Ce desert e mai bun la masa de Paste decat pasca? Anul asta e momentul sa iti iei inima in dinti si sa pregatesti pasca la tine acasa. Sau, daca e o traditie sa faci tu insuti pasca, anul asta poti incerca alte si alte retete.
De la pasca cu smantana la pasca cu ciocolata sau pasca chinezeasca, incearca anul asta sa iti surprinzi familia sau invitatii cu o super pasca! Iata ce retete iti propunem noi:

Pasca de Paste

Ingrediente:
pentru aluat: o lingura drojdie de bere, 1 kg. faina, 8 galbenusuri, coaja de lamiie, o cana cu lapte dulce, 300 gr. zahar, 200 gr. unt. Pentru umplutura: 1 kg. smintina groasa, 3 galbenusuri, vanilie, coaja de lamiie, 100 gr. stafide, 300 gr. zahar, sare

Mod de preparare:
Se framinta un aluat de cozonac, care se pune la dospit 2 ore, apoi se imparte in 2-3 parti egale si se intinde fiecare parte ca un sul. Cu aceasta se face coroana in jurul unei cratite unse cu unt. In mijlocul vasului se pune o parte din umplutura ceva mai inalta decit aluatul. Se da vasul la cuptor si se coace ca orice cozonac. Din cantitatea respectiva se realizeaza 3-4 bucati de pasca. Umplutura se realizeaza combinind zaharul, stafidele, coaja de lamiie, citeva fructe confiate, vanilia si galbenusurile frecate separat cu smintina. Cind aluatul este rumenit, pasca este coapta. Se pune peste gura cratitei un platou, se rastoarna pasca, apoi, cu grija, se intoarce pe o farfurie.

Pasca cu smantana

Ingrediente:
aluat de cozonac, 1 kg smintina, 200 g zahar, 3 linguri cu faina, 4 albusuri spuma, 6 galbenusuri, vanilie, coaja de lamiie, 100 g stafide

Mod de preparare:

Se amesteca simintina cu zaharul pudra, vanilia, faina, coaja de lamiie, 4 galbenusuri, 6 albusuri batute spuma si stafidele.
Pe planseta se intinde o bucata din aluat atit cit fundul tavii. Tava se unge cu unt si se aseaza foaia. Din alta bucata de aluat se fac doua suluri impletite care se pun pe aluatul din tava, in jurul tavii, ca un colacel, mai subtire, caci in tava va creste. La mijloc se toarna smintina, se unge cu ou, se presara stafidele si se pune la cuptor sa se coaca.

Pasca cu ciocolata

Ingrediente:
Aluat pentru cozonaci obisnuiti
Umplutura: 6 oua, 150 gr. zahar pisat, o bucatica de vanilie, 4 batoane de ciocolata de menaj, migdale

Mod de preparare:
Din aluatul de cozonac se intinde o foaie de vreo 1/2 cm. grosime si de marimea tavei in care se coace pasca. Se unge tava cu unt, se aseaza foaia de aluat pe fund. Se mai iau alte doua bucati, din care se fac pe masa de aluat suluri de grosimea creionului, se impletesc, si se aseaza de jur imprejur, lipit de marginea tavii, apasind capetele, ca sa se uneasca intre ele. Se lasa la crescut.


Pasca chinezeasca

Ingrediente:
Pentru aluat:
1 pahar (de un sfert) faina
1 ou
1/2 pahar zahar pudra
1/2 pahar lapte
1 pliculet praf de copt
2 linguri cu varf cacao
1/2 pachet margarina(=125 gr)
1 pliculet vanilie, rasatura de lamaie.

Pentru branza:
1/2 kg branza de vaca
2 oua
1/2 pachet margarina
1 pahar zahar
1 pliculet vanilie
rasatura de lamaie
2 linguri faina

Pentru glazura:
3 linguri apa, 4 linguri zahar, 2 linguri cacao, 1 lingura margarina

Mod de preparare:
Aluatul:se freaca zaharul cu cacao sa nu aiba cocolosi; se pune galbenusul si margarina si se omogenizeaza; se adauga cate un pic de faina si lapte(in care se stinge praful de copt), vanilia si rasatura de la o lamaie, dupa care se adauga albusul batut spuma, se amesteca bine si se da deoparte.
Branza se da prin masina de tocat carne si se freaca cu galbenusurile si zaharul; se adauga faina, mirodeniile, margarina topita(dar nu fierbinte) si se omogenizeaza dupa care se adauga albusurile batute spuma.
Din compozitia aluatului se pune in tava unsa si tapetata 3/4 din el; se adauga crema de branza, se niveleaza; se adauga restul de aluat deasupra nivelandu-se.Incercati sa nu umpleti tava pana sus pentru ca pasca sa aiba loc sa creasca. De asemenea puteti turna si coace compotitia intr-o tava mare dreptunghiulara de cuptor, oricum pasca va fi servita taiata frumos. Se baga la cuptor si se tine cca 45 minute, dupa care se lasa o ora la racit in tava.
Pentru glazura se amesteca toate ingredientele, se pun la fiert, se lasa sa se raceasca si se adauga deasupra pastii.
Spor la treaba si pofta buna!

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 28 %
249.99 lei
179.99 lei

Blender Monterrey White

- 23 %
299.99 lei
229.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 6 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Vica Leonte, 10 aprilie 2014

    Eu fac pasca in casa din aluat de cozonac ,branza dulce de vaci facuta in casa,stafide,coaja lamaie,zahar vanilat,smantana,oua 5-6. Fac o foaie rotunda pe care o pun intr-o tava unsa cu unt. In brinza de vaci pun oua,smantana,coja de lamie,zaharul vanilat si zahar pudra.Asez in tava si ung toata pasca cu galbenus.Coc la foc moderat. PASTE FERICIT!

  • Fara foto

    Maria Radu, 28 martie 2014

    EU, fac pasca acasa si asta de foarte multi ani. Cand fac cozonac, fac aluat mai mult si imi opresc aluat pentru doua pasti.Fac o foaie rotunda (coc in tava rotunda) pe care o pun in tava putin unsa, apoi fac niste suluri de aluat si le pun pe marginiile tavi, pun branza preparata asa: in branza (1 kg) pun 4-5 oua batute bine cu 1-2 linguri de smantana, pun arome - z.vanilie, coaja da lamaie si stafide, amestec toate foarte bine. Intind compozitia de branza peste tot si deasupra fac din 2 suluri mai mici de aluat o cruce si asez cateva stafide, apoi ung toata pasca cu ou batut si presar zahar tos dar granule mai mari. O coc la foc mediu timp de 40-45 minute. Paste Fericit.

  • Catalina

    Catalina (Chef de cuisine) , 19 aprilie 2012

    na... chinezii au intrat si in pasca noastra romaneasca... se vede ca sunt multi. Interesante retetele le voi incerca cu placere si mai astept si altele cu sau fara chinezi...:)

  • Fara foto

    Liana (Bucatar) , 13 aprilie 2012

    Buna dimineata,eu in primele 2 retete nu vad branza,oare smantana tine loc de branza?

  • Fara foto

    valentina ionita, 22 aprilie 2009

    Pasca este o specialitate de paste si inaltare.Este excelenta.Am postat o reteta de pasca ieftina,rapida si gustoasa.

  • Fara foto

    monica, 21 aprilie 2009

    Aceasta nu este pasca! Este prajitura cu branza de vaca! Mai documentati-va!