Fiecare tara si fiecare cultura are propriile obiceiuri si traditii in legatura cu Pastele. Diversitatea lumii se oglindeste in felul in care celebreaza aceasta sarbatoare si este, intr-adevar, foarte interesant sa aflam cum sarbatoresc diferitele popoare ale lumii Pastele.
Spre exemplu, in Anglia, oamenii mananca de Paste sunca si, pentru a sarbatori Invierea lui Iisus, tin diverse parade, iar bisericile sunt pline de flori. De asemenea, in orasele mai mici au loc concursuri de dans si concursuri de mancat clatite.

In America, se tin carnavale anuale care sarbatoresc Invierea. De asemenea, copiii joaca tot felul de jocuri tematice de Paste, majoritatea centrate in jurul oualor colorate. Spre exemplu, un joc implica ascunderea oualor de catre adulti in diverse parti ale casei sau curtii, pentru ca apoi copiii sa petreaca ziua cautandu-le. Cel ce gaseste cele mai multe oua e desemnat castigator.

In Norvegia, in schimb, exista o traditie putin... bizara. Intrucat oamenii cred ca de Paste se rezolva toate crimele si faradelegile, de obicei, la televizor apar filme cu detectivi, iar ziarele si revistele publica povesti ale crimelor nerezolvate.

In Spania, au loc cele mai spectaculoase celebrari. Astfel, pe apele curgatoare apar barci plutitoare care contin personajele din povestea Invierii din Biblie.

In Bulgaria, oamenii pun la geamuri faina, sare, drojdie si oua de Paste si, in duminica Pastelui, prepara paine din aceste ingrediente. Povestea spune ca cei ce mananca din aceasta paine vor avea un an fructuos si imbelsugat.

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

 • 10 comentarii
 • Netcu Adelina, 18 aprilie 2014

  In fiecare colt de lume sunt diferite, dar sa tinem la ale noastre, sunt cele mai frumoase.

 • Dumitru Vasiliu, 18 aprilie 2014

  frumoasa este sarbatoare Sf. Pasti.

 • Floare de colt (Chef de cuisine) , 30 aprilie 2013

  Interesante obiceiuri !

 • valentina ionita, 21 aprilie 2009

  Interesante obiceiuri.Si noi avem traditii frumoase si la fel de interesante. Eu pun intr-o olicica apa ,un ou rosu,putin busuioc , o moneda din argint si ne spalam in diminetile de pasti pe fata cu aceasta apa. Dupa slujba de inviere impart imediat,iar acasa ne asezam la masa si asteptam cadpurile de la iepuras.

 • samoila tudorel, 21 aprilie 2009

  Obiceiul impingerii a oualor de pasti se "intinde din ucraina pana in sua" citat din alta sursa.

 • samoila tudorel, 21 aprilie 2009

  Pt nedelcu cristina: numele imi spune ca originile dvs sunt in romania. Si atunci, intreb: la noi, in romania cand este slujba de inviere? In primul comentariu, prima fraza lasa de dorit. Am un prieten (am luat o pauza sa-l sun) care este pe jumatate rus, prin mama lui (rusoaica curata etnic, adica din moscova). "Asa ceva nu este la noi" - raspunsul lui. Si eu am fost de multe ori in rusia (superba tara), dar ce spuneti..biserica intunecata, oamenii se aduna acolo...pe sleau: ai jignit multa lume foarte!

 • nedelcu cristina, 17 aprilie 2009

  Precum in Grecia, Slujba de Inviere din Rusia este oficiata in noaptea de sambata. Credinciosii de aduna intr-o biserica intunecata, care simbolizeaza disperarea unei lumi fara credinta in Iisus Christos. In timpuri mai vechi, ajunul Sambetei Mari era considerat o zi in care creaturi satanice ii chinuiau pe locuitorii oraselor. Oamenii se temeau sa iasa dupa lasarea intunericului, dar asistau la slujba, pentru ca Biserica era considerata un adapost sigur.

 • maria elena, 17 aprilie 2009

  Da, sunt interesante obiceiurile altor popoare. Dar si la noi in Ardeal spre exemlu, este obiceiul udatului cu parfum al fetelor, al femeilor, si e frumos.

 • Monika K, 16 aprilie 2009

  Floarea Traditionala de pasti in USA este Crinul alb. Se maninca sunca la cuptor cu sparanghel (asparagus), sau friptura de vaca (roasted rib-eye).

 • Andreea Constantina Manciu, 16 aprilie 2009

  Un obicei de Paste in America este si acela al intrecerii prin impingerea oualor cu un bat, fara a le sparge, pana la linia de sosire.