarbatorile de iarna doua retete minunate cu care iti vei putea surprinde apropiatii. Cele doua retete sunt ideale in perioada Sarbatorilor dar minunatul tort de inghetata cu ciocolata, ghimbir si praline poate fi pregatit si in weekend-urile mai speciale.

Omuleti de turta dulce

 

Ingrediente pentru 12 omuleti:

140g de unt

100g de zahar brun

3 linguri de miere lichida

350g de faina

1 lingurita bicarbonat de sodiu

2 lingurite de ghimbir macinat

1 lingurita de scortisoara macinata

1 varf de ardei cayenne (pudra) sau de boia iute

2 bucati de ghimbir confiat

1 praf de sare

 

Pentru decorat:

50g de zahar pudra

cateva cirese confiate

2 bucati de ghimbir confiat

 

Instrumente:

2 tavi pentru copt

hartie pentru copt (pentru cele doua tavi)

1 tigaie mare

1 bol (dimensiune medie)

1 suport pentru racit paine (grilaj de inox care permite aerisirea painii)

sucitor

1 forma pentru taiat omuletii

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 200º C/gaz 6. Se intinde hartie de copt in doua tavi. Se pun untul, zaharul si mierea intr-o tigaie si se topesc incet. intr-un bol de dimensiune medie se amesteca faina, bicarbonatul, condimentele si un praf de sare. Se maruntesc bucatile de ghimbir si se amesteca in bol impreuna cu untul topit pana se obtine un aluat dens si omogen.

Se lasa aluatul la racit si apoi se intinde cu sucitorul pana este uniform, de ½cm grosime. Se decupeaza omuletii folosind intregul aluat (resturile se framanta si se intinde inca o foaie de aluat). Omuletii se pun in tavi si merg la cuptor pentru 12 minute, pana devin aurii la culoare. Se lasa la racit 10 minute si apoi se desprind din tava si se pun pe un suport de racit paine.

Petru decorat, se amesteca zaharul pudra cu cateva picaturi de apa, pana devine dens si omogen. Ciresele se taie pe jumatate si apoi in felii subtiri care vor fi zambetul simpatic al omuletilor. Ghimbirul se taie sub forma de discuri mici. Se pune zaharul intr-o punga alimentara, din care se taie un colt foarte, foarte mic. Din punga se stoarce pasta de zahar pentru ochi, zambet si nasturi, pe fiecare biscuit. Peste zambet se lipeste o felie de cireasa si peste nasturi se lipeste o felie de ghimbir si apoi se lasa pana se intareste complet zaharul. Acesti biscuiti se pot pastra o saptamana intr-o cutie bine inchisa.

Sfat: Pentru decorat se pot folosi si stafide sau bomboane colorate.

 

Tort de inghetata cu ciocolata, ghimbir si praline

 

Ingrediente:

340g ghimbir confiat (de preferat la borcan)

150g de ciocolata neagra

568ml de frisca lichida (smantana dulce, nefermentata)

50g de zahar brun

50g fulgi de migdale

zahar pudra pentru decorat

 

Mod de preparare:

Se ia o punga mare de plastic pentru alimente, se face o taietura pe o latura, apoi se taie fundul. Se desfasoara si se tapeteaza cu ea un bol de 1 litru, care poate fi bagat la congelator. Se rastoarna ghimbirul si sucul din borcan intr-un bol, apoi se amesteca ca sa se desfaca. Cu un cutit mare se se razuiesc 50g din ciocolata si se pun deoparte. Se masoara 450ml de frisca lichida intr-un bol, apoi se bat pana cand se tine. Cu o lingura, se incorporeaza frisca in ghimbirul maruntit, cu mare grija, pana este uniform amestecata cu ghimbir. Apoi se incorporeaza acest amestec in ciocolata razuita. 

Se pune cu o lingura amestecul in bolul tapetat cu plastic si se niveleaza la suprafata. Se congeleaza cel putin 4 ore sau - mai bine - peste noapte, pana cand se intareste. Se intinde folie de aluminiu peste o planseta de lemn, apoi se unge folia cu putin ulei. intr-o cratita cu fund dublu, se incalzeste usor zaharul, fara sa amesteci, pana cand se topeste si devine un caramel auriu.

Poti misca cratita putin, ca sa se topeasca uniform, daca este nevoie. Se ia de pe foc si se amesteca fulgii de migdale. Se rastoarna peste folia de aluminiu, se intinde cu dosul unei linguri de metal unse cu ulei si se lasa deoparte sa se intareasca.
Se toarna restul de frisca lichida intr-o craticioara. Se rupe in bucati restul de ciocolata, se adauga peste frisca si se lasa la foc mic, amestecand pana se topeste ciocolata. Se lasa deoparte sa se raceasca.

Dupa ce s-a intarit pralina (migdalele in caramel, se rupe in bucati, lovind-o cu un sucitor. Trebuie sa iasa un amestec de bucati mai mari si mai mici.

Dupa ce s-a racit sosul de ciocolata si s-a ingrosat suficient incat sa poata fi folosit drept glazura, se rastoarna pe un platou inghetata din forma de budinca. Se dezlipeste plasticul de pe ea. Se unge inghetata cu un strat de sos de ciocolata pe toate partile, cat mai uniform. Se adauga pe rand, cate un strat de sos, dupa ce se intareste cel dinainte, pana se foloseste tot sosul. Se presara bucatile de pralina si se repune la congelator pana se intareste. Pentru conservare la congelator, se inveleste in folie alimentara. 

Se transfera la frigider cu 45 de minute inainte de a o servi. Se pudreaza cu zahar si se taie in felii groase.

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style Black

- 40 %
299.99 lei
179.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 5 comentarii
  • Fara foto
  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 04 martie 2010

    Super !

  • cristina

    cristina (Chef de cuisine) , 07 februarie 2010

    Am facut tortul de sarbatori si a fost excelent. E mai greu cu chimbirul confiat, dar am improvizat din chimbir proaspat pe care l-am ras si l-am fert in sirop de zahar (ca pe duckceata) si gemul de portocale de la Ikea. Incercati-l!. Nu se face greu si este gustos si aratos

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 25 ianuarie 2010

    Felicitari!

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 04 ianuarie 2010

    Delicioase...

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 26 decembrie 2009

    Foarte bune retetele expuse,felicitari.