Good Food pregateste inainte de sarbatorile de iarna doua retete minunate cu care iti vei putea surprinde apropiatii. Cele doua retete sunt ideale in perioada Sarbatorilor dar minunatul tort de inghetata cu ciocolata, ghimbir si praline poate fi pregatit si in weekend-urile mai speciale.
Omuleti de turta dulce
Ingrediente pentru 12 omuleti:
140g de unt
100g de zahar brun
3 linguri de miere lichida
350g de faina
1 lingurita bicarbonat de sodiu
2 lingurite de ghimbir macinat
1 lingurita de scortisoara macinata
1 varf de ardei cayenne (pudra) sau de boia iute
2 bucati de ghimbir confiat
1 praf de sare
Pentru decorat:
50g de zahar pudra
cateva cirese confiate
2 bucati de ghimbir confiat
Instrumente:
2 tavi pentru copt
hartie pentru copt (pentru cele doua tavi)
1 tigaie mare
1 bol (dimensiune medie)
1 suport pentru racit paine (grilaj de inox care permite aerisirea painii)
sucitor
1 forma pentru taiat omuletii
Mod de preparare:
Se incinge cuptorul la 200º C/gaz 6. Se intinde hartie de copt in doua tavi. Se pun untul, zaharul si mierea intr-o tigaie si se topesc incet. intr-un bol de dimensiune medie se amesteca faina, bicarbonatul, condimentele si un praf de sare. Se maruntesc bucatile de ghimbir si se amesteca in bol impreuna cu untul topit pana se obtine un aluat dens si omogen.
Se lasa aluatul la racit si apoi se intinde cu sucitorul pana este uniform, de ½cm grosime. Se decupeaza omuletii folosind intregul aluat (resturile se framanta si se intinde inca o foaie de aluat). Omuletii se pun in tavi si merg la cuptor pentru 12 minute, pana devin aurii la culoare. Se lasa la racit 10 minute si apoi se desprind din tava si se pun pe un suport de racit paine.
Petru decorat, se amesteca zaharul pudra cu cateva picaturi de apa, pana devine dens si omogen. Ciresele se taie pe jumatate si apoi in felii subtiri care vor fi zambetul simpatic al omuletilor. Ghimbirul se taie sub forma de discuri mici. Se pune zaharul intr-o punga alimentara, din care se taie un colt foarte, foarte mic. Din punga se stoarce pasta de zahar pentru ochi, zambet si nasturi, pe fiecare biscuit. Peste zambet se lipeste o felie de cireasa si peste nasturi se lipeste o felie de ghimbir si apoi se lasa pana se intareste complet zaharul. Acesti biscuiti se pot pastra o saptamana intr-o cutie bine inchisa.
Sfat: Pentru decorat se pot folosi si stafide sau bomboane colorate.
Tort de inghetata cu ciocolata, ghimbir si praline
Ingrediente:
340g ghimbir confiat (de preferat la borcan)
150g de ciocolata neagra
568ml de frisca lichida (smantana dulce, nefermentata)
50g de zahar brun
50g fulgi de migdale
zahar pudra pentru decorat
Mod de preparare:
Se ia o punga mare de plastic pentru alimente, se face o taietura pe o latura, apoi se taie fundul. Se desfasoara si se tapeteaza cu ea un bol de 1 litru, care poate fi bagat la congelator. Se rastoarna ghimbirul si sucul din borcan intr-un bol, apoi se amesteca ca sa se desfaca. Cu un cutit mare se se razuiesc 50g din ciocolata si se pun deoparte. Se masoara 450ml de frisca lichida intr-un bol, apoi se bat pana cand se tine. Cu o lingura, se incorporeaza frisca in ghimbirul maruntit, cu mare grija, pana este uniform amestecata cu ghimbir. Apoi se incorporeaza acest amestec in ciocolata razuita.
Se pune cu o lingura amestecul in bolul tapetat cu plastic si se niveleaza la suprafata. Se congeleaza cel putin 4 ore sau - mai bine - peste noapte, pana cand se intareste. Se intinde folie de aluminiu peste o planseta de lemn, apoi se unge folia cu putin ulei. intr-o cratita cu fund dublu, se incalzeste usor zaharul, fara sa amesteci, pana cand se topeste si devine un caramel auriu.
Poti misca cratita putin, ca sa se topeasca uniform, daca este nevoie. Se ia de pe foc si se amesteca fulgii de migdale. Se rastoarna peste folia de aluminiu, se intinde cu dosul unei linguri de metal unse cu ulei si se lasa deoparte sa se intareasca.
Se toarna restul de frisca lichida intr-o craticioara. Se rupe in bucati restul de ciocolata, se adauga peste frisca si se lasa la foc mic, amestecand pana se topeste ciocolata. Se lasa deoparte sa se raceasca.
Dupa ce s-a intarit pralina (migdalele in caramel, se rupe in bucati, lovind-o cu un sucitor. Trebuie sa iasa un amestec de bucati mai mari si mai mici.
Dupa ce s-a racit sosul de ciocolata si s-a ingrosat suficient incat sa poata fi folosit drept glazura, se rastoarna pe un platou inghetata din forma de budinca. Se dezlipeste plasticul de pe ea. Se unge inghetata cu un strat de sos de ciocolata pe toate partile, cat mai uniform. Se adauga pe rand, cate un strat de sos, dupa ce se intareste cel dinainte, pana se foloseste tot sosul. Se presara bucatile de pralina si se repune la congelator pana se intareste. Pentru conservare la congelator, se inveleste in folie alimentara.
Se transfera la frigider cu 45 de minute inainte de a o servi. Se pudreaza cu zahar si se taie in felii groase.
Descopera reteta de pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Afla cum sa faci un desert delicios si aromat,...
Pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Reteta usoara si delicioasaCiorba de verdeturi - reteta sanatoasa si gustoasa! Descopera cum sa pregatesti aceasta ciorba plina de vitamine, perfecta...
Ciorba de verdeturi - reteta sanatoasa si gustoasaReteta de cartofi noi la tigaie. Cartofi noi la tigaie reteta simpla. Reteta de cartofi fierti si trasi la tigaie. Retete cu...
Cartofi noi la tigaieRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii