Scurta istorie a cafelei

Cafeaua a avut o evolutie foarte interesanta de-a lungul timpului. Principalul tip de cafea, cafeaua arabica (coffea arabica), originara din Etiopia (denumirea nativa este bunna), a migrat in America de Sud, Brazilia, Columbia si alte tari aflate intre paralela de 25 de grade la nord si cea 30 de grade la sud. La inceput, boabele de cafea au fost importate din Etiopia in Yemen. Un legenda traditionala yemenita povesteste despre omul sfant Shaikh ash-Shadhili, un yemenit sufi, care in timp ce calatorea prin Etiopia a observat capre neobisnuit de sanatoase si de vioaie. Curios, a gustat si el boabele cu care se hraneau, si a simtit un efect similar. Un alt mit, il numeste drept descoperitor pe un pastor de capre etiopian numit Kaldi.

Cel mai probabil, cuvantul cafea provine de la denumirea locului de origine, Kaffa din Etiopia. Acest cuvant are multe forme, foarte asemanatoare: qahwa in araba, kahveh in turca, caffè in italiana, cafè in franceza, coffee in engleza, ajungand la cafea in linmba romana.

Consumul de cafea a fost scos in afara legii la Mecca in 1511, si la Cairo, in anul urmator, dar aceasta hotarare a fost retrasa in fata protestelor populatiei. Dupa aceea, prima cafenea din Istanbul a fost inaugurata in 1554.

Cafeaua a fost introdusa in Anglia in 1430 de catre un profesor grec de la Oxford, Ioannis Servopoulos, si de aici si-a continuat lungul traseu spre popularitatea din ziua de azi. Cu siguranta, trebuie sa le multumim companiilor britanice si olandeze pentru ca datorita lor a devenit aceasta bautura accesibila in Europa in secolul XVI. Primele cafenele europene s-au deschis de abia la mijlocul secolului XVII la Londra (1652), la Boston (1670) si la Paris in 1671. Ca o masura a popularitatii cafelei, aceste localuri au cunoscut o crestere impresionanta: in 1675, erau peste 3 000 numai in Anglia.

Legenda spune ca prima cafenea din Europa Centrala s-a deschis la viena in 1683, dupa Batalia Vienei, avand ca furnizor pe turcii infranti. Alta poveste, mult mai credibila, plaseaza primele cafenele in Krakovia in secolul XVI sau XVII, din cauza legaturilor mai stranse cu estul, in special Turcia.

Prima plantatie de cafea din Lumea Noua a fost intemeiata in Brazilia in 1727, tara care se sprijinea in principal pe munca sclavilor africani.
Succesul cafelei in Europa secolului XVII a fost paralel cu raspandirea masiva a obiceiului de a fuma tutun, in timpul Razboiului de 30 de Ani (1618-1648).

Planta mama pentru majoritatea cafelei arabice din lume este pastrata la Amsterdam.

Cafeaua praf dateaza din secolul XVIII, dar nu a devenit populara decat in 1901, cand cafeaua instant a fost prezentata de Satorie Kato la expozitia Buffalo Pan American. Aceast tip de cafea a fost marketata sub denumirea de  Nescafé in 1939.

Procesul de decofeinizare a fost dezvoltat de doctorul Dr. Ludwig Roselius of Bremen. Cofeina este inlaturata prin intermediul apei sau a unor solventi cum ar fi acetatul de etil.

Ca si vinul, cafeaua are degustatorii ei, specialisti care pot detecta multe nuante si arome, care trec de obicei neobservate de oamenii obisnuiti.

Tipuri de cafea

Cea mai buna cafea se cultiva la o altitudine in jur de 1000 de metri. Datorita inaltimii, aromele dezvoltate in fructele de cafea (ce contin boabele) sunt mai elegante si mai complexe.

Fructul se culege manual din copacii care au atat flori, cat si fructe verzi si coapte in acelasi timp. Pulpa exterioara si coaja se inlatura si se ajunge la doua boabe, care sunt mai apoi curatate, uscate, cantarite si inspectate cu atentie. Boabele au o paleta coloristica care trece de la verde palid la galben inchis cand sunt crude. Transportul se face in aceasta stare, prajirea, amestecarea si maruntirea facandu-se la destinatie. Cele mai folosite varietati din amestecuri sunt C.robusta si C.arabica.

Cafeaua arabica este o varietate de cafea folosita pentru amestecuri de calitate, pentru cunoscatorii rafinati. Boabele sunt foarte aromate si au un gust deosebit.

Cafeua robusta este sora mai saraca si mai urata a cafelei arabice. Acest tip este rareori vandut ca atare, el fiind amestecat cu cafea instant ieftina. Robusta are o cantitate de cofeina de doua ori mai mare decat cafeaua arabica.

Alte tipuri de cafea:

  • Cafeaua americana – boabele se prajesc mediu, rezultand o fiertura echilibrata, nici prea saraca, nici prea bogata in arome.
  • Cafeaua frantuzeasca – boabele sunt foarte bine prajite si capata o culoare ciocolatie profunda si intunecata. Din ele se face o cafea tare
  • Cafeaua italiana – boabe lucioase, maroniu-negre, folosite pentru espresso.
  • Cafeaua europeana – doua treimi boabe bine prajite amestecate cu o treime boabe prajite normal. Cafeaua vieneza are proportii inverse.
  • Cafeaua instant – o pudra facuta din cafea proaspat facuta, deshidratata la caldura

Gatitul cu cafea

Aroma cafelei da deserturilor un gust distinct, iar felurilor de mancare cu carne, le intareste aroma de carne, fara a avea un gust prea puternic de cafea.

Cum se pastreaza cafeaua

Cafeaua isi pierd aroma foarte repede, indiferent daca este sub forma de boabe intregi sau macinate. Boabele intregi prajite se pastreaza in containere sigilate, in locuri racoroase cu umiditate scazuta. Daca vreti sa le pastrati mai multa vreme, puneti-le in recipiente vidate si inghetati-le, cel mult trei luni. Si cafeaua proaspat macinata poate fi pastrata la frigider, tot intr-un container sigilat.

Daca este posibil, ca sa obtineti o cafea aromata, macinati boabe in fiecare zi, deoarece cafeaua macinata isi pierde aroma dupa doar doua zile.

Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania Breville Romania DirtDevil Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

Storcator citrice

- 25 %
199.99 lei
149.99 lei

Panini Maker Large

- 49 %
389.99 lei
199.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 13 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    espressocafe (Bucatar) , 27 iulie 2010

    F interesant si detaliat acest articolul. Nu stiam ca robusta contine mai multa cofeina decat arabica. Recomand cafeaua espresso.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 30 mai 2010

    Cafeaua - o bunatate ce trebuie neglijata !

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 28 aprilie 2010

    Un articol foarte interesant.

  • Fara foto

    Iulia, 02 decembrie 2009

    Mi-am cumparat de curand o rasnita de cafea, dar am luat-o pentru rasnit plante medicinale. Ieri mi s-a facut pofta de cafea proaspat rasnita, asa ca am luat rasnita la birou, impreuna cu o cafea Columbia foarte aromata. :)

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 13 august 2009

    Cafeaua este prezenta in fiecare dimineata la mine pe masa.Daca punem cafeaua in congelator aroma si savoarea ei se va pastra mult mai bine.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 06 iulie 2009

    Consum cu multa placere cafea Jacobs (fara zahar), pentru mine e cea mai buna.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 27 iunie 2009

    Din cand in cand mai beau si o cafeluta,dar daca m-am lasat de fumat,parca nici cafeaua numai merge.Oricum este super articolul,felicitari.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 15 iunie 2009

    Eu pastrez cafeaua in frigider, pt a pastra aromele si nu rancezeste.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 13 iunie 2009

    Nu am stiut prea multe despre cafea,acum m-am edificat.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 12 iunie 2009

    Interesant articol,nu am stiut prea multe despre cafea.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 09 mai 2009

    Frumos articol.In ultima perioada beau mai mult cafea de cereale INKA sau de cicoare.Mi-e dor de mirosul unic al cafelei adevarate ...

  • Fara foto

    Avy33 (Bucatar) , 15 aprilie 2009

    Buna cafeaua!

  • Fara foto

    laura, 24 aprilie 2008

    fain articol feliciatri!